Optrekkend vocht oplossen of omzeilen?

Hebeentuin

  • #1
Beste lezers,

Op de foto heb ik alle informatie en vraagtekens geplaatst. Het komt er op neer of ik het vochtprobleem kan oplossen of moet omzeilen.

Een specifieke vraag. Kan ik een epdm waterkering aan de buitenzijde plakken tot boven het maaiveld om het vochtprobleem op te lossen? Dus de fundering volledig samen met de eerste twee bakstenen inpakken. Of moet ik dan ook onderkappen?

Verder benieuwd of jullie willen reageren op de tekening.
16781126688466744672670949260674.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
waar gaat dit over.
als er vergaande plannen zijn is het mischien wel veel praktischer en goedkoper en een beter investering om dat halfsteens muurtje te slopen en helemaal opnieuw te beginnen in plaats van door te gaan op een constructie die niet meer van deze tijd is.
 

Hebeentuin

  • #3
Het gaat om onze woning welke verbouwd gaat worden. Daar zijn diverse opties voor en ik probeer deze te verkennen. Het grootste gedeelte van de gevels zullen behouden blijven.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
dan zou ik persoonlijk de nieuw vloer inkassen in de gevels
en het tussenliggende deel laten impregneren zodat je een vochtkering in je buitenmuur hebt.
in samenhang met een voorzetwand zou je probleem dan opgelost moeten zijn.

ps een goed plan maken is ook gewoon een vak.
je moet eerst een totaal plaatje hebben van je complete woning
per onderdeel oplossingen verzinnen resulteert in oplossingen die niet bij elkaar passen
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Charel

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ondanks dat de temperatuur in huis, kan ik niet lezen is en de luchtvochtigheid??? ook niet, ben je bang voor vocht. Koop een infrarood thermometer er gaat een wereld voor je open.
Zo te zien gok je op optrekkend vocht. Een koudebrug lijkt mij meer van toepassing.
 

Hebeentuin

  • #6
Ik heb het vochtgehalte gemeten. Met een vochtmeter. Op diverse plekken. De percentages staan op de tekening. Het is optrekkend vocht.

Hoe dan ook, als we toch grondig aan de slag gaan moeten we iets met dit gegeven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Daar is al eerder discussie over geweest volgen mij kan je met een vochtmeter dat probleem niet aanpakken. Je weet dat de muur voor zoveel % vochtig is maar niet waar het vocht vandaan komt.
Als die zone van de muur een temperatuur heeft lager dan het dauwpunt in relatie met de luchtvochtigheid in die zone is een aanwijzing van een koudebrug. En zal daar condens ontstaan. Niet zichtbaar op ondergronden die poreus zijn.
 

Hebeentuin

  • #8
Oww, dat heb ik niet meegekregen. Ik heb begrepen dat als het laag op de muur hoger percentage heeft en omhoog steeds lager dat het optrekkend vocht is. Ik heb rondom de hele woning op diverse hoogtes gemeten, binnen en buiten. 8 procent onder en rond maaiveld en twee stenen erboven rond de 2 procent.

Maar hoe dan ook. Ook al zou het probleem van optrekkend vocht er niet zijn, en je gaat toch alles verbouwen, vloer eruit, etc. Dan is het wel zinvol om er rekening mee te houden lijkt mij. Dan kan ik het probleem omzeilen of gaan oplossen. En de opties zorgen voor bouwkeuzes. Bv is het wel mogelijk om buiten te isoleren of moet ik met een voorzetwand gaan werken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
ik zou de hsb iig plaatsen op een brede strook dpc zodat deze nooit in aanraking komt met de vloer
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Boertje125 schreef:
een goed plan maken is ook gewoon een vak.
Het begint met een goed ontwerp. En daarna de planning...
 

Hebeentuin

  • #11
Volgens mij hangt ontwerpen ook samen met wat mogelijk is. Ondertussen hebben wij al vele schetsen met diverse uitganspunten. Onder andere hoe uitgebreid de verbouwing zou worden.

Nu vraag ik mij af of ik opstijgend vocht kan voorkomen door een epdm te plakken over de gehele fundering tot en met de onderste twee bakstenen die op de fundering zitten wat de muur vormt, (zie tekening). Of komt vocht dan omhoog door onder de fundering. Met andere woorden, is dit niet voldoende en moet je sowieso onderkappen om een waterkering aan te brengen in de muur? Want als dat zo is dan is het de vraag of dit loont. En dan is het isoleren aan de buitenzijde volgens mij uitgesloten. Dan zouden we misschien beter kunnen kiezen om een voorzetwand te plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

Pvr

  • #12
Nee met epdm ga dat niet oplossen. Als die muur moet blijven zal je de muur moeten injecteren op twee lagen op maaiveld en onder vloerniveau. Dit doe je in de voegen door om de 10cm gaten van 10mm en 50/60mm diep te boren schoon blazen en te vullen injectie vloeistof dit doe je de volgende dag nog een keer en dan na een paar dagen de gaten dichten met voegmortel. Als extra kun je dan eventueel de gevel impregneren. dit alles kun je doen met klik hier
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu