Plaatsen overdrukventiel

BastiaanK

  • #1
Dag allemaal,
Ik ben als amateur klusser nieuw op dit forum.

Situatie:
Ik heb een Remeha Avanta 28C uit 2018 of 2019.
Radiatoren door het hele huis, waar ik thermistatische ventielen op heb gezet. (oude "normale" knoppen lekten dus moesten er uit)
Draadloze Tado thermostaat beneden, kastje aan de ketel, hub in de slaapkamer en slimme knoppen op de slaap/werk kamers.

Probleem:
Alles werkt prima, op een ding na: De "slimme" knoppen gooien bij uitschakelen van de verwarming de ventielen ineens helemaal dicht. De ketel heeft blijkbaar wat tijd nodig om uit te schakelen en gaat in storing omdat hij het water niet meer rond gepompt krijgt.
Ik heb het gemeld bij Tado en kreeg als reactie dat ik een van de radiatoren altijd open moest laten staan of een overdrukventiel moest plaatsen.

Oplossing1:
Ik heb nu een van de radiatoren in de woonkamer weer een thermostatische knop gegeven, die op standje 5 altijd open staat.
De storingen zijn voorbij, maar ik vind het onzin om de hele nacht de verwarming beneden aan te hebben (op de babykamer blijft de hele nacht de verwarming op lage temperatuur aan).

Oplossing2:
Nu heb ik het volgende bedacht: ik wil een overdrukventiel op de radiator in de gang bij de voordeur plaatsen, zie plaatje (standje 0,4-0,5, of wat er nodig is zodat er nog net water doorstroomt als alle andere radiatoren dicht zijn). Dan kan de ketel daar zijn overtollige warmte kwijt bij het afschakelen en wordt de gang af en toe een beetje verwarmd, wat me handig lijkt om schimmel tegen te gaan.

Vraag:
Is dit een goed idee? Zijn er beter alternatieven?
Ik ben nieuw in het CV klussen en heb gezien dat er hier een hoop mensen zijn hier die er verstand van hebben, dus ben benieuwd naar de reacties!


1639745339630.png
 

Onderhoudtje

  • #2
Bij het gebruik van een tado of evo Home altijd een bypass gebruiken, veel van deze “storingen” komen door het verkeerd installeren van deze systemen. De meeste cv ketels kunnen niet draaien op alleen 1 radiator, door de bypass krijgt de cv ketel een beetje adem ruimte om normaal te kunnen branden zonder constant in regelstop te gaan.
 

ADDave

  • #3
Ergens in het systeem inderdaad een bypass maken met een overstortregelaar. Dan ben je van het probleem af
 

BastiaanK

  • #4
Bedankt voor de reacties. Een bypass dus. Dat was mijn plan bij oplossing 2, maar dan via de radiator, zodat de warmte nog nuttig terecht komt. Is dat handig? Ik ben overigens niet zo bang dat de ketel onvoldoende water kwijt kan door 1 radiator, aangezien er bijna nergens een voetventiel op zit.
 

Htahta

  • #5
Ja in hal kan goed. Iedergeval de bypass moet minimaal 6m van ketel zitten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu