Overspanning hardhout

Mylife

  • #1
Voor daken en vloeren geld bij vuren een vuistregel van de balkhoogte is 1/20 van de te overspannen afstand.
Geld dit ook voor hardhout (azobe)of kan ik dan andere maatstaven aanhouden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat ga je bouwen?
 

Mylife

  • #3
Het gaat om vloerbalken van een te bouwen hokje (360 lang en 160 diep) met een houten bodem. De vloerbalken zullen zo'n 10cm boven de grond komen(zodat de wind er lekker onderdoor kan om het droog te houden) met slotbouten aan azobe palen (die op de vaste staan) bevestigt. Ik zat te denken om de vloerbalken te maken van azobe schuttingpalen 60x60 om de 40cm in de lengte. En hierop de vloerplaat van merantimultiplex (van onderen in de menie gezet) te bevestigen. Om de hoeveel cm zou ik dan een paal moeten zetten bij een vloerbalk? Op internet kan ik vinden dat de balkdikte 1/20 van de overspanning is dat zou dus om de 120cm zijn. Maar deze regel is voor vurenhout naar mijn weten. Gelden er voor hardhout andere regels?
 

H@ns

  • #4
Azobe is bijna niet te bewerken dus je haalt je een hoop ellende op de hals.. Grenen balken zijn ook duurzaam genoeg voor deze constructie en daar kun je tenminste normaal in schroeven en boren, in Azobe nauwelijks.
 

Mylife

  • #5
Dat is idd waar. De grenen balken moeten dan wel eerst in de menie gezet worden denk ik. Bedoeling is dat het geheel over 30 jaar er nog staat.
 

H@ns

  • #6
Da's wel verstandig, Grenen is meestal duurzaamheidsklasse IV dus een jaar of 10 onbehandeld in weer en wind.
Als je de boel in de menie zet verleng je dat aanzienlijk en als er zoals je schrijft wel wind doorheen kan maar geen regen en er geen rechtstreeks contact met de bodem is durf ik die 30 jaar wel te garanderen hoor. (vreterijen door insecten uitgesloten maar die lusten geen menie ;)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik heb zelf de konijnenhokken voor onze konijnen gemaakt van bankirai en dat is ongeveer hetzelfde als Azobe qua bewerken.
Reden dat ik voor bankirai heb gekozen is dat door de konijnen urine vrijwel alle geïmpregneerde hout binnen een paar jaar kapot is.

Zoals hierboven aangegeven is het bewerken moeilijk, alles moet voorgeboord en verzonken worden want even ergens een schroef indraaien gaat niet.
Ook kun je een schroef te strak aandraaien waardoor deze breekt en dan ben je de Sjaak want zie hem er dan nog maar eens uit te krijgen.
Maar het is wel te doen mits je alles precies pas maakt en voorboort.
Verder is alles loeizwaar en een konijnenhok verplaatsen en even optillen is er niet bij. Dus de autokrik is veelvuldig gebruikt om e.e.a op de plek te kunnen krijgen.
Ik heb staanders/poten gebruikt van 60mm x 60mm en die staan 244 uit elkaar (langer waren de betonplexplaten niet die ik had) en verder liggers van 60mm x 40mm.

Alleen zijn de hokken binnenin 60 cm diep en dat scheelt een meter met wat jij wilt bouwen.
Verder weegt een konijn maar 6,5 Kg maar wil je er zwaarder spul in zetten dan zal het ook beter ondersteund moeten worden.

suc6

Gerrit
 

H@ns

  • #8
Vlaamse reuzen zeker ;)
Maar Azobe is nog een tikkie harder en zwaarder dan Bankirai. En ook flink warrig qua structuur dus nog lastig met werken, krom trekken en zo, ook. Azobe zinkt als je het in het water gooit dus dat geeft wel aan hoe zwaar het is.
Bangkirai is dus al een beter keuze want dat werkt vele malen minder bij deze diktes/ breedtes.

Maar merbau zou ook goed genoeg zijn en vele malen beter te bewerken en lichter. Goedkoper ook denk ik. Zolang je er maar geen konijmen overheen laat zeiken :lol:
 

Mylife

  • #9
Bedoeling is dat ik er zelf met nog een persoon in kan staan. Ik ga denk ik dan toch maar voor grenen 63x160 en zet ze wel in de menie. Dat scheelt weer met de bevestiging van de vloerplaten dan.
 

H@ns

  • #10
63x160 is genoeg voor een paar personen, wat meubelsen evt nog een houtkachel van gietijzer. Je kunt er zelfs nog een avondje op dansen met wat volk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
H@ns schreef:
Vlaamse reuzen zeker ;)
Nee, Franse hangoren.


Dit soort jongens dus,
Hier is Bart goed 4 a 5 maand oud en moet nog zo'n 1,5 tot 2 Kg zwaarder worden.

Maar inderdaad als je grenen hebt draai je daar zo schroeven in wat je met azobe of bankirai echt niet gaat lukken.
Het voordeel is wel dat daar waar het hout de grond raakt genoemde hardhout soorten veel langer goed blijven dan grenen.

suc6

Gerrit
 

H@ns

  • #12
Mooi beestje hoor! Niet echt klein ook als hij nog zoveel mag groeien. 1,5 kg is al snel 20% van het totale gewicht schat ik zo even snel in.
Hoop dat ie de kerst haalt.... grapje hè
Ben zelf aant denken om dwerg ezels te nemen maar we gaan nu wel heel erg off topic geloof ik
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Deze zijn veel te duur om op te eten.
Biefstuk is veel goedkoper. :wink:
Daarnaast zijn dit geen gewone konijnen maar kun je ze van alles leren, zijn ze zindelijk enz.
(Deze was speciaal door de Paul Stanley ster van KISS om zijn oog)

Maar als TS de bodem 10 cm boven de grond wil houden zou het dan niet handig zijn om de staanders wel in hardhout uit te gaan voeren?
Wat ook kan is het geheel op tegels leggen zodat het van de grond is maar dan staat het ook niet vast aan de grond.

suc6

Gerrit
 

Mylife

  • #14
De houten staanders wilde ik uitvoeren in azobe. En ze met slotbouten vastzetten aan de liggers. ondersteunen met tegels is ook een optie
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Het gaat bij hout vooral om de vraag of ze in contact staan met steen of grond. Dat zijn de kritische plekken. Als het verder goed ventilerend wordt uitgevoerd is geen aanvullende bescherming nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu