Opvullen randen tussen houten vloer en muur

rpols

  • #1
Goedenavond,

Wij hebben last van tocht wat langs de randen van de houten vloer en onder de plinten langskomt, het is een dubbel bovenhuis uit 1907 met erg veel verbinding waarbij we geen kruipruimte hebben die we kunnen isoleren. Ons idee is om de plinten te verwijderen en de randen/kieren op te vullen met kit of pur en hierna de plinten opnieuw te plaatsen. Hebben jullie nog andere ideeën die ons zouden kunnen helpen behalve verhuizen want dat wilt mn vriendin niet :wink:

Alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Met kit opvullen is een prima oplossing.

Maar beter is het uiteraard om toch een manier te vinden om de vloer te isoleren. In een houten vloer is het heel eenvoudig om een luik te maken.
 
  • Like
Waarderingen: rpols

rpols

  • #3
Bedankt voor de reactie, helaas is een luik maken niet mogelijk want dan zitten we door het plafond van de onderburen ;) De tocht zit tussen ons vloer en hun plafond in en dat is maar een kleine ruimte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik zou niet zozeer zorgen hebben over tocht, maar eerder over brandveiligheid...

Beste optie: Vloerbedekking en vloerplanken in fases verwijderen, en de ruimte tussen de balken isoleren en luchtdicht maken.

Een beter alternatief dan kit is het gebruik van rondgevormd foam: zoek eens op PU rugvulling foam 20 mm
 

rpols

  • #6
@IJkenhout er staat in mn eerste post " met erg veel verbinding waarbij we geen kruipruimte hebben "

@Walker hartelijk dank voor de tip.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Als dit daadwerkelijk de situatie is zou ik mij eerder druk maken over brandoverslag, misschien iets om over te hebben met de vve of wbv
 

rpols

  • #8
@Marcn.88 en @Walker heeft een goede vloerisolatie in dit soort (oude) huizen dan zoveel effect op de brandveiligheid / brandoverslag? Hoe is dit in deze situatie bijvoorbeeld anders dan bij andere oude huizen?
 

Lampje45

  • #9
Ik denk dat kitten zonder te kijken naar welke eigenschappen de kit heeft niet zo'n goede oplossing is.
Want een houten vloer moet wel kunnen blijven werken. En als hij echt opgesloten is dan is het maar de vraag waar de planken naar toe gaan?
Meestal de hoogte in.
Elk isolatiemateriaal heeft zo zijn eigen brandvertragingsfactor

Lees dit stuk maar eens goed door

brochure brand en isolatie van het verbond voor verzekeraars

De inhoud is ontleend aan verschillende bronnen, maar is
hoofdzakelijk gebaseerd op de ervaringen van de technische verzekeringsexperts in hun
werkzaamheden.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Ga er maar vanuit dat brandveiligheid in 1907 niet geregeld was. En zeker niet in verhouding tot alle elektrische apparatuur die we tegenwoordig in huis hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Een melding maken dat er geen kruipruimte is bij een verdiepingsvloer, is even nuttig als melden dat er geen piranha's rondzwemmen. Bedoel je soms een verlaagd plafond?

Het gaat om een verdiepingsvloer tussen appartementen. Hier mag je zelf helemaal niets aan veranderen zonder goedkeuring van de VVE. En zoals gezegd is de brandveiligheid heel belangrijk (dat hoeven we toch niet uit te gaan leggen?). Het heeft niet zoveel zin je huis te vergelijken met andere huizen.
 

rpols

  • #12
De reden waarom ik het heb over GEEN kruipruimte in mijn eerste post is omdat ik overal lees dat je je vloer moet laten isoleren, dat gaat over het algemeen iets makkelijker bij een benedenverdieping met kruipruimte dan een bovenhuis. Daarnaast willen we niet de hele vloer eruit trekken.

uUiteraard snap ik dat de brandveiligheid erg belangrijk is , maar dat is een huis uit 1907 met een houten constructie en iets andere standaarden dan die we nu kennen. Wat heeft de tocht te maken met de brandveiligheid? Hoe is dit relevant aan mijn vraag?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Tocht heeft juist heel veel met brandveiligheid te maken.
Als je aangeeft dat het tocht kun je je ook voorstellen wat er gebeurd als er in de woning onder jullie brand uitbreekt en wat de rook dan doet als deze door warmte naar boven gedrukt wordt.
Lijkt me geen pretje om met die wetenschap daar te wonen als er geen adequaat detectiesysteem aanwezig is.
 
  • Like
Waarderingen: rpols

Lampje45

  • #14
Ja, dat heb je nu eenmaal met huizen van die leeftijd, als je daaraan niets wilt doen zal je daar mee moeten leren leven, als je geen verbeteringen aan wilt brengen.
 

rpols

  • #15
Hartelijk dank voor jullie reactie @Gerrit B en @Lampje45. We weten voldoende, erg mag een slotje op :)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Ik heb zelf laatst een test in ons eigen bedrijfspand uitgevoerd.
Aannemer had een brandwerende scheiding gemaakt tussen ons pand en dat van de buren.
Ik had daar toch mijn twijfels over omdat het gebruikte materiaal geheel andere montagevoorschriften kende dan was toegepast.
Simpel een rookgenerator aan onze kant gezet en de ruimte vol rook geblazen.
Gevolg was dat het bij de buren ook vol met rook kwam te staan en dat zelfs met koude rook de brandscheiding zo lek was als een mandje, dus met warme rook zou dat nog veel erger zijn.

Saillant detail is dat in de brandveiligheid niet of nauwelijks naar rook wordt gekeken, terwijl dat de meeste slachtoffers maakt, maar vrijwel alleen naar warmte doorslag en behoud van de constructie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Nu je weet dat de brandveiligheid niet in orde is, wat ga je doen met die informatie? Wat denk je dat de VVE en je verzekering daar van vinden?

Bijkomend voordeel is: als je de brandveiligheid in orde maakt, is je andere probleem (luchtlekkage) automatisch opgelost :idea:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Gerrit B schreef:
Saillant detail is dat in de brandveiligheid niet of nauwelijks naar rook wordt gekeken,
Dat is/wordt wel gewijzigd:

Rookwerende deuren

In het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) zijn aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies. Het BBL bevat in tegenstelling tot het Bouwbesluit voor nieuwbouw eisen aan ‘echte’ rookwerendheid. Daar hoort de volgende classificatie bij:


  • Sa (rookwerend bij omgevingstemperatuur, ook wel koude rook genoemd): eis die vooral in niet-slaapgebouwen wordt gesteld.
  • S200 (rookwerend bij 200 °C, ook wel warme rook genoemd): eis die vooral in slaap-gebouwen wordt gesteld zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.
  • Geen eis: rookafscheidingen zijn niet meer brandwerend (tenzij het beschermde subBC’s en BC’s betreft).

Het BBL is de opvolger van het Bouwbesluit en andere besluiten en wordt naar verwachting in 2021 van kracht. Het concept-BBL is in juli 2016 reeds gepubliceerd, zodat de markt zich kan voorbereiden. Een aantal GND-deurenfabrikanten heeft een voorschot genomen op de nieuwe regelgeving door deuren zowel op brandwerendheid als op rookwerendheid volgens de Europese deurentest norm EN 1634-3 te testen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
Klopt, heb de nodige gesprekken hierover gevoerd maar nog niet gehoord of het dit jaar ook echt ingevoerd wordt.
Sterker nog veel bedrijven die brandwerende scheidingen aanbrengen en zeggen gecertificeerd te zijn blijken dat helemaal niet te zijn.
Voor zover ik weet is er nog maar 1 bedrijf in Nederland die echt gecertificeerd is voor brandwerende scheidingen, de rest is meestal alleen maar VCA gecertificeerd.
Dus je volgt een 1 daagse cursus veilig werken met aansluitend een examen en je mag je een gecertificeerd bedrijf noemen die brandwerende scheidingen aan kan brengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Zo goed ik weet is de invoering van het BBL (opvolger bouwbesluit) gekoppeld aan de omgevingswet. Beoogde invoeringsdatum is 1 juli 2022. (Bepaal)de rookeisen worden ook voor de bestaande bouw van toepassing. Gemeentes krijgen wat ruimte in het toezicht dus het is de verwachting (en bedoeling) dat ze meer controles op de bestaande gebouwen gaan uitvoeren. Dan is het cirkeltje met dit topic weer rond :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu