Oude Jaga convector vervangen?

Lou

  • #1
We hebben in ons huis convectoren met in de woonkamer een convectieput (Geïnstalleerd in 1995 bij de bouw). Het huis had een B-label en zit inmiddels op A. HR++ glas overal, extra vloerinsolatie en zonnepanelen. Gasverbruik was zo’n 900 m3; huis is 500m3. Nu vraag ik mij af welke stappen we (nog) moeten nemen om van het gas af te komen Met daarbij de vraag of onze systeem verwarmingssysteem op een lage temperatuur naar wens blijft werken. Dat lijkt op dit moment prima te gaan maar in de woonkamer lijkt het vermogen cq warmteafgifte van de convectorput best laag te zijn. Er zit ook een ‘gewone’ convector in de open keuken en daar merken we weinig aan.

Onze convectoren zijn niet magnetisch maar die in de put wel. Op zich wordt die convector over de gehele lengte warm (en uiteraard minder warm dan bij een hogere aanvoertemperatuur). Nu vraag ik mij af of zo’n oude convector vervangen verstandig is en of die convector nu te klein is.

Convector in de put is 335 bij 15 bij 8 cm.

Gr. Lou

image.jpg
 

Lou

  • #2
Ik ben zo vrij om op mijn eigen topic te reageren om zo (toch) een reactie te krijgen. Misschien was mijn beschrijving niet duidelijk genoeg of niet voldoende.

De vraag is of het vervangen van een oude Jaga convector verstandig is.
 

Onderhoudtje

  • #3
Helaas weet ik niet of de huidige type convector beter is dan deze, misschien dat iemand dit weet die er ook veel mee werkt?

Wat nog wel een optie zou kunnen zijn is het plaatsen van ventilatoren boven de convector voor een beter luchtstroming, vooral bij lagere temperaturen kan je zo meer vermogen uit een convector halen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
De huidige convector (die van de foto) is niet van Jaga.
Jaga gebruikt alleen koper voor de buizen en aluminium voor de lamellen.
Als je deze convector er volledig uithaalt en daarvoor in de plaats een uitvoering met een
dubbele wisselaar in zet, evt. met DBH ventilator ondersteuning dan kan het vermogen bij
lage temperaturen veel hoger zijn. Je moet zoeken op de BIFW uitvoering.
 

Lou

  • #5
Bedankt voor de reacties.

De foto betreft de huidige convector. Deze ligt er vanaf de bouw in en zou van Jaga moeten zijn. Zo stond het in de beschrijvin. De convectoren zijn zeker van Jaga want ik heb toentertijd zelf thermostaatkranen aangeschaft (Natuurlijk niet voor deze convector in de put).

Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig waarom men geen Jaga convector gemonteerd heeft. Ik begrijp dat jullie niet in het hoofd van de toenmalige installateur kunnen kijken maar is het ‘logisch’? Bestond toen niet, de huidige is veel goedkoper, ?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Je schrijft, onze convectoren zijn niet magnetisch maar die in de put wel.
Heb je het dan over de warmtewisselaar of over de behuizing?
 

Lou

  • #7
Ik heb het over de warmtewisselaar zelf (in beide gevallen). Behuizingen en ondersteuningen zijn magnetisch.

De warmtewisselaar in de put is geheel zwart en magnetisch, uiteinden, lamellen overal.

Naast de convectorput is er nog een convector aan de wand gemonteerd en dergelijke convectoren zitten ook in de andere kamers. De warmtewisselaar in die dingen is niet magnetisch, de lamellen niet en de buizen niet. Deze warntewisselaars zijn ook niet zwart. Volgens mij zien ze er uit als Jaga Tempo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu