Pelletkachel achtertuin blauw van de rook

Pelly

  • #1
Is het normaal dat je een brandlucht en een compleet blauw van de rook staande achtertuin hebt als je buren de pelletkachel aansteken, huurwoningen,+- 30 cm muur tussen buur en mijn woning, pijpje zit aan *zijn* kant op ongeveer 2.30 meter hoogte, dus +- 15 cm van mn raam af, rook trekt wel snel weg, brandlucht die door mn muren komt blijft lang hangen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een rookgasafvoer moet voldoen aan bepaalde eisen, waaronder een verdunningsfactor tot bijvoorbeeld de erfgrens. Ik vermoed zo dat 15 cm niet voldoende is volgens de regels, maar die ken ik niet precies.

Je zou ook kunnen overwegen niet direct met regels en wetten te gaan dreigen, maar het probleem even aankaarten bij je buren. Dan kom je misschien ook tot een oplossing, en houd je bovendien de buur te vriend.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het pijpje mag daar helemaal niet zitten, het zit veel te laag, de pijp moet minimaal boven het dak uitkomen.
Ik denk dat de verhuurder zacht gezegd not amused is dat de palletkachel er staat en de afvoer zo slecht is aangelegd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Hoezo zit deze te laag? ik ken verscheidende types die op <60cm van de vloer uit de muur komen en die ook niet boven het dak uit hoeven komen.
Dat zijn dan wel pelletkachels, mogelijk dat voor palletkachels andere eisen gelden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het lijkt een beetje een grijs gebied. Veel leveranciers van de pelletkachels zeggen dat t prima kan en mag, maar volgens mij vallen deze kachels onder dezelfde regelgeving dan de houtkachels. Dan zou het dus niet mogen.

Bovendien moet je het ook helemaal niet willen, de genoemde overlast is 1 van de redenen. Daarnaast is de gevel rondom de doorvoer over 5 jaar helemaal zwart uitgeslagen.

Een stukje tekst van een grote en serieuze leverancier:
Pelletkachel afvoer en regelgeving

Er bestaat veel onduidelijkheid over de aansluiting van pelletkachels. Helaas zijn er momenteel veel bedrijven die zonder enige ervaring pelletkachels gaan verkopen en installeren. Dit komt omdat de overheid vanaf 1 januari 2016 subsidie verstrekt bij aanschaf van een pelletkachel. Daarom is de vraag naar pelletkachels enorm toegenomen. Voor alle duidelijkheid: een pelletkachel mag NIET aangesloten worden met alleen een geveldoorvoer!!!

Pelletkachel NIET aansluiten met muurdoorvoer

Het bouwbesluit in Nederland vereist bij pelletkachels een rookkanaal dat ten minste boven de dakrand uitsteekt. Het is een misverstand dat pellethaarden (ondanks dat dit soms in een buitenlandse handleiding vermeld wordt) in Nederland mogen worden geplaatst middels een uitmonding direct door de gevel. Pelletkachels vallen onder dezelfde regelgeving als houtkachels omdat pellets gemaakt zijn van (afval)hout. Als een pelletkachel met een pijp rechtstreeks door de muur geinstalleerd wordt geeft dit allereerst omgevingsproblemen, maar ook praktische problemen in de vorm van overdruk situaties. Hierdoor kan ernstige roetvorming op de gevel ontstaan, maar ook in de woning binnenshuis. Dit komt omdat er sprake is van een geforceerde druk situatie in de haard. Om gevaarlijke situaties te voorkomen geven wij u hieronder meer informatie. Een kachel kan alleen goed & veilig functioneren als de hele infrastructuur (kachel én rookkanaal) klopt en op elkaar afgestemd is. Net zoals bij een houtkachel is het uitmondingsgebied van een pelletkachel erg belangrijk om risico's en overlast te voorkomen.
Kijk uit voor beunhazerij met pelletkachels

Wat zijn de gevolgen als je de pelletkachel uit laat monden op de gevel? De gevel kan ter plaatse van de uitmonding roetzwart worden. Pelletkachels worden in veel gevallen aangestuurd met een thermostaat, die in- en uitschakelmomenten kent. Ten tijde van de inschakelmomenten komt –ondanks een relatief schone verbranding tijdens gebruik- veel roet vrij. Als je met een hout- of pelletkachel niet boven de nok van het dak uitmondt dien je rekening te houden met een bepaalde tegendruk van 25 Pa. Dit komt voor in situaties waarbij de wind bijvoorbeeld hard op de geveluitvoer blaast. Ook bij een pelletkachel met een rookgasventilator kan de situatie voorkomen dat de tegendruk zo hoog is dat er rook kan terugkomen in de woonruimte. Bij een te hoge tegendruk zal de pelletkachel zich wel direct uitschakelen, maar dit gebeurt pas nadat er al sprake is van enige rookoverlast. Als er een dag is met sterke wind op de verkeerde kant, kan het dus voorkomen dat de pelletkachel slecht functioneert of niet gebruikt kan worden (en wat als je dan net niet thuis bent?). Ook als de stroom uitvalt kan er een probleem ontstaan met een pelletkachel als deze niet aangesloten is op een goed werkend rookkanaal. De ventilatoren die zorgen voor de afvoer van rookgassen functioneren dan namelijk niet meer. Bij voldoende trek in het rookkanaal is dat geen probleem, maar bij een geveldoorvoer zal dit wél tot problemen kunnen leiden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Duidelijk, dan heb ik hier 4 beunhaas bedrijven gehad.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Het is natuurlijk wel verleidelijk ze zo aan te bieden, als de concurrent dat wel doet en jij niet verkoop je geen kachel weer... En meestal komen er geen klachten :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
Gerelateerde onderwerpen
Veiligheidshek rond pelletkachel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu