Plat dak uitbouw isoleren, buitenom?

Jare30Hoek

 • #1
Goedemiddag,

Ik loop al langere tijd met het idee de isolatie thuis te verbeteren, voor een jaren 30 hoekwoning is mijn verbruik (1200m2) volgens mij wel al redelijk laag, maar vooral op de aanbouw waar de keuken zit, en open is naar de woonkamer valt nog wel wat te winnen denk ik. Helaas keer op keer uitgesteld, en momenteel zal het wel erg druk zijn bij de isolatiebedrijven, dus had ik het idee het eventueel zelf aan te pakken samen met een kennis dakdekker.

Ik heb gisteren met een camera even door de opening van de afzuigkap in het plafond gegluurd, ik dacht dat het dak minimaal geïsoleerd was, maar er blijkt dus helemaal geen isolatie aanwezig te zijn!

Na wat onderzoek is mijn keuze gevallen op Kooltherm Resol PIR platen vanwege de hoge RD waarde per cm. Er is zo'n 20cm ruimte tussen het plafond en dak, dus een zeer hoge isolatiewaarde moet te behalen zijn hiermee. Overigens is er geen spouwmuur aanwezig in de aanbouw, en betwijfel ik of de voorzetwand wel geïsoleerd is, maar dat wordt voor nu even een grotere verbouwing.

Nu lees ik dat van buitenaf isoleren vaak een betere keuze is, wordt dan bedoeld dat de isolatie OP het bestaande dak geplaatst wordt, of enkel dat het dak van de buitenkant geopend wordt om de platen aan de binnenkant te plaatsen?

Binnenkant dak 1.jpg Binnenkant dak 2.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  De isolatie komt dan op het bestaande dakbeschot, met de dakbedekking daar weer overheen. Dat kan wel lastig zijn ter plaatse van de aansluiting op de gevel: Vaak zit het lood wat uit de muur komt daar te laag. Maar dat is met een verjonging van de isolatie op te lossen.

  Hoe oud is de dakbedekking? En stond deze al op de lijst om te vervangen?
   

  Jare30Hoek

  • #3
  Dus de isolatie tussen het plafond en dak (de ruimte op de foto's) plaatsen is niet aan te raden?

  Aan de buitenkant lijkt mij idd lastiger i.v.m de dakranden, en het feit dat het dak doorloopt in een minder lange aanbouw van de buren, en daarachter een iets lager liggende schuur.

  De dakbedekking komt denkik uit dezelfde tijd van de uitbouw, geen idee wanneer die gebouwd is, iig tussen 1970 en 2000, maar dat is nogal breed. Er is in ieder geval geen lekkage.
   

  Jare30Hoek

  • #4
  Zie hier nog een tekening hoe de boel is onderverdeeld. Blauw is mijn gedeelte, groen is de uitbouw van de buren, en rood is een houten schuur van de buren die iets lager is dan de rest van het dak. Dat deel loopt schuin af in de richting van de pijl.

  Tekening uitbouw.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu