Oven gaat niet aan Etna EFG689VRVS

JohanPG

  • #1
Wij hebben een elektrische oven invlusief gasfornuis, type Etna EFG689VRVS.

Sinds enige tijd werkt de oven niet meer. Het display gaat nog gewoon aan en de ventilator reageert ook, begint te draaien in de betreffende standen, maar de oven warmt niet op, lamp gaat niet branden en ook het rode indicatielampje gaat niet branden.
Helaas hebben we er geen garantie meer op.

Ik heb al veel gezocht op Google, maar kom niet direct een antwoord tegen dat me verder. Het zou mogelijk de thermische zekering kunnen zijn, maar het is mij niet duidelijk waar deze zich bevindt.

De thermostaat lijkt mij niet direct het probleem, omdat bij een defect die volgens mij alleen zou zorgen dat de oven ofwel te warm of niet warm genoeg wordt, hij zou dan wel aanslaan?

Ik heb de stekkertjes nagelopen en waar nodig aangedrukt.

Ik zie bij de schakelaar wel wat bruine delen, zie onderstaande foto's. De blauwe stekker links onder op de eerste foto heeft heeft een bruin gekleurd plastic kapje in tegenstelling tot de andere welke een wit kapje hebben. Dit kapje is ook afgebrokkeld, daardoor ligt deze naast het stekkertje. Bij de bruine stekker linksonder is ook wat bruins te zien op het metaal, zie onderste foto.
Kan hier iets doorgebrand zijn en kan dit een oorzaak zijn?

Hopelijk kent iemand het probleem en kunnen jullie mij helpen de oorzaak te vinden en op te lossen! Alvast dank voor het meedenken.



20210519_212834.jpg
20210519_221719.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Wat is het volledige nr ? Achter rvs hoort nog A1 of A2 of zoiets dergelijks. Je vind dit binnen in de deur op de sticker.

Verder moet je met de multimeter eens meten of er wel spanning op het element komt. De analoge thermostaat kan evt TIJDELIJK ALLEEN OM TE TESTEN doorverbonden worden om te testen of deze defect is. Ze hebben ook electronische thermostaten gehad en deze kunnen ook deze klachten geven maar daarvoor zijn even volledige nr's nodig.

Achterop zit de thermische beveiliging zie tekening :

Screenshot_20210520-212234_Chrome.jpg


Nr 454 dus. Die moet je kunnen doorfluiten of waarde moet in ohm stand meter heel laag 0-2ohm
 

Lampje45

  • #3
Als ik hier zo naar kijk dan zie ik al veel plastic kapjes op de stekkers die of verbrand zijn of verdwenen.
Dus al eerste verdachte komt bij mij de schakelaar naar voren.
Jouw conclusie wat betreft de thermostaat, lijkt mij niet juist.
Want omdat en het verwarmingselement en het signaallampje het niet doet, zou het juist wel een van de mogelijkheden zijn. Want de taak van de thermostaat is alleen maar de temperatuur van de oven te regelen en dat doet hij door de spanning op de verwarmingsketen te schakelen.
Vaak zitten thermische zekeringen vast op het element en na thermostaat en signaallamp in de stroomkring. Als die stuk zouden zijn, zie je wel signalering, maar voelt geen warmte.
Dus ook hier weer gebruik eens een proeflampje en hang dat aan de element aansluiting en ook direct na de thermostaat.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Schakelaar defect.
 

JohanPG

  • #5
Dank voor de uitgebreide reacties.

@Sleutelmeneer: Het gaat om de efg689vrvsae/e2.

Ik heb een nieuwe schakelaar welke ik zal installeren om te bekijken of dit het probleem oplost. Zo niet dan ga ik de thermostaat proberen.
 

Lampje45

  • #6
Niet alleen de schakelaar vernieuwen, maar ook de stekkers opnieuw aansluiten en/of de bedrading vernieuwen. Want de stekkers zijn duidelijk heet geweest, waarschijnlijk door slechte overgangsweerstanden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu