Verwijderen en hergebruik kwartsiet 30 x 30 plavuizen.

Pigion

  • #1
Aan de koude achterzijde van onze open beganegrond verdieping ligt kwartsiet 30 x 30 in een specie bedje. Het ligt er volgens kenners (vakmensen) fantastisch in en wordt steeds mooier door belopen. Echter helaas geen vloerverwarming en dat missen wij heel erg, Zeker nu we overgaan willen naar verwarming door een warmtepomp gevoed door PV panelen.
Kan ik die tegels er redelijk ongeschonden uitkrijgen? Er ligt voor € 6000 steen en dat wil ik niet weggooien in de bouw-afvalbak. Ter info: rond het kruipluik zijn enkele tegels losgekomen door roest aan de lippen van het kruipruimtedekselkader (goed woord voor scrable). Dat 10 % sneuvelt is te overzien. Kan in de hal andere leggen. Dezelfde plavuizen krijg ik er niet meer bij. De groeve in Noorwegen is gesloten.
Als het zou lukken, hoe breng ik dan vervolgens vloerverwarming aan? In dat schrale specie-bedje wordt m.i. geen succes. Scheurt waarschijnlijk, plavuizen komen los. Wapening eronder in dat 3 cm speciebed? Lijkt mij ook niet goed.
Ik hoor graag!

bericht aangepast - mod
 

Pigion

  • #2
Volgens een expert in tegels leggen in specie, een moeilijk karwei. Hij wil het liever ook niet doen, te veel risico's voor breuk en moppers :shock: . De natuursteen, geen kwartsiet maar Noorse leisteen kost € 250,- per M2 nog iets meer dan mijn schatting. Zou het al lukken, dan moet er eerst geegaliseerd worden, dan infrezen en vervolgens de leisteen weer in specie zetten. Vloer komt zeker 2 a 3 cm hoger.
Nog wel iets om over na te denken. Deze leisteen is ook moeilijk te vinden.
Wie heeft een goed idee?????
 

Pigion

  • #3
Weer onder vloer geweest voor een ander karwei (koudebrug) en nogmaals gekeken naar inslijpe/hakken vanaf de onderzijde. Eigenlijk niet te doen en ondanks dat ik naad tussen de bimsbetonnen broodjes geheelinslijp en 3 cm weghaal, is er slechte warmteoverdracht. Eigenlijk niet te doen.
Toen aan de bovenzijde alle breuksteen-tegels afgeklopt. Bij 25% een afwijkend hol geluid, dus die tegel zit gedeeltelijk los en is er zonder breuk uit te krijgen en kan worden hergebruikt. Wie heeft nog goede hints voor de risicovolle karwei???
Pigion
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je al vloerverwarming wilt gaan aanleggen, in uw situatie, dan komt de vloer zeker wel een cm of 6 omhoog zoniet meer.
je zult eerst alle tegels en specie waar de tegels in gelegd zijn, er uit moeten halen.
Daarna isolatie aan moeten brengen, met daarop weer de vloerverwarming.
Als je niet isoleerd, dan ga je de kruipruimte verwarmen, en kost dat je veel energie om de vloer te verwarmen.
Of het moet zijn, dat je een terrarium in je kruipruimte wil maken.

Op de isolatie en vloerverwarming, moet je minimaal een met vezels versterkte vloer aanbrengen van 5 cm, anders gaat de boel straks scheuren.
Dat is exclusief de dikte van de tegels.

De bestaande leisteen er heel uithalen, en opnieuw gebruiken, is een onbegonnen werk.
De meeste tegels zullen kapot gaan, omdat leisteen best een zachte natuursteen soort is.
Ook is maar de vraag, as je ze er heel uit krijgt, dat de specie die aan de tegels gehegt zit, er wel af te krijgen is, zonder dat de tegels kapot gaan.

Verders bestaat leisteen uit lagen sediment/slip, dat door de jaren op elkaar geperst is.
Als de tegels wat hol klinken, wil dat niet zeggen dat ze los van de specie vloer liggen.
De onderlinge lagen kunnen ook los zitten.

toen wij vroeger veel Noorse leisteen vloeren legde, zaten er vaak hele dikke tegels tussen.
Die tegels splitste wij dan zelf, zodat je 2 tegels had.
 

Pigion

  • #5
Het leven gaat niet altijd over rozen en die Noorse leisteenvloer zal er wel in blijven liggen, 2 paar sokken aan in de winter :shock: De opbouw van een vloer met vloerverwarming, ben ik het niet met jou eens. Op dit forum wordt steeds uitgegaan van isolatie en daarop een nieuwe vloer. Echter een groot deel van de vloerverwarmingen worden ingefreesd, prima oplossing voor bestaande vloeren, komt ook niet hoger als de bestaande vloerbedekking. Isoleren van een broodjesvloer kan prima aan de onderzijde met PUR of voor de doe-het-zelver met wol/ en of platen.
Terug naar deze vloer: na uithakken egaliseren en dan infrezen. Vervolgens wel een nieuw cement-bedje 2 a 3 cm voor het inkloppen van de leisteen. We zullen er maar niet aan beginnen......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu