Plank onder goot mansardedak

Kaduna

  • #1
Hoi allemaal,

Opnieuw een aantal vragen over het dak van mijn aangekochte woning met mansardedak (bouwjaar 1920 maar groot deel van dak gerenoveerd in 1975).

Bij het inspecteren van het dak kwam ik een aantal dingen tegen die ik niet kon plaatsen.

Plank onder goot: Ik heb een zinken dakgoot die rust op een plank, die weer geplaatst is op de gevel (steens muur). Hieronder een schets toegevoegd. Een aantal delen van deze plank zijn weg aan het rotten. Ik snap enerzijds het nut niet helemaal van deze plank, misschien is deze plank puur geplaatst om hoogte toe te voegen, of om het boeideel aan te bevestigen? Hoe kan ik het beste deze plank vervangen? Ik dacht eraan om een nieuwe plank in de menie te zetten en terug te plaatsen..

Hieronder de schematische weergave (doorsnede) in m'n beste paint skills:

dak_schematisch.png


Folie onder panlatten: Er zit een (dikke) folie onder de panlatten, die een beetje lijkt op noppenfolie.. Het is ook vrij dik.Enig idee wat voor folie dit is? Indien deze folie niet dampopen is, moet ik deze dan in het geheel vervangen? Ik ga namelijk aan de binnenkant isoleren en het vocht moet uit de constructie kunnen.

WhatsApp Image 2022-01-03 at 15.03.23.jpeg


Dank weer voor het meedenken!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat lijkt wel alkraflex.
Bedoelt als onderdak en isolatie.
Die plank is de gootbodem, zink niet rechtstreeks op de baksteen.
 

Kaduna

  • #3
Dank voor je reactie Rola!

Als ik Google op Alkraflex zie ik inderdaad folie die er sterk op lijkt en volgens de specificaties dampdicht is, dit lijkt me geen geschikte folie voor aan de buitenkant van het dak?

Ik wil dus aan de binnenkant (dampdicht) isoleren, ga ik in combinatie met deze folie op het dak problemen krijgen?

Over die plank, als ik het goed begrijp is dit dus puur zodat het zink niet het baksteen raakt? Als ik daar een nieuwe plank in de menie plaats, is het dus OK?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Die folie kan problemen opleveren bij isoleren.
Ook de wijze van aanbrengen, geen ruimte tussen de folie en de panlat is niet ideaal.
 

Kaduna

  • #5
Dank weer Rola, vervolgvraag: hoe groot probleem is het als dit een aantal maanden tot een jaar zo blijft zitten terwijl ik aan de binnenzijde isoleer. Het dak pak ik dan volgende zomer bijv. aan. Meenemend dat het de folie al even ligt en niet overal goed aansluit (en denk ik dus niet meer helemaal dampdicht is).

Met geen ruimte bedoel je denk ik het ontbreken van verticale latten onder de panlatten?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als aan de binnenkant de folie netjes wordt aangebracht, dan zou je het zo kunnen uitvoeren, zeker omdat de folie aan de buitenkant niet 100% dampdicht is aangebracht.
Panlatten behoren vrij te zitten van de folie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu