Over chemische ankers

Nob

  • #1
Dag kluswijzen,

Ik wil voor een nieuwe zolder o.a. balken langs bakstenen muren maken (waar de dwarsbalken dan weer met raveeldragers op komen). Omdat de muren vrij slecht zijn (en ik bang ben de bakstenen te laten barsten met keilbouten) overweeg ik chemische ankers. Ik zou dan het liefst zo’n kitspuit gebruiken die de twee componenten zelf samenvoegt. Er gaan balken van 7 cm breed aan, dus ik wil van 10 mm draadeind ankers maken van 17 cm, die dan 7 cm de muur in kunnen.
- lijkt dit een voordehandliggende strategie?
- zo’n chemischeanker-spuit van 300 ml, hoeveel gaten zou ik daar ongeveer mee kunnen doen? Ik heb er 40 nodig bij hoh 60cm maar zou liever hoh 30 doen voor de zekerheid... kosten spelen dus een rol.

Het betreft steense muren van rode baksteen.

Alvast dank voor het meedenken!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dan kan je bij de meeste leveranciers gewoon vinden in de documentatie.:icon-study:
Of uitrekenen, gat van rond 12 met een draadeind van M10, dat is effectief 8 mm.

Tussen de 5 en 6 ankers.
70 mm is wel erg weinig verankeringsdiepte
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Nob

  • #3
Dank, ik kon het niet vinden. Wat is voor een balk van 70mm een gewenste verankeringsdiepte? Ik dacht dat de diepte gelijk aan de dikte moest zijn, maar misschien is dat alleen met pluggen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat vind je ook bij de fabrikant, 85 mm in metselwerk voor een M10
 

Nob

  • #5
Dank Rola, ik ben eens bij een andere fabrikant gaan kijken en kan nu alles vinden. Kortom M10 85mm de muur in, rekenen op circa 5 ankers per verpakking. Wat de fabrikant noch de constructeur vermeldt is met hoeveel draadeinden ik de balk ga vastzetten. Hoh 60 zoals de balken? Kun je dat zelf berekenen of toch maar even terug naar de constructeur?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Het laatste, terug naar de constructeur
 
  • Like
Waarderingen: Nob

Sander 1972

  • #7
Je kunt ook gewoon een aantal draadeinden halen in de gewenste dia meter en ven met een slijptol op de gewenste lengte maken en aan een kant een v maken zodat deze makkelijk is de spuitanker is te duwen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu