Blinden; pianoscharniervraag (video inside)

Kevf

  • #1
Samen met mijn vader aan de mooie klus begonnen om geluidswerende blinden te maken om zo wat te doen aan de geluidsoverlast.

Voor elk raam komen in totaal vier panelen.

Tussen paneel 1 en 2 en 3 en 4 zit een pianoscharnier.

Ik zit met de volgende vraag: In de eerste instantie hadden wij het scharnier op de kop zijn kant geschroefd (dat zijn de eerste panelen die ik open en dicht doe op het filmpje). De panelen sluiten zo mooi aan, echter je ziet het scharner zitten en er lijkt wat ruimte te zitten tussen de platen.

Toen op het idee gekomen om bij paneel 3 en 4 het scharnier om te draaien en op de achterkant te bevestigen. Zoals je kan zien op het filmpje als ik paneel 3 en 4 open en dicht doe. Grote voordeel is dat je platen zo dichter tegen elkaar aan kan leggen en dat je de scharnieren niet meer ziet zitten op de kop.

Echter paneel 3 en 4 klappen niet meer netjes tegen elkaar aan en er komt veel kracht op het scharnier te staan waardoor de panelen weer uit elkaar worden gedrukt (je kan ze met je handen wel bij elkaar houden). We hadden een discussie hoe dit nou kan. Ik ben van mening dat dit is omdat het scharnier er als het waren tussen gedrukt is en dat we dit evt kunnen verhelpen door een klein beetje speling tussen de platen te laten. Mijn vader was niet helemaal overtuigd.

Omdat dit project nogal in de uren begint te lopen (oud huis, dus oude kozijnen, uitsparingen, isolerend materiaal er tussen en ga zo maar door) wil ik graag zeker weten wat nu de beste oplossing is, voordat we die dingen WEER naar beneden moeten halen. En we hebben nog twee ramen te gaan en natuurlijk de afwerking.

Dus wie maakt mij even een stuk wijzer?

en uiteraard de link (ik was tijden het filmen alleen dus de video is wat rommelig)


uiteraard komt het eindresultaat ook online :cool:

edit: als ik de 1e 2 panelen dicht druk staan ze behoorlijk uit elkaar, dat komt omdat het scharner tegen het hout er achter tikt, wordt nog opgelost ;)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Uitgaande van de manier dat de piano scharnieren op de kop zitten.
Frees de dikte van de pianoscharnieren uit in de kopse kant. (zoals je dit ook doet bij normale scharnieren)
Het geheel zal wel sluiten.

Daarnaast kun je ook een slag sponning maken in de delen zodat je geen doorgaande naad hebt
 

Kevf

  • #3
Dank je voor je antwoord. Ik heb helaas geen bovenfrees, misschien moet ik er toch even mee naar de stadswerkplaats en er daar mee aan de slag.

Wat is een slag sponning?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een pianoscharnier kan maar één kant op dicht. Ik neem aan dat hij wel de goede kant op draait?

Zijn de luiken goed recht, zit het scharnier recht? Kan je controleren met een rechte lat/rij.
 

Kevf

  • #5
Het zit uiteraard aan de goede kant er op :mrgreen:

Ik zal er nog eens bij langs gaan
 

Pirke

  • #6
Je kunt een scharnier ook uithakken met een scherpe beitel. Dat gaat vaak nog sneller als met een frees. Maar in dit geval is het een pianoscharnier. Dit zou nooit mijn keuze geweest zijn. Is veel te ligt voor de toepassing.
 

Kevf

  • #7
Het pianoscharnier is meer dan genoeg voor deze constructie. Helemaal over de hele lengte. De onderdelen wegen nl erg weinig.

We hebben ondertussen de oplossing eindelijk zelf gevonden!

We hebben de blinden bij het monteren plat op de grond gelegd. Vervolgens het scharnier netjes in het midden en links en rechts vast gezet.

Door het tegelijk vastzetten op beide delen en het recht houden van het scharnier komt er spanning op te staan. Hier kwam ik achter door het scharnier aan de bovenkant los te schroeven en dus alleen de onderkant nog bevestigd te laten. Resultaat: het scharnier stond boven wel een cm uit het midden.

Nu dus alle blinden weer naar beneden en even goed vast zetten. We komen er wel
:mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu