Optrekkend vocht of condens? Hoe te controleren?

Pistolet

  • #1
Ik ben al een klein halfjaar bezig met het verbouwen van mijn woning. De keuken is gelegen in de aanbouw (door vorige bewoner gebouwd) en na het verwijderen van de plavuizen viel me al op dat sommige randen, voornamelijk bij de deuren, vochtig waren. Sinds enkele weken trekt het vocht zich ook in de onderkant van de muren en zijn er over de gehele vloer vochtplekken ontstaan. In de woning zelf (standaard jaren 60 rijtjeswoning) zijn deze problemen er niet, behalve wat kleine vochtplekjes bij de voordeur.

Zie bovenstaande fotos, het kleurverschil in de onderrand van de muur op de foto is niet alleen vocht, de rechte rand is de voormalige plinthoogte. Volgens mij kunnen er meerdere oorzaken zijn. Het is momenteel redelijk vochtig in het gehele huis doordat enkele muren recent gestucd zijn, maar niet in de keuken. Doordat hiervoor ook de radiators verwijderd zijn, werkt momenteel de CV niet en is het relatief koud (gemiddeld 10 graden). Kort nadat het stucwerk is uitgevoerd had ik een condensprobleem, daarom heb ik in de betreffende ruimtes een vochtvanger gezet. Het grootste probleem was daarmee opgelost, alleen niet in de keuken dus. Omdat het de afgelopen weken veel geregend heeft begin ik me af te vragen of dit nog steeds condens is of dat dit ook optrekkend vocht kan zijn? Er is geen kruipruimte aanwezig en aan de buitenmuur en de buitenkant van de deur zie ik geen gekke dingen.

Mijn vraag is wat ik hier het beste mee kan doen. Over enkele weken komt het installatiebedrijf het CV probleem oplossen en dan kijken of het vochtprobleem oplost, of zijn er voor die tijd al dingen die ik kan proberen? Uiteindelijk wil ik de vloer weer bedekken met laminaat, waaronder ik sowieso van plan ben om een vochtwerende folie te leggen (en een egaliseerde ondervloer).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik denk dat het vochtgehalte veel te hoog is, ventileren en verwarmen en kijken wat dat oplevert.

Zit er wel isolatie onder de vloer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Laat het installatiebedrijf de bestaande leidingen even controleren op lekkage.

Controleer ook de ventilatie van de kruipruimte.
 

Pistolet

  • #4
Het vochtgehalte is inderdaad te hoog. Ik zal kijken of ik beter kan ventileren maar verwarmen is nog niet echt mogelijk. Heb wel een elektrisch kacheltje staan maar die krijgt het op de momenten dat ik langer bezig ben (in het weekend) ook maar opgewarmd tot max. een graad of 15. Of er isolatie onder de vloer zit kan ik niet controleren zonder breekwerk of wel?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Temperatuur is niet belangrijk (mits warmer dan buiten), het gaat om de ventilatie.

Zit er nergens een kruipluik?
 

Pistolet

  • #6
Een kruipluik is er niet.
Ventileren in de aanbouw/keuken zelf is lastig gezien er geen ramen zijn die open kunnen. Er zitten wel 2 luchtgaten die volledig open staan, 1 is voor de afzuigkap die nog geïnstalleerd moet worden en 1 voor een ventilatierooster. Op de bovenverdieping staan een paar ramen open en verder staan alle binnendeuren open.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat lijkt mij gewoon water wat door de vloer omhoog komt
is de vloer op het zelfde niveau als je tuin en staan daar nu ook plassen?
 

Pistolet

  • #8
Daar lijkt het voor mij ook op, sinds het plaatsen van de foto's zijn de natte plekken ook alleen maar groter geworden.
De vloer ligt iets hoger als de tuin, die is volledig verhard met tegels (50x50) en daar staan geen plassen op. Afwatering van de tegels zie ik ook geen problemen mee, als het regent staan er eigenlijk ook nooit plassen op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu