Overkapping op losse zandgrond, poeren of palen?

Sander02

  • #1
Onze "nieuwbouw" achtertuin is enorm diep uitgraven ivm woekerend riet. Deze is weer volgestort met zand. Op plekken waar palen van de overkapping zouden komen kan er wel 70cm of meer aan los zand liggen. Deze is in 2 lagen aangebracht en tussendoor aangestampt. Vorige week 2de laag. Nog niet langdurig door en door nat geweest om wat in te klinken.

We zouden toch graag de palen van de tuinbrede overkapping/pergola willen gaan uitzetten. Wat zou jullie advies zijn. Palen proberen zodiep de grond in te krijgen dat er stevigheid te vinden is. Of juist met betonpoeren gaan werken? Die van 60cm en dan met een voet eronder? Of juiste korte? Als het frame van de overkapping staat is er dan genoeg stevigheid? Of gaat de boel geheid snel zakken met de poeren?
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Afhankelijk van wat eronder zit.
Schroeffundering van een meter a 120 cm?
 

Sander02

  • #3
Dank je. Geen idee wat er onder zit. Zand/klei/veen hoogstwaarschijnlijk. Staat bekend om dat het hier flink kan gaan zakken. Heb gezocht op de schroeffunderingen. Zag ook wat exemplaren die door een doe het zelver aan te brengen zijn. Echter waren die 80cm. Die van 120 vereisen een indraaimachine lijkt het.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb er niet genoeg verstand van, maar als de grond los is, lukt een 120 cm denk ik ook wel met de hand.
Heel simpel gedacht: 120 cm met 70 cm door lossen grond is maar 50 cm is stevige grond.
Sowieso kan het als je de ruimte hebt om de indraaistang kan verlengen.

Maar als het daar flink kan verzakken, dan is er mogelijk nog een stuk langer nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu