Planken dakconstructie vervangen?

Zaagje

 • #1
Ik heb een dilemma: halvewege mijn zolder lopen twee dragende diagonale balken langs het plafond en twee planken overdwars die ze met elkaar verbinden (zie foto). De balken zijn 170x70mm en de planken 150x18mm. Ze zijn in de balken gespijkerd. De constructie is origineel uit 1921.

Het vervelende is, dat de onderkant van de planken op 1,85m van de bouwvloer begint. Rechts van de verticale balk moet een deur komen. Ik ben zelf 1,95m lang en stoot nu tijdens de verbouwing al voortdurend m'n kop, laat staan als er straks nog een vloer in gaat en een deurkozijn vanaf gaat.

Die planken zitten er vast niet voor niks. Als amateur gok ik dat ze vooral een trekfunctie hebben en ervoor zorgen dat de balken niet naar buiten of naar binnen gaan zakken. Kan ik ze wellicht vervangen door een slankere versie van staal die ik iets hoger monteer? Bijvoorbeeld twee stukken M20 draadstaal, in beide balken verankerd? Of heeft iemand een beter plan?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  In het algemeen kunnen deze trekplaten wel naar boven verplaatst worden. Werkwijze: eerst een paar nieuwe aanbrengen van dezelfde afmeting en daarna de oude verwijderen. Niet vervangen door een draadeind, nu vormt het samen met het spantbeen en de makelaar een driehoek, welke vormvast is.

  Raadpleeg wel een constructeur, met een foto is niet te beoordelen of het in dit geval ook kan.
   

  Zaagje

  • #3
  Spantbeen en makelaar. Weer twee prachtige termen geleerd!

  Wat misschien ook mee helpt, is dat ik de balken opneem in de tussenwand. Ik ga verticale balkjes plaatsen vanaf de vloer (kopmaat 44x69; even breed als de bestaande balken dik zijn). Die zet ik met hoekijzers om de 60 cm vast op een horizontale balk van dezelfde maat. Het geheel wordt dan ingepakt in 18mm OSB plaat. Dus uiteindelijk wordt het een behoorlijk stijve driehoek van de nok tot aan de vloer (ook 18mm OSB) met als enige onderbreking het gat voor de deur.

  @Rola: ik begrijp je opmerking over het raadplegen van een constructeur volledig, maar dat is nu juist wat ik probeerde te voorkomen door mijn vraag hier te plaatsen :wink:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De constructeur is niet te voorkomen, want op afstand kunnen we nooit het geheel overzien.

  Je hebt voor deze wijziging een omgevingsvergunning nodig, en de berekening van de constructeur hoort daarbij.
   

  Zaagje

  • #5
  Mijns inziens is een omgevingsvergunning niet vereist, want het gaat om een inpandige verandering aan een gemeentelijk monument.

  Zie Besluit Omgevingsrecht, bijlage II, Hoofdstuk IIIa:

  Categorieën gevallen waarin voor activiteiten met betrekking tot een beschermd monument geen omgevingsvergunning is vereist.
  Artikel 3a

  Een omgevingsvergunning voor een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder f, van de wet is niet vereist, indien deze activiteit betrekking heeft op:
  1. [...]
  2. een activiteit die uitsluitend leidt tot inpandige veranderingen van een onderdeel van het monument dat uit het oogpunt van monumentenzorg geen waarde heeft.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Inpandige veranderingen misschien niet maar veranderingen aan de constructie wel.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Voor dit soort verbouwingen is geen omgevingsvergunning noodzakelijk, zie het artikel van zaagje uit het bouwbesluit.
  Dat er door de verbouwingen wijzigingen aan de constructie maakt de verbouwing niet vergunningsplichtig.
  Als eigenaar geldt er wel een "zorgplicht", dus een constructeur inschakelen is wel verstandig.
   

  Zaagje

  • #8
  Ondertussen heb ik een tekening gemaakt van hoe de constructie wordt. De dikke balken zijn de bestaande; in groen staan de 44x69 balken ingetekend. Deze zijn vrijwel even dik als de balken (70mm). Het geheel schroef ik van beide kanten dicht met 18mm OSB plaat. zodat een behoorlijk stijve driehoek ontstaat de aan alle kanten met hoekijzers is verankerd in de spantbenen en de vloer. Zijdelingse stijfheid komt van de OSB platen, die ik met 5.0x60 schroeven om de 25cm wil bevestigen in de balken.

  De deurpost wordt uiteraard iets hoger dan nu in de tekening staat. De deurpost zelf wordt van dezelfde 44x69 balken: vier tegen elkaar gelijmd en geschroefd in een vierkant en vervolgens op maat gezaagd en gefreesd.

   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Deze oplossing zal je toch aan een constructeur moeten voorleggen.

  En ik herhaal nog voor de laatste keer dat deze wijziging vergunningplichtig is. Dit kan je nalezen in art. 3, lid 8a van bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (BOR). Jammer dat het tegendeel wordt beweerd. Het genoemde artikel over monumenten heeft een ander doel, er zijn meer artikelen van toepassing.

  Informatie van de rijksoverheid. In deze pdf staat duidelijk dat als constructie verandert, er een vergunning nodig is.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  In de downloadbare pdf in deze link staat onder punt 3 duidelijk aangegeven dat verandering aan de dakconstructie vergunningplichtig is.
  document
  In de eerste link in het topic hierboven is verandering zoals bij het plaatsen van een dakkapel opgenomen, dat is hier niet aan de orde.
  Ook van een aanbouw zoals in de tweede link is hier geen sprake.

  Het gaat in dit topic alleen om het veranderen van de dakconstructie.
   

  Zaagje

  • #12
  Heren, allen hartelijk dank voor de tips en adviezen!

  Veiligheidshalve heb ik het ontwerp nog wat verbeterd en verzwaard, een berg hoekijzers met ril, tientallen meters balk en een paar honderd forse schroeven gekocht. Morgen gaat de eerste balk op z'n plek. Ik heb besloten de planken te laten zitten en alleen op de plaats waar de deur komt, een stuk eruit te zagen. Dat doe ik uiteraard pas als de nieuwe balken al op hun plaats zitten.
   

  Zaagje

  • #13
  Tot slot wil ik het resultaat nog even delen. Eerst heb ik een frame van verticale balken 44x69 gemaakt en dwarsbalkjes geplaatst zodat ze niet kunnen wegzakken. Boven de te verwijderen plank heb ik aan weerszijden een hele plaat 18mm OSB geschroefd met pakweg 50 schroeven per kant. Vervolgens het gedeelte onder de plank aan elkaar geschroefd met OSB (horizontaal), de elektra en geluidsisolatie aangelegd, toen de andere kant bekleed met OSB en als allerlaatste de plank weggezaagd.


   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu