Plafondbalken verlengen

C.chaplin

 • #1
Oeps, bij het slopen van twee muurkasten blijkt dat de balken van het plafond op de betreffende muur rustten. De balken opgevangen met twee bouwstempels en een balk. De plafondbalken dienen verlengd te worden met zo'n 20/30 cm. Hiermee kan ik ze vastzetten op de andere muur van de muurkasten. Wat is de beste manier om de balken aan elkaar te bevestigen?

Mvg. Charles
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit

  • #2
  Afhankelijk van de belasting op de balken een flink stuk balk er naast (liefst aan beide zijden) en draadstangen er door.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Een nieuwe ernaast leggen en tegen de oude schroeven, overlap bijvoorbeeld 30cm. Maar eea hangt ook af van de afmetingen, overspanningen en of het plafond nog ergens voor gebruikt wordt...

  haha, twee bijna dezelfde reacties op hetzelfde moment :)
   

  C.chaplin

  • #4
  Dank voor jullie reacties. Het enige doel van de balken is het vormen van het plafond. Boven het plafond bestaat de ruimte uit een lage vliering. Wellicht dat we hier uiteindelijk platen op willen leggen om b.v. wat dozen met kerstspullen etc. op te bergen.

  Wat is slimmer: om gaten in de muur rechts te kappen waar ik de nieuwe verlengstukken in laat rusten, of een bevestigingsbeugel voor balken tegen de muur aan te schroeven?

  Ter illustratie een afbeedling:  Ik kwam voorts op internet de tip tegen om koppel/nagelplaten te gebruiken van gegalvaniseerd staal:

   

  Swblom

  • #5
  Ik zou een balk tegen de muur schroeven en daar op of tegenaan verder werken.
  Die spijkerplaten die jij noemt lijken mij niet sterk genoeg en zeker niet lang genoeg. Om stevigheid te krijgen kun je het beste een lange overlap maken. Ik sluit me aan bij de eerder genoemde constructie met stukken balk en draadeinden.

  Wat je ook doet, uiteindelijk verwacht ik dat het bij de koppelverbinding iets door gaat hangen.
  Misschien kun je dus voordat je de zaak gaat koppelen, de stempels iets hoger zetten om dit op voorhand te compenseren.

  Succes
   

  Tfro71

  • #6
  Ik heb een nagenoeg gelijk klusje (balken verlengen) te doen. Hoe lang zou een overlap van de balken moeten zijn?

  @ chaplin: wat ga je met het restant van de weggehaalde muur doen? Dat hangt er ook el spannend bij zo.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Gaten in de muur kappen is veel werk, maar zou mijn voorkeur hebben. Het makkelijkst is een onderslagbalk tegen de muur, maar die zit mogelijk wel in t zicht. De stukken hout met een eventuele bolle bovenzijde boven leggen, en goed naar boven drukken met een stempel, om het doorhangen te voorkomen. Overlap min. 30cm, beter een halve meter of meer. Voldoende flinke schroeven (5x100 of 6x120) geeft hetzelfde resultaat als draadeinden. Ik lijm+schroef dat soort verbindingen altijd.

  Die schroeven zijn lastig erin te draaien met een accuboor, want je accu is snel leeg. Weet je meteen of je een sterke machine hebt :) Ik gebruik daar een slagschroevedraaier voor.
   

  C.chaplin

  • #8
  Misschien nog een (extra) optie, maar dat moet ik morgen eens even gaan bekijken: Boven de stutbalk bevinden zich dwarsbalken tussen de draagbalken (ik zal even kijken of ik hier morgen een foto van kan maken). Ik kan misschien een balk van muur tot muur hier bovenop leggen en de draagbalken hieraan bevestigen. Alhoewel één van de muren de buitenmuur betreft met aldus de hoek van het dak. Eens kijken of er ruimte is. In dat geval zou ik de neerwaartse kracht met die balk kunnen opvangen waardoor er nauwelijks kracht zal worden uitgeoefend op de vebinding.

  Het restant muur wat nog te zien is op de foto heb ik even laten zitten (ter versteviging). Hangt er inderdaad een beetje gevaarlijk bij. Deze stenen worden uiteindelijk ook verwijderd.
   

  Ralph

  • #9


  Ik zou voor de onderste gaan, gewoon een H-balk als drager.
  De bovenste is eigen alleen voor als je 1 balk moet verlengen en niet 3 op een rij.
  De bovenste word uitgevoerd met bouten en moeren en grijpplaten.
   

  C.chaplin

  • #10
  Die onderste optie met de H-balk is wel interessant. Het gaat namelijk in totaal om 6 balken die verlengd moeten worden. Zou ik hierbij nog voor een bepaald type H-balk moeten gaan?

  De afmetingen van de kamer zijn ca. 3 x 3 meter. De balken dragen vooral het plafond. Hierboven bevindt zich een lage vliering. Bovenop het plafond zal dus niet veel gewicht komen te rusten. Enkel een enkele doos met wat kerstspullen, etc.
   

  Ralph

  • #11
  De hoogte van je balken aanhouden zodat ze er in passen en de vloer er vlak over heen kan, kan je aan de andere kant met korte balkjes aanhelen tot op de muur. Hoe dikker het staal hoe sterker zeg maar, vraag het je smid wellke geschikt is.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu