Planken plaatsen in nis. Hoe dragend te maken?

Marcklusal

  • #1
In een nis wil ik circa 3 planken van een meter lang en 50cm diep monteren. Ik vind plankendragers vaak zo 'lelijk', en de hele mooie duur :-)

Totaal komen er 3 planken boven elkaar, waar voornameljk kleding op komt te liggen.

Ik denk nu aan het volgende:

- 3 meubelpanelen van 100cm*50cm 18mm dik. Met het zagen zullen de zijkant enkel 'lelijk' zijn, maar dat zie je niet want dat komt dan tegen beide muren aan. Alle anderen zijden zullen meteeen mooi zijn afgewerkt.

- Ik koop een meubelpaneel van 40cm bij 18mm diep, en de lengte moet ik nog even uitrekenen :)

Van dat kleinere paneel zaag ik dan plankjes, waarbij de voor en achterkkant (eenmaal gemonteerd) stndaard goed zijn afgewerkt. van de twee niet afgewerkte zijden (zoor te zagen) werk ik er 1 af met strijkband (zodat kleding niet haakt/blijft hangen) en de andere kant: daar komt de plank op.

Mijn vraag is: Kun je de plank wel vastzetten met een schroef aan de kopse kant van een 18mm paneel? Nog tips voor schroeven?

Wat moet de dikte van het draagplankje zijn (ik bedoel als je naar de nis zou kijken steekt ie 18mm uit de muur, maar van boven naar beneden gemeten, welke hoogte raden jullie aan)

En met welke schroef zou jullie voorkeur hebben.

Bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1m breed is te veel voor meubelpaneel om zonder tussensteunpunt te doen. De plank gaat doorhangen.

Ik snap je tweede voorstel niet. Waarom de plank uit meerdere delen maken als het uit één deel kan?

In kops spaanplaat kan je schroeven, maar het is maar de vraag of dit nodig is. Heel sterk is het niet persé. Kan je het toelichten met een schets?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
1 meter breed gaat prima mits je de juiste panelen gebruikt: zgn. timmerpanelen. Zijn er in vuren maar ook in grenen. Zijn ook te koop in breedte van 50 cm.

Ik heb dergelijke panelen met dikte 18 mm jarenlang in een kelderkast gehad. Overbrugging meer dan een meter (eentje van 1,50 erbij). Die planken zijn in de loop der tijd stevig belast geweest met blikken ed. maar geen doorbuiging te merken. Ze worden nu vervangen omdat ze er niet meer uitzien na 40 jaar. Vervanging door... timmerpanelen.

Ze rusten aan de uiteinden alleen op dwarslatjes van ca 20 x 30 mm.

Een extra plank die ik erbij gemaakt had, van spaanplaat, is wel helemaal doorgezakt... Dat plank was maar 50 cm lang! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu