Opvullen holtes oud rookkanaal

Dick Bosch

  • #1
Beste mensen,

Op mijn zolder heb ik de schoorsteen weggehaald (nadat het gedeelte op het dak er al af was gehaald). De muur wil ik gaan stucen, maar ik vraag me af wat ik met de overblijfselen van het rookkanaal moet.

- V.w.b. het roet: dit wil ik voorzien van meerdere lagen isolerende verf. Gezien de gezondheidsaspecten van roet wil ik het er niet af proberen te halen.

- Zoals op de foto te zien, zitten er nu grote holtes in de muur. Ik vraag me af of ik deze kan vol smeren met roodband (of fix en finish), aangezien ik daarmee ook de muur ga stucen. Die oplossing zou prijstechnisch het prettigst zijn. Of kan ik beter een product dat speciaal voor het vullen van grote gaten bedoeld is gebruiken?

 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Je kunt de gaten ook eerst volzetten met kalkcementmortel. Dit goed laten drogen en vervolgens afwerken met roodband.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik ben niet overtuigd van isolerende verf/primer. Laatst in een werk gezien. Daar waren twee lagen onvoldoende.

Ik adviseer een voorzetwand. Gipsplaten op rachelwerk geven gegarandeerd geen roetdoorslag.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Roet eraf kappen werkt altijd.
Goede pbm's gebruiken.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Ik zou persoonlijk ook het roet zoveel mogelijk verwijderen .roet trekt vocht aan en kan gaan stinken bij geen ventilatie.en als dit tegen een buitengevel aanzit is de voorzetwand de betere optie
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wegenverf werkt zeer goed als isoleerverf.
 

Dick Bosch

  • #7
Dank voor de tips, mensen. Een wand van gipsplaat heb ik overwogen, maar het is al niet heel ruim. Dus dat vind ik minder aantrekkelijk. Mijn collectie FFP2-mondkapjes heb ik aan de huisarts gedoneerd, dus goede pbm heb ik helaas niet momenteel. En daarmee valt roet verwijderen af.

Ik ben begonnen aan de makkelijkste suggestie: dichtsmeren met metselspecie. Ik hoop dat de dikte van de laag zal volstaan om het roet te isoleren.

Het is tegelijk een experiment, want uiteindelijk gaat het rookkanaal er in de woonkamer ook uit. Als het lelijk wordt op zolder vind ik dat niet zo’n punt, maar als het goed werkt heb ik direct een oplossing die ook in de woonkamer toepasbaar is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Dichtsmeren met cement is zeker niet voldoende.

Zelf bij afkappen kan het nog terug komen. Of je moet de hele steen weghalen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
Volgooien met kalkcementmortel,dit laten drogen. benodigde voorstrijk gebruiken voor zuigende ondergrond om vervolgens met roodband af te werken. Evt zou je isolatie voorstrijk tussen kunnen doen wanneer deze wit blijft is het goed. Slaat die nog geel door nogmaals behandelen. Mijn ervaring is dat dit ruim voldoende is voor doorslag plekken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Uit eigen ervaring: het ligt eraan hoe "vet" de roet is en of er vocht bij kan komen.
Indien bijvoorbeeld de schoorsteen op dak blijft staan, dan is de kans groot dat er in de loop van de jaren vocht bij komt en dan alsnog doorslaat. Bij buitengevels zonder spouw idem.
 

Dick Bosch

  • #11
StucDennis,

Even voor de duidelijkheid, want ik zie zoveel verschillende producten: kalkcementmortel is het spul waarmee je metselspecie maakt?

Ik hoop het, want ik heb gisteren een stukje gemetseld en met de resterende specie heb ik een eerste laag in de holtes aangebracht. ‘Metselmortel met kalk’, staat er op de zak.
 

Dick Bosch

  • #12
@Rola;

De schoorsteen is al van het dak af. :)
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #13
Wat ik zie op de foto is niet erger dan dat ik eerder ben tegen gekomen. Los van dat er roet aanwezig is in een muur krijg je bij ieder vorm van vocht doorslag geel bruine verkleuring.

En voor TS: metselspecie is prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu