Paal onder overkapping vervangen

Menace232323

 • #1
Hallo,

Wij hebben een chalet met daaraan vast een overkapping. Deze wordt ondersteund door 3 houten palen die in de grond steken. De middelste is doorgerot en wil ik vervangen. Het punt is dat de palen witgelakt zijn. Het is dus lastig om te zien welk type hout er gebruikt is. Ik wil de paal vervangen en ook weer witlakken. Mijn vraag is nu welke houtsoort daar het meest geschikt voor is. Hij moet dus met de onderkant in de aarde én het moet mogelijk zijn deze wit af te lakken. De huidige paal is trouwens 90mmx120mm en steekt 3000mm boven de grond uit.
Hoor graag of jullie een idee hebben.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #2
  Als je de schuurmachine erop zet komt het hout toch naar voren? Of dan kun je er in ieder geval een foto van plaatsen. En waarom is alleen de middelste door gerot? En welke maat is die paal?
   

  Ambidexterity

  • #3
  Waarom in de aarde?
  Houten palen zet je bijvoorbeeld op een betonpoer, in de grond rotten ze natuurlijk weg.
  Ook moet de paal niet koud op de poer, met een stelplaat onder op de paal zorgje dat hij vrij blijft van de poer.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Inderdaad zorgen dat de paal niet in de grond komt. Dat is het duurzaamste.
   

  BertPleizier

  • #5
  Ik zou sowieso een hardhouten paal nemen als deze in de grond moet. Wat er nu voor hout gebruikt is, is dan eigenlijk al niet relevant meer.

  Met een alkyd grondverf (primer) en witte lak beide geschikt voor buiten kunt u hardhout prima dekken verven. Watergedragen (acryl) verf zou ik niet gebruiken.

  Beter is om de nieuwe paal niet meer in de grond te plaatsen, maar op een poer. Middels afstandhouder (draadeind) en montageplaat voor de paal op de poer kan er nooit vocht in de paal trekken.
   

  Menace232323

  • #6
  Dank voor de reacties. De andere twee palen zijn inderdaad niet verrot. Omdat deze in de grond steken wil ik dat eigenlijk ook met de nieuwe paal doen om het aangezicht niet te verstoren. Ik ga op zoek naar een hardhouten paal!
   

  Ambidexterity

  • #7
  Ja, maar tussen hardhout en hardhout zit een vreselijk groot verschil met daar tussen nog veel soorten.
  Ik doe wel veel met hout en weet er ook wel wat van, maar welke paal/hout het beste is voor de klus is een discussie punt. Ik zou zeggen Azobé, maar misschien zegt iemand anders hier dat dit niet de raadzaamste keus is. Misschien even kijken wat iemand anders hier zegt :prima:
   

  BertPleizier

  • #8
  Azobé wordt veel gebruikt als tuinhout. Het is zeer geschikt om langdurig nat te zijn (denk aan beschoeiingen aan de waterkant), maar ook als paal voor een hek of schutting worden ze veel gebruikt.

  Ga naar een goede houthandel en die kan je nog adviseren ook. Je staat verstelt van de kwaliteit (goed en recht) en prijs (gelijk aan de bouwmarkt maar nu met betere kwaliteit).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu