Oven - Hoe thermostaat testen

Jma2

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben hier een ATAG oven van ongeveer 10 jaar oud (in de keuken van ons huis waar we net naartoe zijn verhuisd).

Ik heb mijn twijfels over de werking van de thermostaat.
Als ik de oven aanzet op bijvoorbeeld 200 graden, dan duurt het heel lang (minstens 30 minuten) eer deze temperatuur bereikt is. Is dit normaal?

Als ik op een oventhermometer zie dat 200 graden bereikt is, dan slaat de thermostaat niet direct af. Nu weet ik dat daar een afwijking kan op zitten. Als ik echter de ingestelde temperatuur terug draai, dan slaat de oven af op 125 graden. Dit lijkt mij een teken dat de thermostaat stuk is.

Zeggen de specialisten hier nu "dat is voldoende om deze conclusie te trekken" of hebben jullie nog andere tips en tests om te checken of dat wel degelijk het probleem is. Ik wil er namelijk zeker van zijn dat de thermostaat stuk is eer ik er een reparateur naar laat kijken (=eer ik zware kosten maak).

Voor de volledigheid nog de gegevens van de inbouw-oven:
ATAG type 0X4.11.C5H
PCODE 9H2.51.043 0000
QCODE Q00.22.072

Alle bijkomende info is natuurlijk welkom.

Dank bij voorbaat,

jma2
 

Janavg

  • #2
Voor het juist meten van de temp in de oven zal de oven eerst enige malen moeten schakelen. Dit is ook de reden dat er gesproken wordt over het voorverwarmen van een oven met ongeveer 20 min.

Bij de eerste keer verwarmen met een ingestelde temp van 200 graden zal de oven doorschieten naar misschien wel 220 graden vervolgens weer afkoelen naar 180. Dan naar 210 190 enz enz tot er een gemiddelde temp +/- 200 graden is.

Heeft deze oven een hete lucht stand :?: Op hete lucht gaat het voorverwarmen sneller omdat de lucht door de oven circuleert.


met groet Jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu