Paal monteren voor schaduwdoek. stortanker of paalpunt

Marcklusal

  • #1
Ik wil een paar palen monteren voor een schaduwdoek.

Mij lijkt een paalpunt makkelijker dan een stortanker. De paalpunt wil ik ook in het beton sorten. Ik wil er gewoon aan de onderzijde nog een extra draadeind overdwars aan vast maken voor nog meer houvast.

Hoe dan ook. Is een paalpunt gestort en daar dan de paal in net zo goed (of bijna) als een stortanker?

En moet je voor een doek van zeg 4*4m de palen een beetje schuin zetten, of kan je de paal gewoon kaarsrecht zetten? (hardhouten paal 9*9cm)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een kennis van mij heeft een schaduwdoek van 4 x 5 meter. 2 Hoeken zitten vast aan de muur, de 2 andere hoeken zitten om een bout bovenop een hardhouten paal gehaakt. Deze palen zijn 150 cm diep in de grond geslagen en naar 2 kanten geschoord (richting de achtergevel en richting de andere paal). Het is even een kwestie van goed aanspannen (het doek) en de palen een beetje richting achtergevel duwen, maar dan kun je net het doek vasthaken en spant het mooi op.
 

Marcklusal

  • #3
Dankjewel. Door de krappe ruimte die ik heb met het buurperceel daar is een scheerlijn niet mogelijk in mijn geval. Is dat 'erg'. Of als je het doek gewoon weghaalt met verwachte harde wind/storm houdt dat allemaal wel?

Ik wil het trouwens ophangen aan het oog van het doek met een spanveer en een paal komt iets verder, dus die kabel wil ik verlengen met een stukje ketting
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Welke scheerlijn bedoel je?

Mijn kennis heeft de constructie juist zo gemaakt dat het doek makkelijk verwijderd kan worden. Bij een beetje wind is dat wel aan te bevelen, want als de wind er onder slaat trekt het alles kapot (je vergist je snel in de kracht van wind op een paar m2 doek).

Ophangen aan de ogen van het doek is ook de bedoeling. Als de paal iets verder komt kun je dit inderdaad oplossen met een ketting.
 

Marcklusal

  • #5
Sorry, ik las het verkeerd. Ik dacht scheren, dus dat er een scheerlijn(ijzerkabel) aan de paal zat naar een plek, maar u bedoelt een echte schoor :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja precies. Bij mijn kennis zitten deze mooi verstopt in een buxeshaagje van net geen kniehoogte. Je ziet ze dus niet zitten.

Paal in de grond plaatsen, de schoor ernaast en schuin in de grond slaan. Op het moment dat de schoor voldoende weerstand biedt bij het er in slaan de paal aftekenen en de schoor onder deze hoek afzagen. Klein zetje geven hij zit achter de paal. 2 Lange schroeven er door en klaar.

Als het doek gemonteerd is zie je dat de palen een klein beetje ombuigen (paar cm). Dit zorgt er voor dat het doek altijd mooi gespannen is.
 

Marcklusal

  • #7
Ik heb wat advies van kennissen ingewonnen.
Ik heb als schutting een stenen muur(poortzijde)

Hun advies is, een stevige paal van minstens 68*68 tegen de muur monteren (en niet perse in de grond) met minstens 2-3 bevestigingen. De poort is circa 170 hoog. Zelf denk ik aan een 9*9 douglas paal.

En dan daar de bevestigingen in/aan zoals omschreven door de schaduwdoeken fabrikanten.

Concrete vraag: Is een pal aan een stenen muur een goed idee, of zouden julie hem liever in de grond zetten?
 

Marcklusal

  • #8
Iemand? Ik heb van de buurman ook mooie 15*15 palen gratis gekregen. Ik zou die ook evt wellicht gewoon in de grond kunnen zetten zonder beton of iets dergelijks? Of ook dat altijd extra vastzetten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu