Overschilderen Red Ceder gevelbetimmering

FJH

  • #1
Op de gevel is red ceder gevelbetimmering aangebracht en dekkend geschilderd. Onbekend welk soort verf er gebruikt is, maar lijkt gewone alkyd lak te zijn. Op de zuid en west zijde is de staat slecht, delen zijn al aan het afbladderen en de verf is dof geworden. De noord en oost zijde zijn relatief goed, bladdert niet en zit nog glans op.

Mijn idee was het over te (laten) schilderen met een ademend verfsysteem zoals wordt geadviseerd bij red ceder gevelbetimmering, b.v Sikkens EPS (een pot systeem).

De vraag is of dit de juiste keus is omdat er al verf op zit, of om dan toch voor een gewone alkyd aflak te gaan, b.v. rubbol sb of xd. Voordeel van een EPS lijkt mij dat je de kaalgeschuurde plekken (waar de verf nu loslaat) niet opnieuw hoef te gronden.

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een EPS systeem is bij uitstek geschikt voor gevelbetimmeringen. Het vochtregulerende karakter komt red cedar ten goede.

Hou er wel rekening mee dat een EPS systeem onderhoud intensiver is dan een "gesloten" laksysteem. Een donkere kleur verkort ook de levensduur van de verflaag.
 

FJH

  • #3
Bedankt voor de reaktie. Daarom was het idee ook EPS te gebruiken. Is dit wel mogelijk/zinvol over een al bestaande verflaag ? Of kan je dan net zo goed XD doen, welke veel duurzamer is ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dat veel duurder is zou u moeten zeggen.

U verkrijgt hiermee een duurzamere afwerking. Een donkere kleur verkort de onderhouds interval ten opzicht van een lichte kleur, ook bij het door u genoemde product.

EPS heeft inderdaad het voordeel van alles uit 1 pot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu