Overstap naar lage temperatuur verwarming

RoelofG

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over de overstap naar lage temperatuur verwarming.

Wij zijn een oud huis aan het verbouwen. Omdat we toch alles in handen hadden hebben we op de bovenste verdieping de overstap naar vloerverwarming gemaakt. Daarvoor heb ik op de eerste verdieping een mengverdeler opgehangen met daaraan acht lussen. Binnenkort gaan we de benedenverdieping doen, waarna het hele huis vloerverwarming heeft. We hebben nu nog een cv combiketel, maar op deze manier zouden we op termijn een overstap naar een andere warmtebron kunnen maken

Vraag is nu: wat voor verdeler hang ik beneden op?

De gedachte was dat bij een volledig vloerverwarming systeem de temperatuur van de cv ketel op 40 graden ingesteld kan worden en er dan geen pomp meer op de verdeler hoeft te zitten. Om die reden heb ik boven een verdeler opgehangen waar de pompgroep afgehaald kan worden. Beneden zou een verdeler komen zonder pomp met zeven lussen.

De ketel is een Remeha Tzerra Ace 28c op een aan-uit regeling. Daarvan kan de temperatuur laag ingesteld. We willen de ketel nog even houden, maar het is dus de bedoeling die tzt te vervangen voor iets anders.

Ik vraag mij nu af op de pomp van de ketel genoeg water levert om deze installatie te voeden. Op dit moment krijgen we de bovenverdiepingen prima warm met een temperatuurverschil tussen in- en uitgaand van ongeveer acht graden en de flowmeters ingesteld op 1,5 liter per minuut. Als ik dat uitgangspunt voor de hele installatie neem zou de ketel ongeveer 1350 liter per uur moeten leveren als alles aan staat. Trekt deze cv ketel dat? Of kan ik beter de temperatuur van de ketel wat hoger laten, op bijvoorbeeld 50 graden, en twee verdelers met pomp gebruiken?

Dan kunnen we, als we in de toekomst overschakelen naar een andere warmtebron, wellicht dan bij beide verdelers de pomp er afhalen.

Wie rekent er even mee?

groeten,
Roelof
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
wat voor verdeler je beneden ophangt heb je zelf al bepaalt hoor. Je heb boven een mengverdeler opgehangen schrijf je dus waarschijnlijk een met pomp. Welnu is deze geschikt voor lage temperatuur?

Welnu je wilt alles op lage temperatuur gaan stoken, maar hoe wil je alles gaan regelen per ruimte? hoop dat je hier over nagedacht hebt.
Persoonlijk zou ik alles per ruimte regelen en dan met een hydraulisch neutrale verdeler geschikt voor LTV verwarming met pomp.

En naar de toekomst kijkende je groepen niet groter als 60 mtr gaan maken bij een hartafstand van 10cm je komt dan grofweg per groep uit op 6 a 7 m2. dus als het goed is is jou boven verdieping rond de 56m2?

Niet vergeten om een shunt te plaatsen en ergens ruimte te houden voor eventueel een buffer.
 

Bernhard

  • #3
Bij aanpassing van de installatie met een warmtepomp wordt gerekend met een temperatuurverschil van 4 grd.
Je moet dan de circuits kleiner maken, lengte is afhankelijk van de diameter van de buis.
Het is ook belangrijk dat de stromingsnelheid in de buis niet te laag wordt.
Een warmtepomp werkt optimaal met verdelers zonder pomp.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
De tzerra heeft een pomp die krachtig genoeg moet zijn om een rond te kunne pompen als de groepen rond de 65 mtr maximaal zijn met 16 mm slang.
Wel even de minimale pompsnelheid omhoog zetten in geval van de tzerra met a label pomp.
De verdeler boven dan ook zonder pomp uitvoeren maximale cv temperatuur instellen op 40 graden en beveiliging toepassen dmv een aanlegthermostaat zodat bij defect 3wegklep toestel uitgeschakeld word
 

RoelofG

  • #5
Bedankt voor de reacties allemaal.

Het systeem wordt per ruimte geregeld met een zoneregelaar en een shunt zit er in.

De verdeler op de bovenverdieping heeft een pompgroep die er af kan Maar als ik het zo lees zijn de lussen met zo tussen de 60 en 80 meter aan de lange kant. En de stromingssnelheid is inderdaad mijn zorg. Nu heb ik ze netjes allemaal gelijk op 1,5 liter per minuut een een delta t van een graad of 7. En ik vroeg mij dus vooral af of de de ketel het zou halen met deze lengtes als ik alles zonder pomp uitvoer.

Ik twijfel nu een beetje. Een veilige optie is beneden ook een pomp. Kan ik daarna kijken hoe laag ik de ketel ingesteld krijg. Maar een beetje zonde van het geld en de ruimte als het niet hoeft.
 

ABCDE

  • #6
RoelofG schreef:
bovenste verdieping de overstap naar vloerverwarming gemaakt. Daarvoor heb ik op de eerste verdieping een mengverdeler opgehangen
Geen 2e verdieping? Want hoe wil je het anders ooit ontluchten?
 

RoelofG

  • #7
De verdeler hangt netjes boven de vloer. Alles functioneert ook prima en het huis wordt goed warm. Op dit moment is de aanvoertemperatuur nog 60 graden omdat beneden nog radiatoren hangen.
 

RoelofG

  • #8
Even een check of ik het nu goed in beeld heb…

In principe lukt het nu goed om de bovenste helft van het huis met het water in de vloerverwarming op 35 graden te verwarmen. Op dit moment staat de cv ketel ingesteld op 60 graden omdat beneden nog radiatoren hangen. Verder is het systeem per ruimte geregeld met een zoneregelaar, zit er een veerbelaste bypass in het systeem en hangt er een Tzerra Ace ketel die goed laag is af te stellen.

De verdeler op de bovenverdieping werkt als mengverdeler. Als ik de uitgaande temperatuur van de cv verder verlaag tot 40 graden is de mengverhouding bij te stellen (is de verdeler geschikt voor). Alleen zijn de lussen in het systeem op de bovenverdieping waarschijnlijk wat te lang om het werk alleen door de cv- ketel (of warmtepomp) te laten doen. De pomp blijft daarom hangen. Daarmee zou het mogelijk moeten zijn om het geheel te laten werken met een temperatuur van 40 graden in het primaire circuit, zodat een overstap naar een warmtepomp tzt mogelijk wordt.

Voor de benedenverdieping zou ik in dat geval een verdeler zonder pomp kunnen kiezen. Wel met een veiligheid op de ketel, zodat deze wordt uitgeschakeld als de temperatuur door een storing te hoog wordt. En het is in elk geval van belang om de lussen op de benedenverdieping kort genoeg te maken. Voordeel is dan dat er geen pomp hoeft te hangen. Nadeel is een grotere verdeler met meer lussen.

Een andere optie is om beneden dezelfde constructie te kiezen als boven: Verdeler met pomp waarvan de mengverhouding is bij te stellen. Voordeel is dat ik zeker weet dat er voldoende water van de juiste temperatuur door de vloer gaatje dat ik met minder lussen toe kan. Nadeel is dat ik er een pomp bij moet hangen.

In beide gevallen kan ik de uitgaande temperatuur van de cv ketel zover verlagen dat een overstap naar een warmtepomp mogelijk is.

Heb ik m zo? Nog tips?
 

ABCDE

  • #9
Lussen niet te lang maken is met warmtepomp ook belangrijk, dus eh..
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Is reeds hierboven al verteld ABCDE
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu