Paalhouders plaatsen op strookfundering

Daveys

  • #1
Hoi,

Ik moet 7 paalhouders gaan monteren op een strookfundering. De strook beton is 20cm hoog en 60cm breed. De paalhouders zijn van staal en zijn behandeld met een menie om het roestvrij te houden. Alles komt dadelijk onder de grond te zitten.

De paalhouders zijn voor palen van 13x13x300cm. De houder is 30cm hoog en de voetplaat 30x30x0,8cm. De vier gaten in de voetplaat zijn 10mm.

Ik heb wat gelezen over chemische ankers maar ik weet niet of dit wat overdreven is. De bevestiging heb ik graag voor vele jaren goed dus waarschijnlijk moet ik dan rvs gebruiken?

Groet, Dave
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als er een schutting geplaatst wordt zou ik chemische ankers gebruiken, de rvs bouten moeten dan wel M10 zijn anders wordt het nog niet al te sterk.
 

Daveys

  • #3
M10 is volgens mij 8,5mm dus dat moet lukken met de 10mm gaten.

Na nog wat lezen gisteravond lijkt mij een draadeind van rvs wel makkelijk omdat er dan een moer aan de onderkant van de plaat kan om te stellen en een moer aan de bovenkant om de houder vast te zetten of is het beter om met wigjes te gebruiken?

Ik zie capsules en een soort kitkokers. Zit hier nog verschil in of maakt dat niet uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
M10 is echt 10 mm dik hoor. :wink:
Maak eerst een exacte mal waar de draadeinden doorheen gaan in de gaten anders past het niet, er is geen speling bij gebruik van M10

Wat kit of capsules betreft, gewoon kijken wat het goedkoopste is voor het totaal aantal gaten.
 

Tiho

  • #5
Ik zou er persoonlijk eerst boorje 12 of groter doorhalen, zo pas hoeft dat echt niet. De Din norm voor een doorlopend gat m10 is 12 mm.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Stellen met moeren kan, maar is geen permanente oplossing. Zorg dat je ruimte tussen plaat en fundering vult met stelspecie/mortel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die kit kokers zijn veel flexibeler in gebruik.
en minder gevoelig voor ondeskundigheid.
 

Daveys

  • #8
De kitkokers zijn gebruikt in combinatie met draadstangen. Het staat als een huis. De palen staan erin en ga ik morgen pas stellen met wigjes tussen de paal en de houder. Het is wel een flink klusje als je het precies wil maar het is de tijd zeker waard.

@Walker, wat bedoel je met geen permanente oplossing? Er ligt nu zand onder en geen stelspecie/mortel. Die bouten zitten in ieder geval moervast nu.
 

Tiho

  • #9
Maak je daar maar niet druk om, een uitleg erbij zou wel op zijn plaats zijn.
 

Daveys

  • #10
Gelukkig want ik dacht dat ik het zand alweer weg moest graven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Houten wiggen rotten weg, specie niet.
 

Daveys

  • #12
Dat klopt maar de wiggen zijn van eiken en staan in de standolie net zoals de palen zelf voor wat betreft het stuk dat in de grond staat. Dat zal dus wel effe duren.

Het ging mij juist om de opmerking van Walker en de moeren want de voetplaten zijn daarmee pas gesteld en niet met wiggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Het stellen doe je idd met de moeren onder de plaat. Echter dat is een tijdelijke oplossing. Eenmaal goed gesteld vul je de ruimte tussen betonnen poer en de voetplaat met krimpvrije specie. Als deze is uitgehard staat het als een huis!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu