Pir motion detection

Sjiefels

  • #1
Hoi, wellicht een vraag in de categorie ‘Koekwous’, maar ja niet geschoten..
Afijn, kun je een bewegingsmelder ook aansluiten op iets anders dan een lamp?
Ik noem een platenspeler, koffieapparaat, grasmaaier, om het even wat.
(Ventilator in mijn geval)

De vraag omvat nog veel meer, maar ik wilde bij stap 1 beginnen.
Groet Sjef
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Jazeker kan dit. De melder weet immers niet waarop hij is aangesloten he :wink:

Op de melder staat normaliter vermeld wat het maximale vermogen is dat deze kan schakelen, dat dien je wel te respecteren. Indien meer vermogen gewenst is kun je met een relais werken.

Op naar stap 2...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Let er wel op dat je voor een ventilator een bewegingsmelder moet gebruiken die schakelt met een relais.

Bewegingsmelders die schakelen met een triac zijn vaak niet geschikt, omdat ze door de fasverschuiving van stroom tov. spanning niet goed werken. De zelfinductie van de ventilatormotor veroorzaakt dat namelijk. De goedkopere bewegingsmelders, bedoeld voor schakelen van gloeilampen, zijn vaak uitgevoerd met een triac.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Let er ook op dat je verschillende bewegingsmelders hebt,
de meest standaard uitvoering is een sensor die bij detectie gedurende een
bepaalde (instelbare) tijd een uitgang schakelt en een andere soort is een aanwezigheidsmelder.
De aanwezigheidsmelder schakelt in bij detectie en schakelt pas uit als er geen beweging/aanwezigheid
meer gemeten wordt.
Het verschil tussen die twee is wezenlijk anders.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Lijkt me handig als TS hier even toelicht wat nu exact zijn bedoeling is, dan kunnen we inderdaad gericht advies geven m.b.t. de geschiktheid van componenten.
 

Sjiefels

  • #6
Ok, in principe kan het. Maar een aantal mitsen en maaren. Check. Eens kijken of we die ook kunnen tackelen dan.

De situatie is als volgt (en mega onorthodox besef ik, maar doe aub even mee voor de gein en mijn plezier en het feit dat het creatief is):
De vorige bewoner heeft het toilet verplaatst. Geen luchtafvoer. Dus altijd muf. In huis vond ik op zolder zo’n heel ventilatiesysteem. Die had dezelfde bewoner ook afgesloten. Ik zag 1+1 in dat verhaal.. Heb dat apparaat dus nu achter het toilet gemonteerd, einde muffe lucht.

Belangrijke Side-note: Er zat een perilex stekker aan. Niet vanwege de hoge voeding die het nodig had, maar omdat er ook een 1,2,3, schakelaar tussen zat. Perilex eraf gehaald en een normale 3 polige stekker erop aangesloten op de aansluitingen van stand 1. Elke avond stekker uit de muur trekken en Klaar is Kees. Ding draaide vroeger ook de hele dag, 24/7 dus dat is prima.

Maarrrrr, nu begon ik nog meer te denken. Waarom zou ik dat apparaat heel de dag laten toeren? Waarom niet alleen als iemand naar het toilet gaat? Die stap ben ik dus nu. Eerst dacht ik aan een trappenhuis schakelaar op het toilet. Zo van je komt op het toilet “klik” en dan gaat de afvoer een ingestelde tijd draaien en vanzelf uit. Klonk als een strak plan. Maar Toen dacht ik aan een bewegingsmelder! Nog simpeler (qua idee dan). Dan draait hij alleen wanneer het nodig is, EN hoef ik de stekker niet elke avond eruit te trekken.

Wat is je vraag nu Sjef? ..
Nou, hoe? En wat voor een bewegingsmelder?
Ik zal -misschien ten overvloede- een afbeelding bijvoegen, zodat het wellicht voor jullie beeldvorming duidelijker wordt.
Alvast bedankt voor het meedenken.
Groet Sjef

5D75483A-8E7A-4FFB-AD89-B9EDBB494747.jpeg 01011026-F066-445B-ADE6-9D1839339F69.jpeg 9BC42005-2BE3-48DF-AE07-A0C118A14BB3.jpeg
 

Sjiefels

  • #7
Ps ik heb de 3-polige draad dus aangesloten (volgens het schema) op stand 1 = blauw op 3, bruin op 6, aarde op aarde.

(Op zich merkte ik nog iets (voor mij) vreemds. Namelijk toen ik alle overige lucht kanalen afsloot, hij automatisch een standje harder begon te draaien. Ik vind dat geen ramp, maar snapte hem gewoon niet echt.)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Normaliter wordt er in de badkamer of toilet een ventilator toegepast die je gewoon op het licht aansluit (al dan niet i.c.m. een vochtsensor). Licht aan is fan aan. Licht uit is fan uit met een instelbare naloop.

Is het in jouw geval niet veel makkelijker om de voeding van jouw ventilator ook met de verlichting samen te schakelen? Je zou er dan nog een eenvoudige naloop bij kunnen plaatsen en dan ben je ook rond.
 

Sjiefels

  • #9
De lichtschakelaar zit op een tegenoverstaande muur. Ik wil niet hoeven breken. En geen draden trekken. Ik hoopte op gebruik van de bestaande eenvoudigere plaatsen.
“normaliter“ is absoluut waar, maar ik zei al “onorthodox”
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Al eens naar draadloze oplossingen gekeken?
 

Sjiefels

  • #11
Nee eigenlijk niet. Ik zal eens kijken. En wat bedoel je met een naloop? Is dat een apparaatje?

Verder nog iemand met toch nog een of het antwoord op de hoe aansluiten en welke bewegingsmelder?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Met naloop bedoel ik dat je de fan nog even wilt laten draaien nadat je de ruimte hebt verlaten. Dit kun je ook regelen met timer relais.

Draadloos heeft o.a. Klikaanklikuit behoorlijk wat in het assortiment. Bij de meeste bouwmarkten of webshops vind je wel een draadloos systeem.

Wat betreft de bewegingsmelder moet je er eentje hebben die een relais schakelt. Op dat relais kun je dan de fan aansluiten.

Zoals eerder hierboven genoemd moet je voor jezelf nog bepalen of je een bewegingsmelder wilt of een aanwezigheidsmelder. Wellicht dat de laatste voor jou beter geschikt is. Ook dan moet je een variant hebben met een relais.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
er zijn gewoon bewegingsmelders die je ipv. een wandschakelaar kunt plaatsen.
Dus schakelaar er uit bewegingsmelder er in (soms wel even een extra nul trekken) instellen en klaar.
Zodra je in het toilet komt gaat de lamp automatisch aan en daarmee kun je dus ook de ventilatie schakelen.
Voordeel van een bewegingsmelder is dat je meestal ook in kunt stellen hoe lang de lamp na een detectie moet blijven branden (dus je naloop van een bad/toilet ventilator)
Maar je kunt natuurlijk ook een separate bewegingsmelder plaatsen op een plek waar je met spanning kunt komen en ook bij je ventilator/afzuiging kunt komen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sjiefels

  • #14
ah okee, ja ik heb inderdaad een andere (bestaande) plek waar ik met spanning kan werken, dat los staat van de verlichting. De plek waar de schakelaar vd ventilatie ooit zat.
De vraag of je met bewegingsmelder iets anders kan aansluiten dan een lamp was mijn belangrijkste vraag van de 2. Die is beantwoord.
Hoe aan te sluiten was eigenlijk nog wat overbleef.
Met name evt extra draden die nodig zijn?
Maar ik begrijp dat men met de foto's niet heel duidelijk kan zien wat de specifieke situatie is. Ik ben al iets wijzer, ik ga anders eerst alvast eens naar zo'n melder op zoek. Bedankt en mocht er nog iets toe te voegen zijn, let me know.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Heb nog even naar de foto's gekeken maar wat bedrading betreft wordt het juist eenvoudiger als je de 3 standen weglaat.

De nul houdt je op contact 3 en de aarde op 8. Fase schakel je middels de melder en komt op contact 6.

Contact 4 en 5 heb je niet meer nodig als je die snelheden niet meer wilt benutten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu