Plaat in de tuin - asbest?

mekre

  • #1
Er ligt een plaat in de tuin van onze nieuwe woning. Lijkt op een oude gevelplaat, of iets dergelijks. Er hebben een aantal bijgebouwen rondom de woning gestaan die een aantal jaren geleden gesloopt zijn. Wanneer deze gebouwd zijn weet ik niet, maar kan goed mogelijk van voor 1990 zijn.

Zou dit asbest kunnen zijn?

IMG-9427.jpg


IMG-9428.jpg


IMG-9431.jpg


IMG-9432.jpg


IMG-9432.jpg IMG-9432.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zou kunnen ja, ik vind hem wel verdacht.
Al aan de verkopers gevraagd? Mogelijk is dit een verborgen gebrek.

Je kunt een monster opsturen naar een lab. Ligt de plaat er gewoon los? Als je hem gewoon kunt oppakken zonder breken e.d. kun je hem ook in dik plastic inpakken en naar de milieustraat brengen. Dan doe je voor het gemak even alsof het sowieso asbest is. De gemeente moet je kunnen vertellen wat de eisen zijn om hem in te leveren.
 
  • Like
Waarderingen: Saar Ostyn

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Op zich ben ik het met @Vonken_trekker eens en denk ik dat deze handelingen met beperkt risico mogelijk zijn als je de platen nat houdt, handschoenen gebruikt en de breukvlakken niet aanraakt.

Ik vind deze platen ook asbestverdacht. Maar vanwege de ernstige beschadigingen van het plaatmateriaal valt deze toepassing niet onder de particuliere vrijstelling en zou je eigenlijk het proces van asbestinventarisatie en -sanering moeten volgen. Wellicht kan je de gemeente bellen om te vragen of er een uitzondering gemaakt kan worden vanwege de beperkte hoeveelheid? (dat is dan maar even een aanname).
 
  • Like
Waarderingen: Saar Ostyn

Saar Ostyn

  • #4
Alvast bedankt voor de scherpe foto's! :o Dat lijkt mij ook asbestverdacht. Ik volg @Vonken_trekker en @Jeroen. Voorzichtig inpakken en afvoeren.
 

mekre

  • #5
Heel veel dank voor jullie meedenken!
 
  • Like
Waarderingen: Saar Ostyn

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Platen die los in de tuin liggen mag een particulier op zich wel zelf verwijderen. Voor de volledigheid: het is niet de bedoeling platen van je dak eerst een tijd in de tuin te leggen :wink: Als ze verweerd of beschadigd zijn, moet je uiteraard nog voorzichtiger zijn dan anders. Voor het verpakken gelden uiteraard dezelfde regels als het asbest van een dak afkomt. Kijk zorgvuldig rond en ruim alle losse deeltjes goed op!
Bijna altijd moet je los asbest uit de tuin wel eerst melden bij de gemeente, voordat je het mag aanbieden bij de milieustraat. Kijk op de website van je gemeente.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #7
Ze zijn mij teveel gelaagd, ben benieuwd... ik denk asbestvrij maar door de verwering en jammer dat ik het breukvlak niet beter kan zien, tja...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu