Oude houten ramen voorzien van dubbel glas

Hilde1

  • #1
Kan iemand mij mischien helpen, ik heb een partij oude houten ramen gekocht met loodglas in, dat loodglas zou ik uiteraard graag behouden als wel de raamkozijnen, heeft iemand een idee hoe ik dat loodglas kan isoleren,? Misschien door dubbele beglazing erachter. Ook heb ik nog andere ramen waarvan ik het houtwerk ten stelligste wil behouden kan iemand mij zeggen of ik daar dubbel glas kan laten inzetten?
Dank u vriendelijk
 

Pepjo

  • #2
Alles hangt af van de dikte, deugelijkheid en zwaarte van de constructie.

Aangezien u geen afbeelding(en) heeft meegepost, is het tasten in het duister voor ons.

Bedenk wel dat dubbel glas een aanzienlijke belasting oplevert, omdat dat verrekte zwaar is in vergelijking met gewoon glas.

De meeste oude enkelglasramen zijn daar niet op berekend.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik zou persoonlijk nooit het glas in lood aan de buitenzijde zetten en dubbelglas aan de binnenzijde, om het simpele feit dat je dan het risicoloopt dat er vocht en stof tussen kan komen.

Wel heb ik bij een klant gezien dat het glas in lood binnenin het dubbele glas zat. maar de ramen daar wel erg dik.

Het probleem bij kozijnen waar enkel glas in heeft gezeten is dat de spouw niet diep genoeg is om er dubbelglas in te zetten.
Het kan wel hoor, je kunt nl. vrij eenvoudig overzet stukken gebruiken welke zo zijn gemaakt dat er wel dubbelglas in past.
Andere oplossing is het aanpassen van de spouw door deze bijv. geheel weg te frezen en aan weerszijde een brede glaslat toe te passen aan de ene kant wordt deze vastgeschroeft zodat je de ruit er tegen aan kunt zetten en dan schroef/spijker je de andere lat er tegen aan.

Qua gewicht kun je uitgaan van de stelregel dat dubbel glas 2 x zo zwaar is dan enkel glas, immers er zijn 2 ruiten toegepast ipv. 1 de binnenste ruit is dan wel vaak dunner, maar met die stelregel kun je aardig uit de voeten.
Voor vaste ramen is het zwaarder zijn vaak geen probleem, voor openslaande ramen kan dat wel problemen geven omdat de constructie en dan niet op berekend kan zijn.

suc6

Gerrit Bakker
 

Hilde1

  • #4
Hi,
Dank u voor uw zeer gedetailleerd antwoord, ik zie het wel zitten zoals u het uitlegt.
vriendelijk groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu