Pergola aan muur

Lizsz

  • #1
Hey,

ik wil graag een houten constructie plaatsen, met 1 staander en 1 ligger die tegen een buitenmuur hangt. De ligger zou 3m overbruggen van aan de staander tot de muur. Dit is helemaal zoals in dit topic (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/schommel-maken.95803/), maar dan zonder de middelste staander. Het is ook niet de bedoeling om er een schommel aan te hangen, wel een hangstoel. Ik twijfel nu aan de bevestiging aan de muur. Zou die bevestiging met een paalhouder zoals gedaan in dit topic, voldoende stevig zijn? Of is het aan te raden om een horizontale lat aan de muur te bevestigen en daar de balk op te laten steunen?

Alvast bedankt voor het advies!
Lies

Schommel maken  KLUSIDEE.NL — Mozilla Firefox.jpg - Paint 3D.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vind een paalhouder op die plek erg lelijk. Maar wel creatief bedacht en constructief uitstekend. Ook bij een hangstoel is de zijdelingse stabiliteit een aandachtspunt. De vrije paal moet momentvast in de grond zitten, anders komt er snel speling op. De pergola de hoek om laten gaan met voldoende schoren is verstandig.

Een paal tegen de muur is wellicht ook een optie. Optisch wellicht ook beter.

pergola.jpg
 

Lizsz

  • #3
Dank je voor het advies! De paal tegen de muur wil ik vermijden, omdat er twee in de tuin komen en het bij 1 ervan niet mogelijk zal zijn. Daar staat namelijk tegen de muur een oude begroeiing die erg moeilijk te verwijderen is. De hoek is een goed idee. Ik kan kijken hoe het zonder gaat, en die als oplossing aanbouwen als het niet voldoende stevig is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu