Overkapping constructie vragen

Oomkoen

  • #1
Ik zat er al een tijdje aan te denken. Een mooie overkapping in de achter tuin, tegen het huis aan. Van mijn schoonpa kan ik nu een partij balken krijgen van 10x10cm en genoeg lengte om het frame te maken.

Maar nu loop ik vast op de details. Op internet vind ik teveel verschillende info, maar maten anders dan het verloop heb ik niet gevonden.

Het moet een overkapping worden van 4m breed (B) en 3 meter diep (D). Van de hoogte weet ik dat je minimaal 5graden verloop moet hebben, ongeveer 10cm per 1 m. Als bedekking worden het kunststof platte platen. En dan houd het wel een beetje op bij mij.

Mijn gedachte verder:
Beton poeren maken met een draadstang erin, zodat de staander zweeft. Of iets dergelijke constructie. In ieder geval liever de staanders zwevend dan rechtstreeks in de beton.
Ik wil twee staanders gebruiken. Welke maximale breedte kunnen ze overbruggen?
Dan een dwarsbalk op de staanders en een dwarsbalk tegen de muur, waarop ik de liggers monteer.

Ten eerste, heb ik de benamingen goed? Ik gok wel wat, maar als iemand me kan verbeteren graag. Dat praat wat beter.
Aan welk formaat beton poer moet ik denken? De tegels liggen op 20cm geel zand, maar die beton poer gaat vast dieper en komt dan op zwart zand uit.
De liggers heb ik niet. Welke dikte balk kan ik hiervoor gebruiken en welke afstand moeten ze krijgen van elkaar.
Welke verbindingen kan ik het beste gebruiken? Dwarsbalk in de muur wil ik chemisch verankeren. Hoe plaats ik het beste een dwarsbalk op de staanders? Hoe plaats ik het beste de liggers op de dwarsbalken?

Ik ben geen vakman, maar heb wel twee rechter handen. En kan wel met een zaag en bijtel overweg. En ik heb de tijd, dus liever rustig en goed dan snel en slordig.

Hopelijk krijg ik hele goeie antwoorden en kan mijn gedachte naar overkapping werkelijkheid worden.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Eerste wat bij me opkomt is om er ook wat dwarsverband aan te brengen zoals op deze foto:

En als je even googled op paalsteunen zie je groot aanbod van steunen die je in het beton kan gieten en waar je de palen op kan monteren.

En denk ook even na over een loodslab in de gevel die op je dakbedekking rust om het inwateren van de dwarsbalk op de muur te voorkomen.
 

Oomkoen

  • #3
Dwarsverband check, ga ik ook over nadenken.
paalsteunen heten die dingen dus. Dat maakt het zoeken inderdaad wel makkelijker.

Maar hoe kan ik het beste de houtverbindingen maken? Heeft iemand een website met info hier over? Is er ergens een uitleg met minimale/maximale maten aan te houden voor de constructie.

Een loodslab is niet mogelijk. 80% van het oppervlak aan de muur is een blikken plaat. Maar daarom wilde ik rechte blanke platen. Heb ergens gezien dat je daarvoor een stip kunt bevestigen en kitten tegen de wand.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Met een (dubbel) kruishout, set beitels en kapzaag moet je een heel eind kunnen komen....

Google maar eens op "maken houtverbinding kapconstructie"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu