Planning betonvloer storten en tegelen

Hans_rovers

  • #1
In de verbouwing van onze boerderij uit 1897 zullen we een bestaande tegelvloer (+/- 60jr oud) vervangen door een nieuwe betonvloer en tegels. Het gaat om zo'n 50 m2, de dikte weet ik nog niet (we beginnen pas over een half jaar). Het zal gaan om een betonvloer met (EPS?) isolatie en vloerverwarming, met keramieke tegels (en een 5m2 marmer). Hoeveel tijd moet ik (orde grootte) in mijn planning hiervoor reserveren vanaf het beginnen met storten tot het weer beloopbaar zijn van de tegels?

Mvg,

Hans.
 

Hans_rovers

  • #2
Ik geloof dat het geen eenvoudige vraag is die ik gesteld heb. Ik heb veel op internet gezocht, maar ik vind geen duidelijke antwoorden.

Voor de betonnen draagvloer vind ik dat deze na 28 dagen "droog" is, maar moet ik zolang wachten totdat de dekvloer met vloerverwarming erop kan?

Daarna de dekvloer. Ik begrijp dat hier voor tegelen (itt andere vloerafwerking) niet veel droogtijd voor nodig zou zijn, afhankelijk van of ze gelijmd gaan worden, of in de specie worden gelegd. Als ik een week reserveer in mijn planning voor het storten van de dekvloer (incl vloerverwarming) en het plaatsen van de tegels, is dat realistisch?

Nog een vraag, aansluitend hierop: de buitenmuren waartegen de betonvloer worden gestort zijn steensmuren; moet daar iets speciaals worden gedaan mbt isolatie tussen de muur en de betonvloer?
 

Hans_rovers

  • #3
Heeft niemand hier een mening over? :-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij gelijmde tegels kan je de volgende dag er al voorzichtig op lopen. Dit staat op de verpakking van de lijm.

De vraag over isolatie rondom. Als het bedoeld is tegen koudebrug dan is dit afhankelijk van het precieze detail. Als het bedoeld is voor krimp dan is een simpel schuimband voldoende. Dat is gebruikelijk bij vloerverwarming.

Aangepast vanwege betere reacties hierna
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Betonvloer inderdaad eerst 28 dagen uit laten harden.
Dan kan de afwerk vloer er op.
Als je de tegels meteen in de verse cement dekvloer wilt leggen, moet dat dezelfde dag gebeuren, voordat de specie is uitgehard.
Als je de tegels er op gaat lijmen, kun je dat de volgende dag doen nadat de cement dek vloer gelegd is, maar dan wel binnen 5/6 dagen.
De cement dekvloer hoeft hierbij niet droog te zijn.

Gebruik voor de marmer wel een tegelpoeder lijm, die geschikt is om marmer mee te lijmen, anders zie je straks de lijm rillen door de tegels heen afgetekend.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als de vloerverwarming in de afwerkvloer ligt, deze vastknopen op een verzinkt wapeningsnet, anders zie je die ook door de marmeren vloer heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu