Pianoscharnier ?

Kaketoe

  • #1
Hallo,

Misschien een stomme vraag, maar het volgende. Van mdf 18 mm wil ik in de hal een meterkast maken die overloopt in een radiator ombouw.
Voor het beeld: radiatoromouw, 80 hoog, daarnaast een kastje van 40 breed. Dan een kolom omhoog van 40 breed met 2 deurtjes van een 80 cm a een meter en een vast tussen en bovenstuk.
Dat laatste is de meterkast.Rechts daarnaast zit dan de buitenmuur. Hierop lopen veel leidingen en kan ik allleen nog een smalle lat bevestigen. Echt een meterkast maken en erover schuiven gaat dus niet maar dat is geen probleem.

Van rechts naar links bekeken heb ik dus een lat op de rechtsmuur en 40 cm verder naar links zal ik op de achterwand aan de binnenzijde van de uiteindelijk kast een balk schroeven waartegen ik het zijpaneel kan vastzetten. Onderaan, bovenaan en tussenin komen dan aan de voorkant tussenstukken om het zijpaneel zijn stevigheid te geven.

De 3 deurtjes worden in principe ook van 18 mm mdf net als het vaste stuk boven, onder en het tussenstuk waarmee de rest van de kolom wordt afgetimmerd.

Nu lees is op de site van de bouwmarkten dat ze pianoscharnieren aanraden. Maar ik zoek op het internet naar goede afbeeldingen over de montage ervan of hoe het eindresultaat eruit ziet maar kan geen fatsoenlijke foto vinden.
Kan iemand mij zeggen hoe precies de pianoscharnier gemonteerd moet worden, hoe ver dan de draaingshoek van de deur dan is en wat nu wel en niet in het zicht blijft bij het gebruik van pianoscharnieren?

Het mooiste is in principe dat de deurtjes opdek zijn en precies de zijkant van het zijpaneel afdekken, maar kan dit zonder Keukenkastjesscharnieren? En als je er langs de zijkant tegenaan kijkt zie je dan dat pianoscharnier heel duidelijk en steekt het deurtje dan uit aan die bevestigingskant?
Ik weet wel dat je een pianoscharnier ook aan de buitenkant zou kunnen plaatsen (en het deurtje er dan in valt ipv opdek) maar dan is het scharnier volledig in beeld. Wil graag weten hoe het anders kan en vooral wat je dan uiteindelijk blijft zien van het scharnier.

Ps. Hoe heet een boor waarmee je een ronde uitsparing zou kunnen maken voor een een keukenkastscharnier ( vast een andere benaming voor)? ik heb wel een gatenboor liggen maar dat is meer voor er helemaal doorheen te gaan.

Gr Jos
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Scharnierfrees.

maar ik heb hier naast de meterkast een (identieke) kast gemaakt voor de schoenen. Met de standaard paumelles.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Pianoscharnier montagevoorbeelden

Je kan ze op verschillende manieren monteren. Gewoon even proberen.

Het is niet zo moeilijk: Keukenkast scharnier boor :)

Als het een slecht geisoleerde buitenmuur is waar de meterkast zit, kan je het beste hout gebruiken dat tegen vocht kan. Normaal MDF kan dan problemen geven door condens.
 

Kaketoe

  • #4
Hoi bedankt

De buitenmuur is alleen de rechterkant van de meterkast en daar komt in principe alleen nog een lat tegen, waar de panelen op vastgemaakt worden of deurtjes tegen tot stilstand komen.
Alles wordt geverfd. Ik zie dat ze bij een bouwmarkt van dat programma op het 4e net een MDF plaat van 18mm met lakfolie verkopen. Hoef ik alleen de zaagkanten nog in de grondverf te zetten.


ik denk dat ik voor het keukenscharnier ga en er een boor bij koop of misschien de opdekscharnier. Die laatste is alleen niet verstelbaar als ik het goed begrijp.

nog 2 vragen.
Zou ik in plaats van MDF ook gedeeltelijk meubelpanelen kunnen gebruiken. Hoef ik ook niet te grondverven en de zijkant van 2,65 meter kan dan uit 1 stuk? Is het uit een meubelpaneel net zo makkelijk een uitsparing halen voor een scharnier als bij MDF?

Het wordt deurtjes van 90 bij 45 en dus 18 mm dik. Kan ik dan volstaan met 2 scharniertjes?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Hele keukens worden van meubelpaneel gemaakt, dus daar kunnen die scharnieren prima in ;)

90x45cm is niet heel groot, kan vast wel met twee scharnieren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
6
6
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu