Opzetten van een rioolplan

Prz

  • #1
Geachte forum-leden,

Vandaag heb ik enkele uren achter AutoCAD gezeten om een rioolplan op te zetten. Een ervaren kennis gaat de riolering plaatsen, maar uiteraard is er al wel 'n plan nodig.

Zoals u op de afbeelding kunt zien (op dit moment niet in standaard-schaal en ook nog niet klaar! Ook is het op dit forum vereiste JPEG formaat helaas lossy dus mijn excuses voor de wat lage kwaliteit) dien ik een toilet, douche en wasbak aan te sluiten. Ik heb diverse scenarios voor plekken bekeken maar uiteindelijk heb ik voor deze opstelling gekozen. Hierbij zit ook het lozingstoestel met de grootste langdurige basisafvoer (douche) vóór de wasbak aan te sluiten. Het leek me niet nodig om met de douche ook de leiding van het toilet te spoelen.



De ontluchting lijkt vooralsnog geen probleem te zijn omdat de verzamelleiding rechtstreeks op een put van de de grondleiding uitkomt (na zo'n 20 meter, dat wel).
Evenwel ben ik nu aan het piekeren over waar ik de beluchting (middels een ontspanningsleiding e.g. een standleiding door het dak) wil plaatsen, bijv. tussen toilet en t-stuk of in de muur achter de wasbak.

Ik ben geen expert in sanitaire installaties, dus wellicht dat een van u problemen voorziet in be- of ontluchting?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw feedback!
Vriendelijke groeten,
Ben
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je de beluchting (= ook ontluchting) vanaf de WC omhoog aanleggen?
 

Xr8

  • #3
De beluchting zou ik er zeker wel op zetten, dat het geloosd wordt op een put doet niet te zake, het water van het toilet zal zich gedragen als in een riool wat in het hoofdriool uitkomt.

Als je het toilet doorspoelt dan loop je zonder be- ontluchting de kans dat het sifon van de douche leeggetrokken wordt.

De ontspanningsleiding het liefst zo groot mogelijk houden, bij leiding van 110 het liefst ook 110 naar buiten.

Succes.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vergeet niet een expansiestuk in de standleiding te plaatsen.


Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
omdat de verzamelleiding rechtstreeks op een put van de de grondleiding uitkomt
Welke standleiding ?
 

Prz

  • #6
Hartelijk dank voor de reacties!

Mijn ideeën zijn inmiddels als volgt.

1. Onderdruk oplossen in de badkamer zelf. Op advies van Fiesiekus heb ik nu de beluchting achter het toilet geplaatst. Op advies van Xr8 heb ik deze groot gepakt. Ik speel met het idee om de standleiding in de spouw (100mm) te plaatsen, dus vandaar dat deze in het huidige ontwerp 75mm rond is. Het grote nadeel is dat deze standleiding niet geïsoleerd kan worden (door ruimtegebrek) en dus koude lucht de riolering in neemt met het bevriezingsgevaar van dien.
Ik vraag me af of er een fraaie oplossing is om te beluchten via de inbouw van het toilet? Een standleiding door het dak blijft toch tot de mogelijkheden behoren.

2. Opgebouwen overdruk stroomafwaarts ontspannen in het uitstorten in de (hoofd)grondleiding/ put bij het huis.
Wellicht dat het verstandig is om nog een ontspanningsleiding te plaatsen tussen lozingstoestellen en put?

Het huidige plan is als volgt:


Hopelijk ben ik tegemoetgekomen aan de verschillende aanbevelingen..

@Utreg: In de standleiding van de hoofdmassa (i.e. die voor de ontspanning van de grondleiding) of in de nog te bepalen standleiding in deze hobbyruimte?

Nogmaals hartelijk dank!
Vriendelijke groet,
Ben
 

Fiesiekus

  • #7
Prz schreef:
Ik speel met het idee om de standleiding in de spouw (100mm) te plaatsen, dus vandaar dat deze in het huidige ontwerp 75mm rond is. Het grote nadeel is dat deze standleiding niet geïsoleerd kan worden (door ruimtegebrek) en dus koude lucht de riolering in neemt met het bevriezingsgevaar van dien.
Dit is een goede oplossing; zowel qua aanleg als qua diameter. Maak je maar niet al te veel zorgen over het aanzuigen van koude lucht :wink: .
 

Xr8

  • #8
In de ontspanning komt in de regel geen water, bevriezen zal wel meevallen.

Succes.
 

Prz

  • #9
Dat is geruststellend, bedankt!

Overigens wil de uitvoerder de riolering in het tuinhuis in het geel zand leggen, i.e. onder smeervloer, beton (+/- 80mm), tempex (100mm) en DPC. Dit is ongeveer maar 100mm onder maaiveld. Wat zijn de kansen op bevriezing in de leidingen dan? Is het niet verstandiger om de leidingen ook gewoon op minimaal 600mm onder maaiveld te leggen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De ene keer hebt u het over een ervaren kennis en nu over een uitvoerder, wat is het nou ?
 

Prz

  • #11
@Jan: Laat ik u niet vermoeien met hoe de vriendschaps- en familiebanden in elkaar steken, dat doet niet terzake.

De 'uitvoerder' zal het storten, metselen, stuccen, betegelen, timmeren e.d. uitvoeren. Ik heb met hem bijna dagelijks contact. Hij heeft aangegeven niet zo veel van loodgieterswerk en zo te weten maar hij is komen kijken toen ik aan het graven was en hij adviseerde me de riolering onder het huis in het geel zand te leggen.

Enkele weken geleden hebben we een 'ervaren kennis' gevraagd de leidingen, riolering, electriciteit e.d. te leggen.

Hopelijk heb ik e.e.a. opgehelderd.

(Overigens bezig ik normaliter 'uitvoerder' als spreektaal, i.e. diegene die betreffende (fysieke) werkzaamheden tot zijn takenpakket rekent..)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Oké, duidelijk.
Het gaat niet om familiebanden of wat dan ook in die richting, op het forum gaan we namelijk niet tussen aannemer en klant zitten, is in uw geval dus niet aan de orde.
Vandaar mijn opmerking.
 

Prz

  • #13
Ah, OK, nou is mij de opmerking/ vraag ook duidelijk! Uiteraard heb ik begrip voor jullie beginsel. Nee, in mijn geval is het schoonbroer c.q. collega van ega ;-)
 

Prz

  • #14
Geachte forum-leden,

Inmiddels is me duidelijk dat de leidingen inderdaad in het geel zand onder het tuinhuis kunnen liggen zonder bevriezingsgevaar.

Ik heb nog enkele concrete vragen m.b.t. dit rioolplan, hopelijk heeft een van jullie er antwoord op:

1. Op de verzamelleiding van het tuinhuisje zijn alleen maar toilet, wastafel en douche aangesloten. Een 110mm buitenleiding naar de put lijkt me wat dat betreft voldoende. Nu wil ik eigenlijk ook dat de HWA hierop wordt aangesloten. Is er een formule om te bepalen of er nu toch op 125mm moet worden overgegaan, e.g. m.b.v. loodrecht dakoppervlak of hoek en oppervlak van dakvlak inclusief debiet van stroomopwaartse lozingstoestellen?

2. Is het 'n goed idee om de HWA van één van de twee dakvlakken stroomopwaarts van het toilet aan te sluiten zodat de leidingen regelmatig schoongespoeld worden?

Enkele leidingstukken heb ik inmiddels in huis gehaald (vooral om ze correct te kunnen natekenen. Erghm, ja, je bent een perfectionist of je bent het niet ;) )

3. Utreg adviseert een expansiestuk te gebruiken in de standleiding van het tuinhuis. Dient dit expansiestuk vastgezet te worden en, zo ja, hoe?

4. In de winkel werd geadviseerd ook buiten de leidingen in elkaar te verlijmen (niet m.b.v. manchetten koud in elkaar) om het binnendringen van wortels tegen te gaan. Om knappen door werking te verkomen dient er volgens deze winkelbediende een expansiestuk geplaatst te worden.
Ik heb de indruk dat er wat dit betreft twee scholen zijn, dus hopelijk zonder een scholenoorlog te veroorzaken: wel of geen manchetten? En: wel of geen expansiestuk? :mrgreen:

Alvast hartelijk dank!

Vriendelijke groet,
Ben
 

Fiesiekus

  • #15
Let wel op; HWA-afvoer (welke diameter gebruik je?) mag niet in de grond verwerkt worden. Je zult dus van de dunwandige HWA-afvoer over moeten gaan op 110 mm dikwandig en dat op de hoofdleding aan te sluiten.

Volgens mij kan je in de grond zowel met manchetten als met lijmmoffen werken. Expansiestuk kan, zou ik dan als ontstoppingsstuk ergens halverwege in de grondleiding plaatsen. Altijd makkelijk bij onverhoopte verstoppingen.
 

Prz

  • #16
Bedankt, Fiesiekus!

Het gedeelte buiten staat inderdaad niet op de tekening die ik gepost heb, maar ik heb een apart ontstoppingsstuk net buiten de fundering ingetekend. Ik weet niet precies hoeveel de temperatuur schommelt op -800mm en of bij die 0,06mm/mC (als ik het wel heb) zo'n expansiestuk wel echt nodig is. Wellicht dat een machet wat meer speling biedt en zo'n expansiestuk dan eigenlijk nodig is omdat je lijmt?
Een gerelateerde opmerking is dan toch dat ik eigenlijk eerder expansiestukken in de douche- en badleiding zou verwachten i.v.m. werken door heet water...

Het oppervlak van ieder dakvlak is toch zo'n 23m^2, dus een diameter van 100mm voor de HWA-afvoer lijkt me gepast. De verdere aansluiting is me wel enigszins duidelijk, maar waar moet ik eigenlijk die aanbevolen sifon plaatsen? Net onder de grond ofzo?

Vriendelijke groeten,
Ben
 

Fiesiekus

  • #17
maar waar moet ik eigenlijk die aanbevolen sifon plaatsen?
Wie beveelt die sifon waar aan?
 

Fiesiekus

  • #19
Akkoord. Die breng je aan in de overgang tussen de vertikale HWA (100 mm) en de horizontale 110 mm rioolpijp in de grond. Ik ken 'm als een soort bak met een vertikale plaat die, aan het deksel, erin hangt. Via de ruimte onder de plaat loopt het water weg en wordt rioollucht tegengehouden.
 

Prz

  • #20
Wat vind jij van het idee om het hemelwater van één dakvlak door de verzamelleiding van het badkamertje te laten lopen?

En denk jij dat 110mm genoeg is, voor buiten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu