Oude raaplaag repareren, of?

Kundera

  • #1
Hallo,

Ik heb veel gezocht online en op dit forum en geen precies voorbeeld van mijn situatie gevonden. Daarom mijn eerste officiële vraag op dit forum na jaren meelezen als gast :)

De situatie:

- Huis uit 1956
- Badkamer van 2.4m bij 2.4m, helemaal gestript, oude tegels (aangebracht in 2001) verwijderd.
- Bij het verwijderen van de tegels stuitte ik op een raaplaag van tussen de 1 en 4 cm dik. De originele muur had een soort lambrizering van een cementachtige stuc, deze is met de raaplaag uitgevlakt.
- De ondergrond onder de raaplaag is een poreuze cementachtige ruwe steen.
- De raaplaag lijkt van een gipsachtig type, ik ben geen expert maar zou zeggen dat het lijkt op roodband.
- De raaplaag zelf zit goed vast op de ondergrond (helaas zou ik bijna zeggen, anders had ik alles losgebikt)
- Echter, het oppervlak voelt poederachtig aan. Als ik er overheen borstel met mijn hand dan is die altijd wit
- De wand is behoorlijk ongelijk geworden door het wegbikken van de tegels

De vraag:

Ik wil deze laag weer vlak maken en daar dan weer overheen tegelen. Ik zie twee opties:

1) Is het mogelijk om de muur vlak te maken met een cementgebonden stucmortel
a. Als dat kan, wat voor soort primer moet daar dan op? De ondergrond lijkt mij behoorlijk zuigend, ik heb gelezen over "roze" en "gele" varianten, ik begrijp het verschil maar weet niet of het uberhautp van toepassing is.
2) [als 1 niet mogelijk is] de verwachte laagdikte is tussen de 15-2mm (de gaten zijn 15mm diep +/-, de gemiddelde ruwheid is +/-2 mm), is roodband ok voor een dergelijke afwerking als ik toch ga tegelen?
a. Als dit de voor de hand liggende optie is, wat voor primer is er dan nodig? Ik heb bv diepgrond, flevopol maar volgens mij heb ik daar niets aan in dit geval.

Disclaimer:
Ik weet dat gipsachtige stucmaterialen niet super optimaal zijn in een badkamer, daarom werk ik de boel het liefst af met cementgebonden mortel. Ik heb een beperkt budget en wil het daarom zelf doen. Ben gemiddeld handig maar heb nog nooit gestuct.

Hier een paar foto's voor een indruk.

IMG_20201207_204740.jpg
IMG_20201207_204641.jpg


edit: spelling, en kalk aangepast naar gips
 
Laatst bewerkt:

plezierklusser

  • #2
Bij mijn ouders is er gewoon gipsmortel gebruikt bij het stucen van de badkamer, maar daar heeft de fabrikant ook vast een advies over. Dat geldt ook over de voorstrijk. Zelf gebruik ik altijd de gele omdat ik die nog heb staan, maar ook daarvoor zou ik even op de verpakking kijken wat aan te bevelen is.
Je zou de diepste delen eerst kunnen vullen, dat scheelt bij het stucen, met name met de droogtijd.
Voor het tegelen wil je een vlakke muur, dat is de kunst van het stucen. Ik zou hier persoonlijk een vakman voor laten komen. Als je het zelf wil kan dat ook maar goed vlak afrijen is dan het belangrijkste. Met een nivelleringsset kan je de tegels vlak trekken, zodat je ongelijkheden nog wat op kunt vangen in het tegelwerk.
 

Kundera

  • #3
Hoi Plezierklusser, bedankt voor je reactie! Ik heb het in grote lijnen opgevolgd.

Ik heb eerst de "gele" primer toegepast voor (sterk) zuigende ondergronden. Daarna heb ik geexperimenteerd :D Ik heb een stuk muur van 50cm breed die die tot op de stenen kaal was met een cementgebonden stucmortel uitgeraapt tot +/- 1cm van de vereiste dikte, dat ging goed omdat de afwerking ruw mocht blijven. Die cementgebonden mortel is wel mooi spul alleen glad afwerken is heel lastig.

Daarna heb ik geprobeerd zelf de muren te stucen met een speciale gips-stuc voor badkamers. Ik mag geen merknamen noemen hier maar de bekende fabrikanten hebben allemaal wel een type in hun gamma. Googlen helpt.

De verwerking viel heel erg tegen. Binnen 20 minuten begon het al op te stijven en kon ik als absolute beginner stucadoor er niet veel meer mee. Ik weet niet wat ik fout deed, misschien de snelheid van opzetten of de mengverhouding. Voor mijn gevoel, als ik wilde gaan afreien, was het al te hard geworden. Resultaat, de muur was glad maar niet vlak en niet waterpas.

Uiteindelijk een stucadoor laten komen voor de resterende wanden die nog niet gedaan waren en om mijn niet al te strakke zelf gestucte muur van nog een laagje te voorzien. :lol:

Alles is nu strak en ik heb kunnen ervaren wat ik altijd al dacht, stucen is echt een vak en respect voor degenen die het beheersen. :prima:
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

plezierklusser

  • #4
Dat klinkt goed, bedankt voor de terugkoppeling! Jammer dat het niet zelf is gelukt, maar dan ben je wel wijzer geworden voor een volgende keer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu