Plannetje voor verwarming gang

Paulbekkers

  • #1


Redelijk nieuw hier, maar hoop nuttige meningen te horen.

Mijn vriendin en ik hebben een oud boerderijtje gekocht en zijn de komende jaren nog wel bezig met klussen. Klus voor klus wordt het beter.

Klus waar ik over na aan het denken ben: verwarmen van de gang (evt. incl. het voorhuis).

Situatie:
We hebben vloerverwarming in de woonkamer en keuken en nog wat groepen over op de verdeler, dus keuze genoeg. Het voorhuis, en dus ook de gang, is cement op koude grond met daar bovenop tegels, continu zo'n 12 tot 15 graden. Trekt koud op dus. Ik wil dus een slimme verwarmings-oplossing zónder zichtbare radiatoren.

In de gang zit een luik (ong. 50x50x40cm, het oranje vlak op de plattegrond) waarin een ventilator heeft gezeten om lucht af te zuigen van de houtkachel in de woonkamer. De hete lucht werd door kanalen (stippellijnen) geblazen naar roosters (20x20cm, rode geblokte vierkantjes) in de diverse ruimtes. In de toekomstige badkamer (klus voor later in 2014) komen nog allerlei leidingen, dus toevoer naar het luik is mogelijk.


Ik dacht aan de volgende mogelijkheden:
1. radiator in het luik en luik vervangen door rooster. Voordelen: makkelijk en goedkoop. Nadelen: onvoldoende warmtespreiding, wrsch. onvoldoende capaciteit.

2. radiator in het luik en luik vervangen door rooster + vloerverwarmingsleidingen door de kanalen. Voordelen: makkelijk, relatief goedkoop, iets meer capaciteit en spreiding dan optie 1. Nadelen: inefficiënt omdat je verliest aan de koude grond, nog steeds onvoldoende capaciteit (je kunt niet veel vv-leiding kwijt in die kanalen).

3. roosters verwijderen, gaten groter uitbikken, elk gat voorzien van een radiator. Voordelen: genoeg capaciteit, goede spreiding, gaten zijn te isoleren. Nadelen: veel werk, vies werk.

4. alle tegels eraf, sleuven in laten frezen, vloerverwarming erin. Voordelen: ultieme spreiding en comfort, mogelijk meteen voorkamer én badkamer mee te laten nemen. Nadelen: vies werk, prijzig, erg veel verlies naar koude grond.


Vragen:
- Wat vinden jullie de beste optie?
- Is het mogelijk de verwarming slim te isoleren van de koude grond? Hoe doen ze dat normaal met het infrezen van vloerverwarming?
- Hebben jullie nog andere, geweldige ideeën, waar ik nog niet aan heb gedacht?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Tegels eraf, vloer eruit, uitgraven, beton storten, isolatie erop, dekvloer met verwarming erop.

- Geen zichtbare verwarming
- Weinig warmteverlies meer
- Lekker warme vloer
- Veel werk, maar hoeft niet duur te zijn.

Een radiator in een luik plaatsen is sowieso een slecht idee, er zal amper warmte vanaf komen. Hiervoor zijn convectoren uitgevonden, maar je moet dan wel een (lange) convectorput maken.

Het stoken van een ruimte met een betonvloer op zand geeft een enorm verlies, en het wordt nooit comfortabel.
 

Paulbekkers

  • #3
Oef.
Tja, is natuurlijk wel de meest nette oplossing.

Je zegt: veel werk maar hoeft niet duur te zijn. Om de vloer eruit te halen zal ik een pneumatische breekhamer nodig hebben, neem ik aan. Beton storten, is dat goedkoop?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Beton is niet zo duur, 75-100 euro per m3 moet lukken. Zelf draaien is nog goedkoper. Zorg wel dat je een iemand met ervaring erbij hebt, anders krijg je gegarandeerd een heuvelachtige vloer :)
 

Paulbekkers

  • #5
Ziet er als een goede optie uit.

Als ik nog even out-of-the-box denk:

Wat nou als we de tegels eraf halen, dan met een vloerfrees een paar cm van de vloer af frezen. Dan kan daar isolatie op, vloerverwarming, cement, tegels.

Zitten dáár nog nadelen aan?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Moet je wel 15 cm wegfrezen, 10 cm isolatie en 5 cm dekvloer. Ik vermoed dat je dan wel door de vloer bent....
 

Paulbekkers

  • #7
Ja joh?
Is 10cm nodig? Welk materiaal dan?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Normaal gesproken doe je 6-10 cm drukvast tempex/xps onder de dekvloer.

Dunner kan, maar gaat ten koste van de isolatiewaarde. En het werk wordt er niet minder om...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu