Opwarmen huis duurt uren

Ik heb een Vaillant Ecotek Plus met vSmart thermostaat. Radiatoren in het hele huis en op een aparte verdeler/pomp vloerverwarming in mijn kleine uitbouw.

Nu heb ik sinds een paar maanden problemen met het opwarmen van mn huis. Als het huis 15-16 graden is en ik zet de thermostaat op 20 dan duurt het eeuwen voordat het een beetje warmer wordt. De ketel wil ook niet hoger stoken dan 45-50 graden. Ondanks de warmtevraag. Op een gegeven moment ontdekte ik in de app van de vSmart dat je een verwarmingscurve kon aanpassen. Die stond op 0.2 (door een update van de app?). Daarna de waarde opgehoogd naar 4 en toe ging het even beter. Aanvoer ging ineens naar de 60-70 graden (bij buiten temp van -5). Maar nu heb ik weer hetzelfde probleem (buitentemp 5-7 graden) terwijl die waarde nu netjes op 2.6 staat. In het installatiemenu gekeken en de aanvoer is ca 56 graden en de retour 48 graden. Weinig verschil. Ik heb alle radiatoren open staan. Iemand enig idee wat hier aan de hand kan zijn? Verwarmingscurve opgehoogd en thermostata warmetevraag op 28 graden gezet maar de ketel branders draaien op lage stand en aanvoer wordt niet hoger dan 51 graden. Iemand enig idee???
 
hoe lang duren die eeuwen bij jouw?
noem eens een wat nauwkeurigere tijdsduur.
schijnbaar is jouw thermostaat van het type dat zelf leert.
waarschijnlijk moet je hem iets minder eco instellen
 
Bericht aangepast - mod

Sinds 1 april 2023 is het niet meer toegestaan om zelf werkzaamheden uit te voeren aan verbrandingstoestellen. Dat mag alleen nog maar door een gecertificeerde installateur gedaan worden.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
ik vraag me af of die bewering over de gasketelwet wel klopt.
als ik de wat meer inhoudelijke berichten lees kom ik alleen maar verplichtingen tegen over certificeringen van monteurs/bedrijven
bij mijn eigen vakgebied klopt er ook nooit wat van het nieuws in de kranten etc.

volgens mij is er
geen onderhoudsplicht voor particulieren
geen verkoopverbod aan particulieren
en ook geen tekst die zelf onderhoud verbieden aan je eigen ketel

je mag ook zelf aan je auto sleutelen alleen voor de apk moet je naar de garage

heb je in linkje naar de wet of regeling?
 
Laatst bewerkt:
Dan lees je wat anders dan ik:


Artikel 1.35 Werkzaamheden aan verbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen en rookgasafvoervoorzieningen

1. Het is verboden werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren aan een gebouwgebonden verbrandingstoestel, werkzaam op gas bestaande uit koolstofverbindingen, en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas, zonder dat voor die werkzaamheden wordt beschikt over een certificaat, afgegeven door een instelling die door Onze Minister is aangewezen, waarmee kenbaar wordt gemaakt dat gedurende een bepaalde periode een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat dat de hierin genoemde natuurlijk personen of rechtspersonen de werkzaamheden uitvoeren volgens kwaliteitseisen die zijn opgenomen in een door Onze Minister aangewezen certificatieschema.

2. De in het eerste lid bedoelde werkzaamheden zijn:

a. het installeren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;

b. het repareren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;

c. het onderhouden van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen; of

d. het in bedrijf stellen en het vrijgeven voor gebruik van een gasverbrandingstoestel na werkzaamheden als bedoeld in de onderdelen a tot en met c.
 
bedankt ik kon de letterlijke tekst niet vinden.
had niet verwacht dat het gewoon in het bouwbesluit zou staan omdat iedereen het over de gasketelwet heeft alsof dit een aparte wet is.

vind het wel raar dat onderhoud dan ook niet verplicht is gesteld.
en je ook nog steeds gewoon als particulier een ketel kan kopen
 
Maar nu komt de aap uit de mouw. En dat is het puntje controle! dit is tot op de dag van VANDAAG nog steeds niet GEREGELD.
Dus een wet maar een die niet gehandhaafd kan worden.
En wel om de reden dat de GEMEENTE dit dient te doen, en tot waar heeft de gemeente bevoegdheid? juist tot voor de voordeur!
Dan erbij wie gaat zichzelf aangeven? Juist niemand.
Dus wat is deze wet?
Inderdaad een pure papieren wet en daarmee geldklopperij!

Maar goed das mijn persoonlijke mening he.:lol:
 
Maar hoe in geval van brand of andere ongelukken? Hoe gaan de verzekeringsmaatschappijen er dan mee om? Ik kan me niet anders voorstellen, dan dat de meeste inboedel- en opstalverzekeringen binnenkort hun voorwaarden gaan aanpassen en geen uitkering meer doen indien (bijv.) een CV-ketel door een niet-gecertificeerd bedrijf geïnstalleerd of onderhouden is. Of gewoon jarenlang niet onderhouden is. En omdat je meestal jaarlijks een verlenging krijgt van je verzekering met eventuele vermelding van aangepaste voorwaarden, heb je die voorwaarden maar te accepteren.

Kan duur uitpakken. Zelf het risico genomen, dus ook zelf dokken in geval van calamiteiten.
 
Maar nu komt de aap uit de mouw. En dat is het puntje controle! dit is tot op de dag van VANDAAG nog steeds niet GEREGELD.
Dus een wet maar een die niet gehandhaafd kan worden.
En wel om de reden dat de GEMEENTE dit dient te doen, en tot waar heeft de gemeente bevoegdheid? juist tot voor de voordeur!
Dan erbij wie gaat zichzelf aangeven? Juist niemand.
Dus wat is deze wet?
Inderdaad een pure papieren wet en daarmee geldklopperij!

Maar goed das mijn persoonlijke mening he.:lol:

De gemeente is wel degelijk bevoegd om binnen te controleren.
Als de bewoner/eigenaar geen medewerking verleend kan het echter wel wat voeten in de aarde hebben voordat ze binnen staan als er geen direct noodzaak is.

Bij dreigende calamiteiten staat is de politie echter zo ter plaatsen om de toegang te verschaffen bij een dwarsliggende bewoner/eigenaar.

Het certificaat was schijnbaar nodig om prutsers uit het professionele bestand te krijgen.
dat er geen ketel apk aan is gekoppeld en toch eigen werkzaamheden niet meer zijn toegestaan verbaasd mij echter ook.
 
De meeste ongelukken met koolmonoxide vergiftiging treden op bij open verbrandingstoestellen, zoals oude gaskachels en geisers. Veel van dit soort toestellen zijn inmiddels al vervangen door gesloten toestellen, waardoor het aantal risicovolle toestellen in verhouding tot het totale aantal gasgestookte toestellen heel beperkt is.

Er hangen veel meer gesloten gastoestellen (factor 3 á 4) dan open toestellen. Met de gesloten toestellen gebeuren in verhouding tot het aantal geplaatste toestellen nauwelijks ongelukken. Door de lobby zijn echter ook de gesloten toestellen onder de certificeringsplicht gebracht, vooral uit commerciële overwegingen.

Helaas is certificering vaak een papieren werkelijkheid en het is maar zeer de vraag of er nu echt minder ongelukken gaan gebeuren. Ik heb in ieder geval het nodige prutswerk gezien van de zogenaamde erkende installateurs.

Tenslotte is de regeling ook niet te handhaven. De gemeente heeft daar eenvoudigweg niet genoeg capaciteit voor. Daarnaast is voor de gemeenteambtenaar achteraf ook niet te controleren of er aan een toestel is gewerkt door een niet gecertificeerd persoon.

De veiligheid zou meer gediend zijn bij een verbod op open toestellen. Dan beperk je de risico's pas echt. De huidige regelgeving creëert een administratieve schijnzekerheid.
 
Laatst bewerkt:
Niet alleen ongevallen bij open toestellen zoals geisers of gaskachels: Even uit het archief (2012):

MEPPEL - Het Openbaar Ministerie gaat twee bedrijven vervolgen die betrokken waren bij de koolmonoxidevergiftiging in Meppel.
Het gaat om Loodsluis uit Genemuiden en Rendo uit Meppel. In Meppel kwamen op Eerste Kerstdag 2010 twee personen uit Doezum om het leven. Ze waren op dat moment in een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel. Het ene bedrijf heeft de rookgasafvoer aangelegd en het andere bedrijf had dat moeten controleren.

Rendo
Rendo bevestigt dat het controles in de appartementen heeft gedaan, maar het bedrijf heeft nog geen gegevens van het OM ontvangen en kan verder niet op de zaak ingaan. Loodsluis BV weigert commentaar te geven.
Dood door schuld
Het OM vindt dat de wijze van werken van de bedrijven heeft bijgedragen aan het dodelijk ongeval en vervolgt de firma's voor dood door schuld. De oorzaak van het overlijden is volgens het OM een verkeerd afgestelde CV-ketel en een onjuiste installatie van de rookgasafvoerbuis. De zitting is op 19 februari in Assen.

Of anders deze uit 2019, welke nog net wel goed af gelopen is:

 
@Walker, ik begrijp ook dat er wel ongelukken zijn gebeurd met gesloten ketels. Het aantal van deze ongelukken is echter bijna verwaarloosbaar in verhouding tot het aantal geplaatste toestellen.

Bij het door jou aangehaalde voorbeeld is verder ook sprake van twee grote professionele partijen die hebben gefaald. Dat ongeluk was onder de huidige certificeringsregeling zeer waarschijnlijk ook gebeurd.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
19
Weergaven
254
Verwarming inclusief leidingwerk
JFW
Reacties
0
Weergaven
996
Verwarming inclusief leidingwerk
VanTurenhout
Reacties
5
Weergaven
426
Verwarming inclusief leidingwerk
Paul Faure

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu