Oven temperatuur blijft stijgen, temperatuursensor werkt, wat is er kapot?

liset2me

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een ETNA combimagnetron. Sinds een tijdje doet de oven functie het niet meer, bij het opwarmen blijft de temperatuur maar oplopen, >300 graden. Ik heb de kap van de oven af gehaald en met een multimeter de temperatuursensor van de oven doorgemeten, deze blijkt het goed te doen.

Mijn vraag: waar kan het probleem nog meer in zitten?

Wat informatie over de combimagnetron zelf:
Merk: ETNA
Type: A2197RVS

Alvast bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Een relais vastgebakken?

  Ik zie op de foto van het bedieningspaneel 4 relais zitten, dus daar zal het probleem wel zitten
   

  liset2me

  • #3
  Hoi Lampje45,

  bedankt voor je reactie.

  Hoe kan ik deze informatie vinden? Of heb je misschien een screenshot met verwijzing naar de plek waar ik moet zoeken?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Lampje45

  • #4
  Deze site vond ik toen ik jouw type via google zocht en hoewel het misschien niet het juiste type, wel de indruk hoe Etna zijn techniek in vult. Dus deze firma zal je wel verder kunnen helpen

  Etna bediening

  Ik zie dat die print erg aan de prijs is, de relais kosten haast niets, dus soldeer de relais eruit en vervang ze of laat dit doen door iemand die het solderen aan printkaarten machtig is.
   
  • Like
  Waarderingen: liset2me

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #5
  Lekker een ander toestel gaan zoeken dit toestel heet zijn levensduur al gehad.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Bovendien betreft het een apparaat met magnetronfunctie. Dat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat er magnetrongolven uittreden, zowel tijdens testen als na de eventuele reparatie.

  Als ik dan lees dat de kap van de oven afgehaald is en er in het apparaat gemeten is, dan vraag ik mij af of er dan niet (per ongeluk) zonder de kap een magnetronfunctie aangezet kan worden. Zoja: levensgevaar, niet alleen vanwege de zeer hoge spanningen in het apparaat, maar vooral omdat magnetrongolven zeer ongezond zijn.

  Er valt namelijk van afstand niet in te schatten of de topicstarter @liset2me enige vakkennis op gebied van magnetronovens heeft en beschikt over apparatuur (en kennis) om na de eventuele reparatie te meten of het apparaat werkelijk weer dicht is.
   

  liset2me

  • #7
  Hoi Kees,

  Bedankt voor je reactie. Ik heb niet meer gedaan dan alleen de buitenste behuizing er vanaf gehaald. Verder alleen de aansluiting van de temperatuur sensor los gekoppeld om de weerstand te meten. Vervolgens de behuizing weer op dezelfde manier terug gezet zoals ik hem ook ontmanteld had.

  Fijne avond en goede jaarwisseling
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu