Overstek platdak garage

Sjaako87

 • #1
Goedemorgen beste forum leden.

Mijn nieuwbouw garage staan aan een kant tegen het huis en de andere kant vrij.
Nu dacht ik de balken aan de huist kan in zadels te monteren en aan de overzijde op de binnen muur te leggen en te laten door steken door de buiten muur.
Hiermee kan ik de overstek realiseren, echter zijn de balken 15cm dik, isolatie 10cm dik, plaat materiaal 18mm plus nog een opstand van zeg 10cm kom je op een boeiboord van 37cm hoor uit, ik weet niet of dit erg hoog is?

Ik zou eventueel het gedeelte van de balk die uitsteekt dus na het gedeelte waar hij op de binnenmuur rust kunnen inzagen zodat hij geen 15cm maar 7.5cm dik is.
Tevens moet het dak nog op afschot, ik wilde een lat op de muur van het huis monteren waar de zadels in gemonteerd worden voor de balken en die op afschot monteren.
Gevolg is natuurlijk wel dat de balken die dan door steken ook niet meer waterpas liggen, ik weet niet of dit problemen op geeft bij het monteren van je boeiboord etc.
 

Sjaako87

 • #2
Mijn vader heeft een plat dak op de garage met een goot in het dak rondom.
Dan zou ik mijn isolatie kunnen laten eindigen op de balken tot buitenmuur en deze aftimmeren met multiplex waarmee ik een goot heb van 10cm diep en tevens 10cm in hoogte bespaar op mijn daktrim
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Je kan beter voor ons maar ook voor jezelf een tekeningtje maken. Ik snap niet als je in het platte dak een goot maakt dat je op je daktrim kan besparen.
Van de balken die buiten de muur of wand gaan vallen kan je vanaf daar naar het boeibord schuin afzagen. In de lengte van de balk is gunstig maar nu de overstek haaks daarop.
Je boeibord moet bovenop net zo breed worden als de oplegging van je daktrim.
Een goot in de dakbedekking is wel leuk maar het maakt het aanbrengen van de bitumen wat lastiger en de betrouwbaarheid van je dak wordt minder.
Platdak met isolatie en goot.jpg
 

Sjaako87

 • #4
Dakoverstek.jpg

Zo bedoel ik de overstek niet, dat lijkt mee op een overstek van een overkapping.
Daar zie je vaak dat men schuine kant zaagt aan de balken en het boeiboord hoger monteert.

Ik doel er op het het boeiboord lager kan zijn zoals ik getekend heb, als ik de 10cm pir plaat laat door lopen tot het boeiboord heb ik een boeideel van: 15cm balk,18mm OSB,10cm Pir,12.5cm opstand is 38.8cm. ik denk dat dat niet mooi oogt, nu op deze manier met de goot er in zou ik een boeiboord kunnen hebben van 10cm minder dus 28.8, ik denk zelf gelijk aan hoogte isolatie dus 26.3 cm.

het gedeelte van de balken dat voorbij de binnenmuur steekt zou ik nog kunnen inzagen zodat deze 10cm dik is waar hij door de buiten muur steekt het boeiboord zelfs 21.3 zou kunnen bedragen.
Ik wil onder het boeiboord ook aftimmeren voor spotjes.

Ik weet dat een ingebouwde goot op een plat dak lastiger is om uit te voeren en meer kans op lekkage geeft in theorie, echter is dat risico echt zo groot bij EPDM?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Komen er ook van die goten met isolatie materiaal in het dakvlak gemaakt en lopen deze links en rechts in het dak en naar de voorkant zoals getekend. Dus links en rechts komen ook dezelfde overstekken. Merk op bij de hoeken hoe dat gaat worden aan de onderzijde van het dak.
Die goten maken met EPDM uit een stuk zal in mijn ogen niet netjes worden. Zacht gezegd. Probeer maar even met een stuk krant of je zoiets of je een goot kan vouwen zonder te knippen.
 

Sjaako87

 • #6
De bedoeling is het dak op afschot maken van de binnen muur af en een overstek met goot aan alle 3 de kanten.
De goot op afschot richting de hwa die op de aanbouw van het huis zit een de achterkant. Geen isolatie in de goot.
Opzich hoeft de epdm niet uit 1 stuk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Duidelijk de EPDM wordt op de de dakvloer gelijmd. Dan zijn we voorlopig klaar eerst wat of welk type dakbedekking je gaat aanbrengen. Youtube al ontdekt?
 

Sjaako87

 • #8
Epdm is toch het type dakbedekking dat wordt aangebracht. Dakleer heeft volgens mij een veel kortere levensduur en is veel lastiger zelf aan te brengen. Epdm heb ik op de overkapping gebruikt met een super strak resultaat.
Blijft de vraag of de ingebouwde dakgoot een goed idee is om een lager boeiboord te realiseren of dat het niet handig is.

Mijn vader zijn garage heeft het toevallig ook vanuit de bouw.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Prima toch.
 

Sjaako87

 • #10
Mijn metselwerk is klaar, nu wil ik aan het dak beginnen.
Zoals je op de foto kunt zien steekt de loodslabbe niet te ver over als de dak overstek. Dit komt omdat ik tijdens de bouw van het huis nog niet na gedacht had over die overstek.
Is het erg om op het overstek gedeelte geen loodslabbe te hebben?

Tweede vraag is hoe kan ik het beste het dak opbouwen, ik ga underlayment gebruiken, daarna folie, dan afschot spie, dan mijn pir platen en en dan de dakbedekking. Echter moet ik mijn boeiboord wel vast kunnen zetten. Overstek is 5cm dik, ik denk dat dat te weinig is om het boeiboord netjes aan te monteren. Zet met er normaal gesproken nog een lat op?
IMG_20200717_165535.jpg
 

Sjaako87

 • #11
IMG_20200717_165824.jpg
IMG_20200717_165742.jpg
IMG_20200717_165808.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Wiebe25

Wiebe25

 • #12
Iemand nog een idee hoe Sjaak dit kan oplossen? Ik loop tegen hetzelfde probleem. Hoe kan ik de opstaande rand maken boven op zulke regels?

Alvast bedankt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #13
Ik denk dat de garage van Sjaak al lang klaar is, gezien het bericht al bijna een jaar oud is.
Het beste kun je zelf even een nieuw topic hierover beginnen, dan krijg je veel eerder antwoord.
 
 • Like
Waarderingen: Wiebe25

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu