Opvangen gevel

MLBP

  • #1
Tijdens de verbouwing al een hoop gekke dingen tegen gekomen, waarvan bijgaande foto's ook iets is.

Het betreft hier de uitbouw aan de voorzijde, de latei loopt boven het kozijn van een groot raam aan de voorzijde en wordt opgevangen door de "wit-grijs-rode" pilaar. De lichtkoepel bevindt zich in de uitbouw.

De gevel wordt vanaf de pilaar totaal niet meer ondersteund. Naar mijn idee moet dit wel gebeuren. Omdat dit sinds ca. 1989 al zo zit, zal er waarschijnlijk wel niets op korte termijn mis gaan, maar dan nog:

Hoe zou ik dit het beste op kunnen lossen?

Edit: de afstand tussen het hoogste punt dat opgevangen moet worden en de bovenkant van het kozijn van de deur bedraagt 41 cm, de laagste afstand bedraagt 21 cm.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het metselwerk niets draagt, kan je alles weghalen. Of twee lateien boven het kozijn en terugmetselen. Het lastigste is de lateien netjes inwerken in het bestaande werk ernaast. Vooral in het penant (pilaar) moet dit zorgvuldig aangeheeld worden.

Als het wel wat draagt, kan je het beste een constructeur raadplegen. Ik zie er een stukje balk insteken, maar kan niet precies zien hoe dat zit.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik vraag het mij af of je zomaar alles kan weghalen. Volgens mij hangt het nu bij Gods gratie en ik zou niet onder de lichtkoepel durven staan. Dat korte stukje balk op de eerste foto draagt volgens mij je lichtkoepel en/of de raveling die op de tweede foto zichtbaar is. En die raveling zit er weer om de doorgezaagte dakbalken op te vangen van de plaatsing van de lichtkoepel. Dus wel een tamelijk relevant stukje hout in die muur :mrgreen: Een stukje staal tussen de muur en de pilaar die die balk ondersteunt lijkt mij wel handig...als je de boel weghaalt zou ik niet op het dak durven staan.

Constructeur bijhalen voordat je gaat slopen. Zeker nu niks gaan weghalen.
 

MLBP

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Binnen nu en afzienbare tijd wordt de bitumineuze dakbedekking vervangen. Lijkt mij verstandig om voor die tijd dan dat stuk in ieder geval te ondersteunen.

De draagbalken van het platte dak gaan daar inderdaad de gevel in en zou dus opgevangen moeten worden.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou niet eens meer posten op het forum maar subiet een stempel gaan halen, maar wie ben ik :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Plaats eerst even een goede foto van die dakconstructie rondom het daklicht. Op die twee foto's kan je het niet goed zien.
 

MLBP

  • #7
Ik zal vanmiddag nog eens wat foto's maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu