Pax kast inbouwen

Jor_m

 • #1
We hebben een ruimte van 349cm (muur-muur) breed en 266cm (vloer-plafond)hoog, waar we een volledige wand pax-kasten gaan plaatsen. Om het mooi af te werken zouden we deze graag inbouwen.

Probleem 1:
we zouden 350cm (3*100cm+1*50cm)kasten willen plaatsen om niet aan weerszijden 24.5cm of aan 1 zijde 49cm te verliezen. Daarom zou ik dus van de 4 horizontale delen (plintjes, bodemplaat en bovenkant) en eventuele leggers aan weerszijden 0.5cm willen afzagen (waarschijnlijk best met cirkelzaag). Aan weerszijden de helft omdat ik vermoed dat ik dan de verbindingsgaten kan blijven behouden en enkel kortere metalen verbindingsschroefjes gebruiken.
Dit alles impliceert dat ik een deel van de plinten aan de muur moet wegnemen aangezien deze aan beide zijden 1.2cm breed zijn en dus ik dan nog eens 2.4cm verlies. Kan ik hier dan best de plinten wegnemen of de kast op een frame plaatsen zodat deze boven de plinten uitkomt?
Een 2e issue hierbij is de deur. Deze is 49.5cm breed en dus zou ik iets meer als een halve cm willen afnemen. Om de mooie zijde te sparen, wou ik dit aan de scharnierzijde doen. Hier zou ik wel tussen de 0.5-1cm moeten kunnen van afzagen zonder de positie van de scharnieren te beschadigen. Met de scharnieren zou ik de deur dan instellen op de juiste positie. Zou dit kunnen werken of mis ik hierbij iets?
Tot slot zou dan ook de flumsy achterwand een cm minder breed gemaakt moeten worden. Heeft hier al iemand ervaring mee? Goed opspannen op vlak oppervlak en dan eveneens met de cirkelzaag?

Probleem 2:
We hebben kasten genomen van 236cm in hoogte en hebben dus nog 30cm over tot aan het plafond. Het initiële gedacht was om dit dicht te maken, maar misschien is het niet slecht om hierboven een kastje te voorzien met naar boven klappende deurtjes. De juiste afmetingen hiervan zijn moeilijk te vinden, dus zullen we het misschien eerder zelf moeten maken. In principe hoeft het geen "kast" te zijn, maar enkel een frame aan de voorzijde tussen bovenkant Pax-kast en plafond, met scharnieren en een op maat gezaagd front. Hier zou ik dan waarschijnlijk ook opteren voor 3*100cm+1*50cm. Lijkt dit een realistisch plan of mis ik hierbij iets? Dit hangt natuurlijk ook af van het item plintjes verwijderen uit probleem 1. Als we nl een frame voorzien en de kast +-10cm hoger plaatsen om boven de plinten uit te komen, is het niet echt meer de moeite om een opbergruimte te voorzien boven de kast en zouden we deze gewoon inbouwen.

Probleem 3:
Afhankelijk van de keuzes uit problemen 1 en 2, zullen we de kasten onder en/of boven inbouwen. Zijn er hier al mensen die dit gedaan hebben en viel dit mee? Zijn jullie voor de gyproc-methode gegaan? Ik dacht dat er misschien een "light"-variant mogelijk zou zijn waarbij we een frontplaat eenvoudigweg met L-vormige beugeltjes aan de muur bevestigen, zowel aan de boven- als onderzijde. Deze frontplaat zou dan in het vlak van de deur komen. Hierbij dachten we aan mdf/hout of eventueel zelfs een metaalachtige lijst (geborstelde alu-look ofzo).

Overige opmerkingen zijn ook steeds welkom!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #2
  Met de scharnieren kan je niks stellen als je van de zijkant van de deur een cm afzaagt.
  Dan zal je de scharniergaten ook moeten verplaatsen in de deur.
  Ik heb er 3 schuifdeuren en 1 met een spiegel voor laten maken. op de juiste hoogte en breedte.

  Vr Gr
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu