Planken blind aan wand bevestigen

Zjuul

  • #1
Hallo,

Ik wil graag een aantal zachthouten planken (1 tot 2 meter breed, 25 cm diep en een centimeter of 3 hoog) blind bevestigen aan de wand. Hier zijn diverse manieren voor lees ik online, maar alles met z'n voor- en nadelen. Ik heb nu een manier bij elkaar geraapt waarvan ik denk dat het prima kan werken, maar ik ben zeker geen expert. Daarom zou ik het fijn vinden als iemand zijn/haar licht erop wil laten schijnen :)

Mijn idee is om stokschroeven van 20 cm https://www.rvspaleis.nl/houtschroeven/stokschroef-en-acc./stokschroef-[-]-m8/9082-2-8x200_1 in de muur te bevestigen met M8 pluggen. De gaten hiervoor boor ik middels een mal (houten balk met gaten). Deze zet ik een klein tikje 'van bovenaf' aan om te voorkomen dat de plank door gaat zakken aan de voorkant.

Vervolgens gebruik ik de mal om met een lange houtboor in de planken te boren, waarna ik de planken op de stokschroeven kan schuiven. [ik ben overigens nog aan het zoeken wat voor boor ik daar het beste voor kan gebruiken, tips zijn welkom]

Ik lees dat het vaak met draadeind gedaan wordt, maar die moet dan chemisch in de muur verankerd worden, en dat wil ik liever niet. Andere opties (bijv kant-en-klaar sets) hebben vaak geen groeven, en dat lijkt me wel wenselijk om te voorkomen dat de plank eraf glijdt als je er aan trekt.

Zie ik misschien iets over het hoofd? Ik hoor het graag, alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Aan wat voor soort muur komen de planken te hangen?
Rvs is voor binnen niet nodig tenzij het in de badkamer is.
 

Zjuul

  • #3
Het is een dragende wand in een nieuwbouwhuis, geen tussenwand van celbeton ofzo. Hoe het wel heet weet ik niet maar het is in ieder geval flink hard, zeker m'n boorhamer nodig :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan is de muur geen probleem, stokschroeven M8 passen niet in een plug van 8, 10 mm plug past wel.
 

Zjuul

  • #5
Ok, mooi. Bedankt!
 

Tiho

  • #6
Bestaande sets zijn wel geborgt hoor. In de pennen aan de muur zit een gaatje onder. Deze is taps zodat wanneer je het boutje of schroefje onderaf Door de plank erin draait, de plank extra tegen de muur aan wordt getrokken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik heb hier een plank aan de muur hangen die niet geborgd is. Is een systeem uit het duurdere segment, wat door de leverancier geplaatst is.

- Stokbout M8 wordt met plug M12 in de muur gedraaid.
- Op het draadeind wordt een buis met binnendraad m8 gedraaid. Het gat in deze buis is excentrisch, zodat er nog gecorrigeerd kan worden....

Geen idee waar deze laatste vandaan komt, maar een lokale metaalbewerker kan deze vast wel voor je maken.

In centrische uitvoering zijn ze "gewoon" te bestellen bij die Duitse groothandel in ijzerwaren.

Als alternatief op de pluggen kun je ook keilbouten overwegen. Maar noodzakelijk is het niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Er zit verschil in staalkwaliteit. Iets zegt me dat stokschroeven niet zo geweldige kwaliteit hebben. Ik zou zelf dan liever kiezen voor een kantenklare oplossing, met een hogere kwaliteit.
 

Zjuul

  • #9
Mm, ok. dank voor de toevoegingen. Gezien het (lage) budget worden het toch stokschroeven met pluggen, best mogelijke kwaliteit en voldoende sets per plank. Dat zal mijn potten voorraad vast kunnen houden.
Ik lees alleen pluggen M10 en M12. Hoe kan ik bepalen welke maat plug het beste past in mijn situatie, is dat eenvoudig uit te leggen missxhien?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu