Perilex zonder schakelaar

West1788

  • #1
Hallo,
Ik heb hier op zolder een ventilatie systeem met een perilex stekker en ook een werkend perilex contactdoos.
Alleen is de schakelaar die in de keuken hoort te zitten niet meer te vinden of ik moet heel veel sloop werk doen.
Nu is mijn vraag kan ik in de stekker zelf draden doorverbinden (welke?) zodat de ventilatie gaat en blijft draaien?

mvg KvD
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
De ventilator draait als het goed is altijd op de laagste stand. Met de schakelaar zet je hem normaliter hoger.
 

Klusser1954

  • #3
Of de box vervangen door een modernere met draadloze afstandsbediening. Deze hebben tegenwoordig een gelijkstroommotor, schijnt veel energiezuiniger te zijn.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ontdekte bij die van mij (nieuw model, vorige week geplaatst ) dat hij standaard op de eco stand staat, laagste stand maar hij schakelt op als hij vocht meet. En je kunt inderdaad met een afstandbediening de schakelaar overrulen of alleen met afstandbediening werken. Als je hem altijd aan hebt staan heb je zo n nieuw model er qua energiebesparing in een paar jaar wel uit (tov een apparaat van 20 jaar oud dat ik eerst had).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Om op de oorspronkelijke vraag terug te komen: In principe is het mogelijk om zonder schakelaar te gebruiken. Hiervoor heb je het aansluitschema nodig dat je meestal op de website van de fabrikant kunt vinden. Post anders hier merk en type van de unit, als je er niet uitkomt.
Ook moet je meten tussen welke twee contacten van je Perilexdoos er een spanning van ongeveer 230 V staat. Een foto van de geopende Perilexdoos zou helpen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Is het niet zo dat je in de perilex-doos 3 mogelijkheden hebt om 230V te meten tussen de fasedraden en de 0? En dat pas in de box bepaald wordt dmv de aansluiting van de fase op welk toerental de box draait?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Ja. Inderdaad. Maar de schakelaar is verwijderd. Dus we moeten weten of er überhaupt nog spanning staat op de Perilexdoos en van welke contacten we die kunnen nemen. Vervolgens moet de bedrading zo worden gewijzigd dat de box überhaupt draait. Het gewenste toerental kan dan eventueel met bruggen op de aansluitklemmen worden ingesteld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu