Terras: hoe regels aan piketpaaltjes monteren

Hansjelinkerhandje

  • #1
Ik ga binnenkort een houten terras van welbekende bankirai planken maken. Ik zit mij wat in te lezen op internet en heb een vraag over de bevestiging van de regels/balken op de piketpaaltjes.
Moet je de regels nu bovenop de piketpaaltjes monteren of er aan de zijkant tegenaan?
En is het wijs om de planken wat langer te monteren om ze achteraf in een rechte lijn op lengte te zagen?

Hans
 

Fiesiekus

  • #2
Mijn terras van regels ligt op de paaltjes. Om constructieve redenen. Maar met een draadeinde door en door kan je ze ook aan de zijkant(en) vastzetten, denk ik. Planken gelijk op de goede lengte, met een paar mm ruimte tussen de kopse kanten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat bedoelt u hier precies mee ?
Zijn de piketpaaltjes alleen bedoeld voor het uitzetten of wilt u de regels of balken voor de ondergrond er op vastzetten ?
 

Hansjelinkerhandje

  • #4
De tweede optie. Ik sla eerst in een raster van ca. 60 x 60 cm piket paaltjes in de grond. Hieraan wil ik de regels monteren. Ik kies hiervoor omdat ik verwacht dat de bovenste grondlaag nog zal zakken als ik de regels op bijvoorbeeld tegels zou laten rusten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Piketpaaltjes zijn daar niet geschikt voor, daar zullen heel wat zwaardere palen in moeten.
Waarom legt u de regels niet op stoeptegels ?
De tegels op 30 cm geel zand leggen en daarop de regels/balken.
 

Hansjelinkerhandje

  • #6
Dat zou ook kunnen maar ik geef toch de voorkeur aan een terras op palen. Deze constructie it toch niet vreemd?
Voor de duidelijkheid, ik bedoel dus dit soort paaltjes



Wanneer deze om de 50-60 cm onder iedere regel geslagen worden, moet dat toch voldoende zijn?
 

Fiesiekus

  • #7
Hoeveel m2 wordt het terras? De samenstelling van de ondergrond? Hoe lang zijn deze paaltjes?
 

Hansjelinkerhandje

  • #8
Terras is 220 x 250 cm, zandgrond (bovenste laag is nog erg vochting vanwege vijverfolie welke vorige bewoners nooit hebben verwijdert. Paaltjes zijn ongeveer 70cm van lengte (je kan ze in verschillemde lengte krijgen).
 

Fiesiekus

  • #9
Zandgrond? Plaatstelijk verdichten/aanstampen en daar tegels opleggen en verder met regels. Met deze paaltjes zal het best ook gaan, maar vergt meer werk en precisie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
70 cm is niet al te lang. Misschien is het een optie om aan de onderkant van de paaltjes stukken draadeind er door te steken en in snelbeton vast te zetten?
 

Fiesiekus

  • #11
De lengte is niet alleen een punt, ook verdeel je de kracht met een stoeptegel over een veel groter oppervlak. Daardoor met stoeptegels veel minder kans op verzakken en makkelijker te stellen/plaatsen/monteren.
 

Hansjelinkerhandje

  • #12
Ja, daar kan ik je geen ongelijk in geven. Goh, en ik dacht het heel "normaal" was om het op paaltjes te zetten... :?

Die stoeptegels, ga je die niet zien tussen de planken door? Ik bedoel, al dat bruine hout en dan opeens zo'n grijze tegel eronder, da's niet zo fraai. Alhoewel, als je ook nog grind stort (wat de bedoeling is) valt het niet zo op.

Stel dat ik het op stoeptegels ga leggen, hoe los ik de zijkanten op? Ik wilde de buitenste twee regels helemaal aan de buitenkant van de buitenste planken monteren zodat ik helemaal rondom met 4 planken de boel kan omlijsten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik zou anti-worteldoek onder het terras leggen. Dan zie je gelijk de grijze tegels niet meer. Het worteldoek valt ook niet op, doordat het zwart is.

Ik heb mijn houten terras (13 x 4) niet op tegels gelegd, doordat het vorige terras zo gezakt was, dat het bij elkaar 20 cm omhoog gehaald is. Het zweeft een aardig stuk boven de grond.

Ik heb de ene kant van het terras aan het huis vastgemaakt, aan de andere kant aan een houten vorhoging die er al was en hiertussen de dwarsbalken ondersteund met palen die weer in het beton staan.

De buitenste balken kun je op halve tegels leggen of gewoon op de 30x30 tegels. Je moet dan alleen wel de balk aan de zijkant van de tegel leggen.
 

Hansjelinkerhandje

  • #14
Ik kom overigens - naast de vele gegroefde (antislip) hardhouten planken - ook buitenparket tegen. Deze zijn middels een clip gemonteerd op de regels zodat je geen scroeven in het zicht hebt. Zie afbeelding



Heeft er iemand ervaring met buitenparket? Voors en tegens?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Dat zijn de houtvezels-met-hars-planken. Dus kunststof. Die worden net als plafondplanken met een clip vastgezet. Ik denk dat de prijs alleen nog hoger ligt dan die van hardhout.
 

Eye_in_the_Sky

  • #16
Oh, en tussen het terras en de stoeptegels kun je het beste van die dikke rubberen (rubberoid oid) matten leggen. Dat scheelt in het klapperen en het vangt nog wat speling op.
 

Hansjelinkerhandje

  • #17
@Eye_in_the_Sky
Bedankt voor de tip. Deze komen neem ik aan tussen worteldoek en hout? Dus:

planken
-----
rubbertegels
-----
worteldoek
-----
stoeptegels


Nee, zeker niet. Het is glad geschaafd Massaranduba hout, nog harder dan Bangkirai/Bankirai. Wel degelijk hout, geen (gemengde) kunststof. En de prijs, die viel mij erg mee. De houthandel waar ik het vadaan wil halen zaagt de planken op maat, gezien de asymmetrische vorm van mijn ontwerp, is het zelfs goedkoper omdat er geen afval is. Al met al een goed alternatief zo het lijkt. Tenzij er mensen zijn die negatieve ervaring hebben?

Wat ik me nog afvroeg, Ik wil langs de randen dus het geheel "omlijsten" met planken (zodat de aangrensende border met planten niet onder het terras spoelt).
Is het slim om, na de ondergrond te hebben voorbereid, eerst met de regels een soort van frame rondom te maken? En daaraan eerst de planken rondom te monteren?
Maar dan, wanneer je de terrasplanken monteert (met een niet preciese tussenruimte), kom je dan wel goed uit met een hele plank?
Voor de duidelijkheid hieronder een schets van het ontwerp. (nog gebasseerd op piketpaaltjes)

Helaas is de schets offline gehaald
 

Fiesiekus

  • #18
Ik zou die "rondom"-lijst als laatste maken. Dan kan je 'm nl. op de goede hoogte plaatsen = gelijk aan bovenkant terrasplanken.
 

Hansjelinkerhandje

  • #19
En moet die lijst rondom ook gemaakt worden met de regels eronder? Dus als volgt?



De reden dat ik dit eigenlijk niet wil doen is omdat je nooit weet of de laatste plank op een hele plank uitkomt. Je moet wat speling hebben om de laatste regel op maat te zagen.
Maar ja, ik heb geen open einde dwz, ik omsluit mijn terras met bestaande tuindelen (border, gras en tegels) wat het er niet makkelijker op maakt.
 

Fiesiekus

  • #20
Ik zou de open zijden: gras & border & tuinpad/tegels dichtmaken met of een plank of (misschien netter) met een regel onder de vlonderplanken.

Je begint dus met een gesloten frame.

Bij nader inzien moet je dat ook wel doen /maken als je de regels op tegels legt. Anders zitten ze alleen aan de planken vast en ze moeten ook aan elkaar vast zitten. Dus beginnen met het frame rondom uit te leggen/schroeven, dan de tussenregels, en als laatste de vlonderplanken.

Een vlonderplank in de lengte doorzagen is met een cirkelzaag wel te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu