Overkapping maken, maar hoe? (buitenunit airco toegankelijk houden)

Omlbg

  • #1
Zo'n twee meter naast de zijgevel van mijn woning staat een muur van 3 meter hoog (niet geheel evenwijdig aan de woning). In eerste instantie wilde ik een soort pergola maken langs de woning, maar als ik die pergola 'overkap' met lichtdoorlatende platen, kan ik bovendien gemakkelijk fietsen en tuingereedschap droog neerzetten daar zonder dat alles in de garage moet. Dat wil ik dus gaan doen. De overkapping wordt zo'n 6 meter lang.

Mijn plan is om op beide muren een balk te schroeven en daarop de dwarsbalken te bevestigen die de pergola/overkapping gaan vormen. Ik maak ze enigszins op afschot naar de muur toe of naar een van de twee kopse kanten toe. Op die dwarsbalken wil ik dan lichtdoorlatende platen maken. Mijn vrouw wil alles zo licht mogelijk houden.

Nu heb ik inmiddels best wel wat ervaring met klussen, maar niet met het maken van dit soort constructies. Jullie hebben er ongetwijfeld veel meer zicht op, dus daarom heb ik enkele vragen aan jullie:

1. Is mijn huidige plan verstandig, of zouden jullie het anders doen? Afschot naar een kopse kant of naar de muur (blauw) toe? Werken met een regengoot?
2. Welk soort lichtdoorlatende platen zal ik hiervoor nemen? Ik heb liever geen golfplaat.
3. Er hangen in het midden van de muur twee airco's op 5 meter hoogte aan het huis. Die moeten toegankelijk blijven voor onderhoud. Hoe kan ik dat het best doen? Is het mogelijk om een wegneembare plaat te maken oid?

Onderstaand heb ik een kleine weergave van het geheel gemaakt.
Schermafbeelding 2024-03-24 150820.png
 

HenkL14

  • #2
Wat is er aan de andere kant van de muur? Is dat eigen terrein of terrein van buren bijvoorbeeld?

Vanwege de afwatering (afschot) van de overkapping.
 

Omlbg

  • #3
De muur is inderdaad een scheidsmuur, dus aan de andere kant is het terrein van de buurman. Daar kan ik dus niet afwateren helaas.

Onder de overkapping liggen overigens keramische tegels op afschot. Aan de ene kant drijft het richting een lijngoot, aan de andere kant naar de tuin/gazon.
 

Omlbg

  • #4
Ik ben nog steeds bezig met mijn plan - en het blijkt dat juist het toegankelijk houden van de airco's een aanzienlijk probleem oplevert. Ze hangen overigens anderhalve meter uit elkaar (dus iets anders dan het plaatje), wat het nog lastiger maakt.

Volgens mij is er geen manier om dit voor elkaar te krijgen met lichtdoorlatende platen. Ook de afwatering levert een probleem op. Of zien jullie toch nog mogelijkheden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu