Oven combimagnetron defect

Titia

 • #1
Het betreft een Siemens combimagnetron HB84K550N. De magnetron werkt prima, maar bij gebruik oven gaat het lampje in het apparaat knipperen en de oven valt uit (ingestelde tijd verdwijnt) soms na aantal keer open en dicht doen doet-ie het wel weer (even). Vermoeden dat het in de deur zit... schakelaar of scharnier?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Toots

  • #2
  Ik heb exact hetzelfde probleem. Al een oplossing gevonden?
  Denk niet dat het de deur is, eerder de controle unit van de oven?
   

  Lampje45

  • #3

  Toots

  • #4
  Het genoemde reparatieverslag helpt niet. Dat gaat met name over de magnetronfunctie en die werkt bij mij nog wel goed zoals ook door Titia aangegeven.
  Het gaat hier echt om de ovenfunctie. Na inschakelen ovenfunctie (temperatuur en bijv. hetelucht) begint het opwarmen, lampje en ventilator gaan aan, maar na een tijdje (de ene keer na 10s, de andere keer na 3min. of 10min., dit varieert) gaat het lampje EN de ovenfunctie uit en weer aan, soms meerdere keren achter elkaar (knipperen). Na voorverwarmen een tijd instellen als het gerecht in de oven wordt gezet heeft weinig zin meer omdat met het uitgaan (knipperen) van de ovenfunctie ook de ingestelde tijd wegvalt.
  Iemand een idee?
   

  Lampje45

  • #5
  Als je het hele verslag leest dan wordt daar ook gesproken over het niet kunnen bakken vanwege een slecht deurcontact.
  Kun je eens een foto van de printkaart plaatsen op bijv. google photo en de link hier in originele grootte plaatsen, zodat ik goed uit kan vergroten. Liefst in detail. Met name aandacht voor de relais aan de soldeerzijde. Zit er een IC op met 7 pootjes?

  Graag daar ook een close up van.
   
  Laatst bewerkt:

  Toots

  • #6
  Bij het 'knipperen' is duidelijk het schakelen van een relais hoorbaar. Lijkt me echter niet gezond voor de relaiscontacten dat zo'n groot vermogen soms wel 3 tot 5x kort achter elkaar wordt in- en uitgeschakeld...
  Ik heb de oven nog niet uitgebouwd en open gemaakt. Zal vanavond of morgenavond eens kijken. Kom er dan op terug.
   

  Lampje45

  • #7
  Dan lijkt het er toch op dat de deurbeveiliging toch meedoet in de relaissturing. Of een rotte soldering als gevolg van oververhit contact relais.
   

  Toots

  • #8
  Maar als bij 'normale werking' van de ovenfunctie de deur wordt geopend gaat het lampje niet uit en wordt de insteltijd niet gereset. De insteltijd wordt dan gestopt en na het sluiten van de deur druk je weer op start waarna de tijd verder loopt. M.i. staat dit probleem los van de deurbeveiliging.
  Een rotte soldering zou kunnen, maar dat kan pas gezien worden bij het bekijken van de printplaat...
   

  Lampje45

  • #9
  We zullen het zien.
   

  Toots

  • #10
  Hier een paar foto's (eindelijk, dacht dat ik ze al geplaatst had...).
  Alle solderingen zien er nog goed uit, ook geen donkere warmteplekken zichtbaar...
   
  Laatst bewerkt:

  Lampje45

  • #11
  Ja, maar helaas kan ik dat niet zien.
  Probeer de foto van de print met veel licht te maken, geen flitslicht en in delen in close up van de soldeerzijde. Want haarscheuren zie je vaak nauwelijks
  Niet comprimeren en natuurlijk scherp, want dat is deze niet.
   

  Wollie

  • #12
  Hi! Waren jullie tot een oplossing gekomen toevallig? Ik heb hetzelfde helaas
   

  Lampje45

  • #13
  Doe dan eerst eens hetzelfde wat we Toots ook gevraagd hebben en hij niet op gereageerd heeft.
  Want wij hebben geen glazen bol. :wink: En plaats eens een foto van het machineplaatje
   

  Wollie

  • #14
  Ah! Nu snap ik ook waarom de vorige discussie plots eindigde: printplaatje was best viezig aan de onderkant. Schoongemaakt met wattenstaafjes. Niet heel lang getest, maar de oven lijkt het weer te doen! Dank, dank! Zal me melden als het onverhoopt toch weer mis gaat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu