Plantenbak muurtje van stapelstenen

Activator

  • #1
Hallo,

Onze tuin heeft aan 3 kanten schuttingen, elke kant is ongeveer 8 meter. Langs de schuttingen wil ik rondom een plantenbak maken van circa 60cm diep en ongeveer net zo hoog. Ter hoogte van het midden van elk van de 3 zijdes wil ik de bakken ook nog eens dieper de tuin in laten komen, zeg een meter of 2.

De achterkant van de bak, dus langs de schuttingen, wil ik met een soort van houten damwand langs de schuttingen maken. Als voorkant wil ik een muurtje van stapelstenen maken.

Hoe moet ik dat muurtje funderen? En kan ik het muurtje aaneengesloten maken (dat zou dan meer dan 30 meter lang zijn), of kan ik beter elke kant los maken? Of zelfs een kant nog in losse delen muur opsplitsen?

Bij voorbaat dank voor alle tips!

Groeten,
Jeroen
 

Sjaan Smit

  • #2
Zou hem uit een stuk houden en wel een fundering maken voor de zekerheid...
 

Activator

  • #3
Bedankt voor je antwoord, maar wat bedoel je dan precies met een fundering? Toch hopelijk niet 60cm diep graven, een bekisting maken en dan beton storten met ijzeren bewapening erin? Kan het ook met bijvoorbeeld 2 stenen diep graven, onderin een laag zand storten en dan van die betonranden als fundering plat neerleggen? Of zijn er nog andere mogelijkheden voor een fundering?

En als ik 1 lange muur maak van in totaal ruim 30 meter lang die door m'n tuin kronkelt, gaat dat niet ergens verzakken en breken?
 

Sjaan Smit

  • #4
60 cm is wel wat veel voor een bakkie...Kan ook oude tegels(30x30) gebruiken als bodem van je fundering...
 

Activator

  • #5
OK, wat betreft de fundering kan het blijkbaar redelijk eenvoudig.

Maar dan betreft de lengte van de muur: het lijkt mij nog steeds moeilijk een meer dan 30 meter lange muur door m'n tuin te laten kronkelen, zonder dat die ergens gaat scheuren door ongelijkmatige verzakkingen? Kan iemand over deze vraag nog eens z'n licht laten schijnen?
 

Tiho

  • #6
De muren van huizen scheuren ook meestal wel en die zijn meestal geen 30 meter, dus daar hoef je je niet druk over te maken.

Maar 30 meter, twee plantebakken en verder?

Wat is de bodemstructuur daar? Zand, klei, klei op veen, etc?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu