Per ongeluk asbesthoudend zeil verwijderd

Goudappel

 • #1
Beste allemaal,

Mijn vriend is nogal impulsief en heeft een paar dagen geleden een stukje zeil (halve vierkante meter ong.) uit de kelderkast getrokken en weggegooid. Toen ik dat hoorde was het al te laat helaas. Het zeil was al weg, alleen een stukje ondervloer is blijven zitten (Zat aan één randje van de vloer vastgeplakt). Ter grootte van een liniaal ongeveer. de rest van het zeil zat dus niet vastgeplakt als ik mń vriend moet geloven ;-)

Ik vermoedde al dat het asbesthoudend was, en heb een monster opgestuurd naar het lab. Inderdaad asbesthoudend. Chrysotiel 30-60% niet hechtgebonden kwam uit het onderzoek.

Nu zitten we in de kelder dus met een reepje vastgeplakte ondervloer, waar de rest van het zeil dus afgescheurd is. Niet best... We hebben er nu een natte handoek overheen gelegd en houden het vochtig. Het is natuurlijk droog gescheurd... Vezels zullen wel in het rond vliegen. Verder hebben we de gang meermaals besproeid en met natte lappen alles flink afgenomen. De deur naar buiten heeft ook lange tijd opengestaan.

Is het mogelijk om dit stukje asbesthoudend ondervloer ter grootte van een liniaal zelf weg te halen? Door nat te houden en de rest af te plakken? Anders moeten we een bedrijf laten komen, die rekenen tussen de 1000/2000 euro heb ik me laten vertellen, hoe klein het stukje ook is......

Iemand tips? :) Alvast bedankt!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Slechte vergelijking:
  Je hebt een paar 100 sigaretten gerookt en vraagt of het kwaad kan er nog 1 aan te steken.

  Ik ga je niet adviseren die ene aan te steken, maar 1000,- ..
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Nee, dit mag je niet zelf verwijderen. De eerste stap is een asbestinventarisatie uit laten voeren. Met die inventarisatie kan je offertes opvragen, een sloopmelding doen en het laten verwijderen.

  Je moet degene die de inventarisatie doet van te voren vertellen dat er een besmetting in huis is. Deze zal dus in vol ornaat (incl. mondmasker) zijn werk gaan doen. Hij gaat bepalen hoe groot de besmetting precies is.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Je kunt het strookje ook laten zitten, en een laagje egaline er overheen brengen.
   

  Jackd

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Tip:
  Vervang de zak en filters van je stofzuiger(s) als je deze gebruikt hebt.
  Dat strookje vind ik nu niet zo spannend, het opnieuw verspreiden van vezels wel.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Als het zeil los ligt heb je geen stofzuiger nodig, als het vast zit moet er toch een bedrijf bij komen en heb je de stofzuiger ook niet nodig.
  Je bent er wel erg gemakkelijk in.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Peter schreef:
  Je kunt het strookje ook laten zitten, en een laagje egaline er overheen brengen.
  Let op dat er dan een duidelijk zichtbare aanduiding op de egaline moet komen, dat er asbest onder zit. Ik vind egaline zelf een erg slecht idee, want als het asbest ooit wel verwijderd moet worden, de kosten heel erg stijgen hierdoor. Je kan het dan beter met tape afplakken, of een plaatje hout opleggen (los).

  Als je je huis verkoopt ben je verplicht om de aanwezigheid van asbest (actief) te melden. Als de koper erachter komt dat de besmetting niet volgens de regels is verwijderd, kan je wel eens een groot probleem krijgen. Alle reden om het verlies te nemen en het deze keer volgens de regels te doen. Goed leermoment.

  Ik lees in de vraag niets over een stofzuiger, dus het is vreemd daar in een antwoord over te beginnen. Mocht een stofzuiger gebruikt zijn, moet deze in zijn geheel als asbesthoudend worden afgevoerd.
   

  Goudappel

  • #8
  Bedankt voor alle reacties, interessant om alle meningen te lezen! Wij gaan kijken of we het nu kunnen ophoesten... Better save than sorry!!
   

  Jackd

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Als het zeil los ligt heb je geen stofzuiger nodig, als het vast zit moet er toch een bedrijf bij komen en heb je de stofzuiger ook niet nodig.
  Dat bedoelde ik niet, ik bedoel dat als iemand in de tussentijd de stofzuiger heeft gebruikt, deze besmet is.
  Een besmette stofzuiger neem ik juist zeer serieus. Daarmee blijf je nog maanden vezels verspreiden.

  Het losgetrokken stuk is door het huis afgevoerd. Niet raar om aan te nemen dat er in de tussentijd ergens in huis stof is gezogen.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  2

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu