Plafondspots monteren, maar niet onder centraaldoos

KlusMax

  • #1
Ik heb halogeen opbouwplafondspots gekocht (zie foto) en ik vraag me nu af hoe die het beste zijn te monteren.

Ik wil ze eigenlijk niet direct onder de centraaldoos hangen, omdat ze dan niet mooi recht boven de tafel hangen. Bovendien lijkt me dat er links en rechts van de centraaldoos een grotere kans is dat ik in de leidingen boor die naar de centraaldoos lopen.

Nu is het ophangen van de beugel op zich niet zo'n probleem, maar hoe kan ik het beste van de centraaldoos naar de spots de bedrading aanleggen? Ik zie ook nergens in de behuizing een doorvoer voor bedrading en ik weet niet of het verstandig is om zelf een stuk uit de behuizing te zagen.

 

Geus

  • #2
Vanaf kroonsteen in centraaldoos met een stuk flexibel snoer naar de lamp. Afdekkap met aansluiting voor kabelgoot voor de CD kopen en dan met een stukje kabelgoot naar de lamp. Zit er nergens in de behuizing een stukje wat je weg kan breken voor kabeldoorvoer? Zo nee, stukje wegzagen is geen probleem.
 

KlusMax

  • #3
In de behuizing zit echt geen stukje wat ik weg kan breken en het is nogal dik en stevig metaal. Dat wordt dan dus wegzagen. Of twee gaatjes boren voor de twee draden, alleen dan moet ik iets verzinnen om het gootje te ondersteunen.

Is overigens mijn aanname juist dat je beter niet kunt boren naast de zijden van een centraaldoos? En dus liever op de 'hoeken'? Zie schets:



Ik wil een beetje lange schroeven gebruiken, want er zit nog een zachte stuclaag op het plafond waar ik eerst doorheen moet.
 

Geus

  • #4
Gootje recht afzagen en tegen behuizing aan plaatsen, hoeft er niet naar binnen. Twee draadjes? Kan gewoon met een enkel stuk dubbeladerige kabel. Gootje zou ik tegen het plafond plakken.
Vlak rondom de CD klopt je aanname wel redelijk. De buizen lopen dan vaak richting punten recht boven wcd-en en schakelaars. Door in je CD te kijken en eventueel een stuk trekdraad in de buizen te duwen, krijg je ook een idee van de richting. Meten is echter weten, het kan natuurlijk het makkelijkst met een detector.
 

KlusMax

  • #5
Ok, dank voor de tips!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu