Overlast door waterslag

StevenBerk

 • #1
We hebben het volgende eigenaardige probleem
(Ik vond al een vraag over schijnbaar hetzelfde onderwerp, maar die is nooit beantwoord, vandaar dat ik hem toch stel)

We hebben al een poosje last van waterslag, het geluid van klappen uit de waterleiding. Het vervelende is dat dit vooral 's avonds en in de vroege nacht gebeurt en we liggen er elke keer wakker van. Ik had al begrepen dat er waterslagdempers kunnen worden geplaatst, maar dan moeten we eerst vaststellen wat de oorzaak is. En dat is nogal een probleem.

Het geluid komt uit onze muur, maar volgens mij kan de oorzaak best een stuk verderop zitten. Aarzel niet om me te corrigeren, maar volgens mij komt het geluid van de plek waar de leiding wat losser zit en kan de veroorzaker heel ergens anders zitten toch?

De details:
 • We zitten in een appartementengebouw met 6 appartementen
 • Het begint met 15 opeen volgende klappen met exact 1 seconde er tussen (getimed met stopwatch)
 • Daarna komt er exact elke 15 seconden een klap.
 • Dit duurt tussen anderhalf uur tot drie en een half uur
 • Soms horen we het dagenlang niet
 • Soms begint het anderhalf uur later weer helemaal opnieuw.
 • Het kan de hele dag gebeuren, maar lijkt meestal tussen 18:00 en 23:00 te beginnen.
 • Toen het zich voordeed, heb ik beneden in het portiek afwisselend de hoofdkranen van alle appartementen dicht en open gedaan. Het geluid stopte als ik de hoofdkraan van de bovenbuurman dicht draaide en begon weer als ik die weer open zette.
Ik vermoed dus dat de oorzaak bij de bovenbuurman zit, maar die weet ook niet wat het kan zijn.
We zijn nu de tijdstippen aan het vastleggen waarop we het horen, en de bovenbuurman geeft aan of hij op die momenten iets deed met een apparaat dat met de waterleiding is verbonden. Maar daar komt tot nu toe niet echt iets nuttigs uit. De ene keer had hij een half uur eerder zijn wasmachine aan gezet (maar ik ken geen wasmachine die uren lang elke 15 seconden water neemt) en de andere keer had hij een half uur later gedouched.

Een heel onderzoek dus.
maar de vragen die leven zijn:
 1. Is er een apparaat of oorzaak "herkenbaar" aan het profiel: Starten met 15 keer water nemen, en vervolgens uren lang elke 15 seconden water nemen.
 2. Klopt mijn aanname dat het bij de bovenbuurman moet zitten omdat het geluid stopt als ik zijn hoofdkraan dicht draai?
 3. Klopt mijn aanname dat de oorzaak inderdaad bij de bovenbuurman kan zitten, terwijl het bij ons in de muur "klapt"? (Omdat de leiding dan bij ons los zit)
 4. Kan een combiketel dit veroorzaken?
 5. En de hamvraag: iemand sowieso een goeie tip of aanwijzing?
Hopelijk kom ik weer iets verder, want gezien de slaapproblemen is het allemaal ook niet bevorderlijk voor de stemming in het gezin.
En wie weet is een waterslag demper niet eens nodig, overdag vinden we het niet zo erg. Misschien komen we er met gewoon onderlinge afspraken uit, om een bepaald apparaat 'savonds niet meer te gebruiken. maar ja, dan moeten we wel weten welk apparaat :)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bramb

  • #2
  Misschien is een vaatwasser de veroorzaker. Heeft hij die?
   

  StevenBerk

  • #3
  Nee, dat heb ik gevraagd, hij heeft geen vaatwasser. Wel een soort wasmachine/droger combi, maar hij wast 's avonds nooit zegt hij, alleen drogen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Neem contact op de waterleidingmaatschappij en laat ze de terugslagklep in de watermeter controleren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu