Ophangsysteem voor zijkant blinde plank

Timoklust

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben een ingebouwde kast in de muur, waar nog geen planken in zitten. Nu wees een bekende mij op onderstaande afbeelding, wat mij een mooi systeem lijkt voor mij. Echter ben ik bij de grotere klus en speciaalzaken geweest en niemand heeft het of kan het simpel maken. Het gaat om enerzijds 2 latjes die je tegen de zijkant van de kast monteerd, en het uitzagen van een stuk uit de plank, zodat de plank op deze latjes kan rusten. De planken heb ik al en zijn breed genoegn.

Nu is dan ook mijn vraag, hebben jullie al eens een plank zo opgehangen? Heb je toen ergens de zijkant latjes gekocht? Ik heb zelf niet het gereedschap om iets dergelijks te maken. Alvast bedankt!


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De sleuf moet er in gefreesd worden, de latjes zijn bij de bouwmarkt te koop.
Waaruit bestaan de wanden van de kast /
 

Poster

  • #3
Hallo

Zijn gewone kastplank dragers niet mogelijk.

Die kan u laten verzinken in de planken uit het zicht.

Grt.
 

Timoklust

  • #4
Dankjewel voor jullie tijd en input Jan en Poster.

@ Jan, het stomme is dat ik ook dacht dat ik de latjes bij de bouwmarkt zou kunnen kopen, maar ben bij alle grote partijen geweest en ze konden me niet helpen. De wand is overigens van hout (is eigenlijk een oude kast die ooit in de muur geplaatst is).

@ Poster: ik heb de kastplankhouders overwogen, maar heb daarbij het idee dat ze of niet sterk genoeg zijn, of dat ze te groot worden een daardoor zichtbaar, of heb jij een voorbeeld waar dit niet het geval is?

Groet
Timo
 

Poster

  • #5
Google eens op "kastplankhouders", en daar op afbeeldingen.


Grt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die latjes zou ik zelf van hardhout maken, al moet vuren ook wel lukken. Dat is bij elke bouwmarkt te koop. Het frezen kan met een bovenfrees, maar is wel lastig als je hier geen ervaring mee hebt. Er zijn meer methodes om een plank onzichtbaar op te hangen, eea. hangt ook af van de afmetingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als de wand een beetje haaks en vlak is kunt u ook een soort pennen gebruiken zoals die in keukenkastjes zitten, niemand die het opvalt.
 

Timoklust

  • #8
Dank nogmaals voor de reacties.

IJkenhout, het gaat om planken van 69cm*20cm*3cm (stijgerhout). Ik verwacht dat het zwaarste wat er op komt te staan een paar plantjes, niet veel meer. Wat zou je dan aanraden?

Jan, ik ben het met je eens dat het niet snel opvalt, maar het is een kast die behoorlijk in het zicht staat, dus besteed er liever wat meer tijd/ moeite in om dit mooi weg te werken.

Alvast bedankt!

Groet,
Timo
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je steigerhout gebruikt, dan misstaat het totaal niet om gewoon latten onder de planken te bevestigen. Gebruik daarvoor dan ongeschaafde latten, dan past het er uitstekend bij.

Is wel zo makkelijk!

Maar plankdragers kunnen natuurlijk ook, zo lang zijn de planken niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Precies. Steigerhout is ruw en niet strak. Daar past een zichtbare ondersteuning beter bij. Risico van de ondersteuning wegwerken is dat als het hout gaat werken (en dat gaat het), het los kan scheuren.
 

Poster

  • #11
Als het om plankjes van 69x20 cm gaat, kunt u Hier uit de bovenste twee rijen "kastplankhouders" een keuze maken.

Deze zijn sterk genoeg, ik heb op de dragers van Afb. 2 hier planken van 1 mtr op liggen, goed volgestapeld.

Als u het niet vertrouwd dan 3 dragers per zijde.

Grt.
 

Timoklust

  • #12
Ok top, dank allen voor de input, helpt mij enorm.

Twijfel nog tussen latje en de kastplankhouders. Kees en IJkenhout jullie hebben het over ongeschaafde latten en dat hout gaat werken. Ik neem aan (maar weet het niet zeker, daarom de vraag), dat ik ook 2 latjes kan maken van hetzelfde steigerhout en deze onder de plank bevestig?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Ik zou voor zoiets gaan:

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Van steigerhout latjes maken? Veel werk en volkomen zinloos. Want dergelijke latten kosten haast niets.

Gewoon ongeschaafde latten 3 x 2 oid kopen (kijk zelf even in de winkel wat je acceptabel lijkt). Doordat de latten wat breder zijn dan normale plankendragers is het helemaal niet erg als de planken wat werken.

De latten zelf zullen nauwelijks werken, daarvoor zijn ze te dun.

Je moet overigens de latten niet onder de plank bevestigen, maar aan de zijwanden van de kast. Dan schuif je de plank er zo overheen. Wil je voorkomen dat ie kan schuiven, dan maak je hem aan beide kanten met één minuscuul spijkertje of schroefje vast.
 

Timoklust

  • #15
Hallo allen,

Helemaal duidelijk, vandaag geen tijd om het te fixen, maar met jullie input gaat het zeker lukken. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu