Planken in kast

Zavo

  • #1
Ik heb een ingebouwde kast in m'n huis, waar ik planken in wil maken. De achter en zijwanden van de kast zijn van een dun soort board. Ik denk niet dat dat stevig genoeg is om zomaar latjes tegenaan te schroeven. Dus ik wil vier staanders in de kast plaatsen met latjes ertussen en dan daar de planken opleggen.

Nu ben ik hier totaal onervaren mee, dus heb ik een aantal vragen:
  • Wat voor materiaal kan ik het beste gebruiken?
  • Wat voor constructie kan ik het beste gebruiken om de latjes tussen de staanders te bevestigen (het liefst zodat er geen schroeven/spijkers te zien zijn, want de voorkant van de kast blijft open)?
  • Wat voor materiaal voor de planken? (Ik wil ze gaan verven.)
De afmetingen zijn (ongeveer): 2 m hoog, 70 cm breed, 40 cm diep.
 

Pepjo

  • #2
Kijk in de bouwmarkt of betere houthandel eens naar balkjes met een "zaagrand" . Eén kant van het balkje heeft allemaal driehoekige inkepingen zodat het eruitziet als de tanden van een zaag. Deze balkjes zet je op de vier hoeken van je kast. Als je hier nu balkjes met corresponderende schuine punten inlegt heb je een plankdrager die je nog kunt verzetten ook. Dit systeem wordt vanouds in kasten gebruikt.

Wat betreft planken en verven: ik zou meubelpanelen als plank nemen en die kun je makkelijk verven. Wel een harde verf nemen, geen acryl i.v.m. slijtage.
 

Nigel

  • #3
Als dat stevig genoeg is dan maak je met gewoon vurenhout 4 latjes waar je met een beitel inkepen in maakt die schroef je aan elke kant (van de zijkenten) één voor en één achter.
Daar schuif je de plank in en zo zitten de planken vast...

Wat betreft het schilderen daar ga ik niet over daarmee zou iemand anders je moeten helpen :wink:

Succes Nigel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu